REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ieva Pupeikytė, Žinios.lt

Ieva Pupeikytė, Žinios.lt

REKLAMA

Visoje Europoje didėjant padirbtų eurų skaičiui Lietuvoje pristatytas naujas sunkiai suklastojamas 20 eurų nominalo banknotas. Pasak centrinio banko, jei anksčiau sukčiai mielai padirbinėdavo 50 euro nominalo banknotus, tai dabar populiariausiomis tapo dvidešimtinės.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos bankas perspėja žmones – šiukštu iki lapkričio 25 dienos naujų euro banknotų nei gyventojai, nei prekybininkai priimti neturėtų, mat kol kas tai nėra teisėta atsiskaitymo priemonė.

REKLAMA

Tuo tarpu policija ragina žmones išlikti budrius – esą naujai išleistos dvidešimtinės gali tapti sukčių taikiniu.

Jeigu anksčiau sukčiai daugiausiai klastodavo 50 eurų kupiūras, pastaruoju metu tapo įprasta padirbinėti 20 eurų nominalo banknotus.Taip yra todėl, kad ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje smulkūs prekybininkai vengia stambių euro kupiūrų.

Vos tik Lietuva įsivedė eurą, darbo gerokai padaugėjo policijos pareigūnams. Per sausio ir vasario mėnesius buvo gauta apie 500 pranešimų apie padirbtus eurus. Šiuo metu jau yra pradėta apie 700 ikiteisminių tyrimų. Pastaruoju metu suklastotų eurų banga atslūgo – kas mėnesį fiksuojama kone 100 pranešimų apie įtartinus banknotus – trigubai mažiau nei anksčiau. Tik įsivedus eurą, Kaune buvo demaskuota padirbtų eurų spaustuvė, suklastotų banknotų aptikta ir Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, naujos serijos banknotams turės pasiruošti ir prekybininkai, bankai, parduotuvės, degalinės ar turgaus prekeiviai. Mat banknotų tikrinimo aparatai privalės atpažinti specialius apsaugos požymius. Tokių aparatų pardavėjai tikina, kad jų perprogramavimas brangiai nekainuos.

Europos centrinis bankas artimiausiu metu ketina atnaujinti ir kitas iki 500 eurų nominalo kupiūras. Kas metus planuojama išleisti po naują banknotą. Tiesa, ligšioliniai banknotai taip pat liks galioti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų