REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Silva Šimkevičienė

Silva Šimkevičienė

REKLAMA

Radviliškio rajone jau penkioliktą kartą sužydo tūkstančiai tulpių - švenčiama tradicinė tulpių šventė. Ne vien Lietuvos, bet ir užsienio šalių žmones čia traukia ir gėlės, ir atstatytas Burbiškio dvaras, kurio istorija tokia pat romantiškai graži kaip ir pati aplinka.

REKLAMA
REKLAMA

Karalienės, princesės, perlai, stebuklai – taip Radviliškio rajono Burbiškio dvare buvo liejamos emocijos apibūdinant įvairiaspalvių tulpių jūrą. Komplimentai čia skambėjo ir iš tų, kurie kasmet, jau 15-tą kartą atvažiuoja, ir iš pirmą kartą atvykusių.

REKLAMA

Vieni laukiamiausių svečių šventėje kasmet – tai Burbiškio dvaro paveldėtojo Adomo Baženskio šeima. Po to, kai prieš kelis dešimtmečius Adomas Baženskis padovanojo dvarą Radviliškio kraštui, restauruoti pastatai ir gimė tulpių šventės idėja. Dvarininko artimieji sako, kad geresnės dovanos Adomo Baženskio atminimui ir būti negali.

Burbiškio dvaro tulpių šventė ypatinga tuo, kad kasmet gėlių stengiamasi pasodinti vis daugiau. Penkioliktajai šventei pradėta ruoštis dar pernai – papildomai pasodinta dar 50 naujų rūšių. Ir šiemet jau skaičiuojama per 200 000 žiedų. Įprastomis raudonomis, retesnėmis karpytažiedėmis, juodomis, geltonomis tulpėmis grožėtis sulaukta svečių ir iš kaimyninės Latvijos, ir iš tolimosios Gruzijos.

Į Burbiškio dvarą pasigrožėti plūstantys tulpių mėgėjai, apžiūrėję gėles, būtinai suka ir į dvaro parką ir pastatus. Norintys sužino labai romantišką dvaro atgimimo istoriją. Per karą dar paauglys dvaro paveldėtojas Adomas Baženskis traukėsi nuo karo baisumų. Lietuvai, jau atgavus nepriklausomybę, slapčia iš Lenkijos atvyko pažiūrėti, kaip jo tėviškė. Pamatęs, kad dvarvietė nesugriauta, nutarė, kad dvarą padovanos Radviliškio rajonui, o žmonės pasirūpins jį atstatyti ir džiaugsis lankydami. Adomo Baženskio svajonė išsipildė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų