REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prancūzijos ultradešiniųjų Nacionalinis frontas (FN) pirmadienį suspendavo savo įkūrėją Jeaną-Marie Le Peną (Žaną Mari Le Peną) dėl virtinės prieštaringų jo pasisakymų.

Prancūzijos ultradešiniųjų Nacionalinis frontas (FN) pirmadienį suspendavo savo įkūrėją Jeaną-Marie Le Peną (Žaną Mari Le Peną) dėl virtinės prieštaringų jo pasisakymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Drausminių priemonių prieš partijos patriarchą buvo imtasi aštrėjant jo konfliktui su dukra Marine Le Pen (Marin Le Pen), kuri yra dabartinė FN lyderė.

REKLAMA

Partijos vadovybės drausmės komiteto posėdis buvo sušauktas po to, kai 86 metų J.-M.Le Penas pakartojo savo anksčiau išsakytą poziciją, kad nacių dujų kameros yra „tik istorijos detalės“, ir pareiškė, jog nori ginti „baltąjį pasaulį“.

Per tris mėnesius bus sušauktas specialus FN narių susirinkimas, kuriame bus sprendžiama, ar atimti iš J.-M.Le Peno partijos garbės pirmininko titulą, rašoma FN išplatintame pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

Įtūžęs partijos įkūrėjas jo suspendavimą pavadino „kriminaliniu aktu“ ir sakė, jog nori išsižadėti savo dukters, kuriai liepė „atsisakyti savo vardo“.

J.-M.Le Penas įspėjo FN pareigūnus, kad jis pasirengęs „bet kokiomis priemonėmis“ kovoti su šiuo partijos sprendimu.

Kraštutinių dešiniųjų patriarchas pirmadienį pasirodė FN būstinėje Nantero mieste, esančiame į vakarus nuo Paryžiaus, kur buvo surengtas partijos susitikimas, skirtas aptarti artėjančius regioninius rinkimus.

Tačiau J.-M.Le Penas atsisakė dalyvauti FN drausmės komiteto posėdyje, kurį sušaukė jo dukra, partijos vairą perėmusi 2011 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.-M.Le Penas pareiškė, kad šis posėdis „pažeidžia mano orumą“.

FN įkūrėjas žurnalistams sakė, jog negali būti nė kalbos apie jo atsistatydinimą, pridūręs, kad „jie turės mane nužudyti“, kad nutildytų.

Sekmadienį M.Le Pen pareiškė, kad jos tėvas nebegali kalbėti šios antiimigracinės partijos, kuri pasisako prieš Prancūzijos narystę Europos Sąjungoje, vardu.

„Jeanas-Marie Le Penas nebeturėtų kalbėti Nacionalinio fronto vardu, jo komentarai prieštarauja nustatytam (partijos) kursui“, - sakė ji interviu radijui.

REKLAMA

M.Le Pen pastaruoju metu aktyviai stengiasi atsieti FN nuo jo rasistinio ir antisemitinio įvaizdžio, puoselėdama ambicijas 2017 metais siekti prezidento posto.

Sudraskyta Marine katė

Dukters ir tėvo santykiai itin pašlijo pastaraisiais mėnesiais.

Prieš pusmetį Marine išbėgo iš tėvo namų, kai jo dobermanų veislės šuo sudraskė jos Bengalijos katę.

Po virtinės pastarųjų prieštaringų J.-M.Le Peno komentarų, regis, nutrūko ir paskutiniai juos dar sieję ryšiai.

Partijos patriarchas demonstratyviai nebuvo pakviestas į sceną prisijungti prie kitų FN lyderių per tradicinį Gegužės 1-osios mitingą Paryžiuje. Tačiau šioje nebylioje dvikovoje jis triumfavo prieš savo dukrą, kai nekviestas įžengė į sceną, sulaukdamas džiaugsmingų mitingo dalyvių ovacijų.

REKLAMA

„Manau, tai buvo piktavališkas veiksmas, manau, juo pademonstruota panieka man“, - sakė Marine sekmadienį.

„Man atrodo, jis negali susitaikyti su mintimi, kad Nacionalinis frontas toliau egzistuoja ir jam nebevadovaujant“, - pridūrė ji.

Balandžio pabaigoje prancūzų prokurorai pranešė tirsiantys žiniasklaidos pranešimus, esą FN įkūrėjas laikė 2,2 mln. eurų slaptoje sąskaitoje viename Šveicarijos banke

J.-M.Le Penas nuo 2013 metų taip pat yra tyrėjų taikiklyje dėl 1,1 mln. eurų neatitikimo tarp jo 2004 ir 2009 metų turto deklaracijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat vykdomas atskiras tyrimas dėl FN rinkimų kampanijos finansavimo po to, kai partijos vairą perėmė M.Le Pen, o penkiems asmenims ir renginius organizuojančiai bendrovei „Riwal“ jau pateikti kaltinimai. Be to, FN veikla yra susidomėjusi Europos Sąjungos kovos su korupcija agentūra.

Politinė savižudybė

Viešas tėvo ir dukros kivirčas įsipliekė praėjusį mėnesį, kai J.-M.Le Penas pakartojo savo ankstesnį pasisakymą apie nacių dujų kameras ir žarstė liaupses Prancūzijos karo metų lyderiui Philippe'ui Petainui (Filipui Petenui), kolaboravusiam su naciais.

REKLAMA

Marine šiuos komentarus pavadino „politine savižudybe“ ir pareiškė, jog nerems tėvo kandidatūros dalyvauti regioniniuose rinkimuose.

Buvo paskelbta, kad vietoje partijos įkūrėjo kandidatuos jo anūkė, 25 metų Marion Marechal-Le Pen (Marion Marešal-Le Pen), kuri jau yra parlamento narė.

Vadovaujant M.Le Pen, Nacionalinis frontas pasiekė svarbių laimėjimų rinkimuose, o pernai vykusiuose rinkimuose į Europos Parlamentą netgi užėmė pirmą vietą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų