REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Turkijos policija vaikė demonstracijos dalyvius (Nuotr. Scanpix)

Turkijos policija penktadienį vandens patrankų čiurkšlėmis ir ašarinėmis dujomis vaikė protestuotojus Stambule, kai dešimtis tūkstančių darbininkų visame pasaulyje per Tarptautinę darbo dieną išėjo į gatves ginti savo teisių griežto taupymo laikais.

14

Turkijos policija penktadienį vandens patrankų čiurkšlėmis ir ašarinėmis dujomis vaikė protestuotojus Stambule, kai dešimtis tūkstančių darbininkų visame pasaulyje per Tarptautinę darbo dieną išėjo į gatves ginti savo teisių griežto taupymo laikais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausio Turkijos miesto policija uždarė eismą centrinėse gatvėse ir apribojo viešojo transporto reisus, stengdamasi užkirsti kelią protestams Taksimo aikštėje, kurioje tradiciškai rengiamos Gegužės 1-osios demonstracijos.

REKLAMA

Policija panaudojo jėgą prieš protestuotojus prie Bosforo sąsiaurio krantinių, kai jie mėgino prasiveržti prie aikštės. Pareigūnai naudojo sunkvežimius su vandens patrankomis ir leido ašarines dujas, pasakojo vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Policijai dar nepradėjus vaikyti protestuotojų Bešiktašo rajone, Stambulo policijos viršininkas Selami Altinokas (Selamis Altinokas) nurodė, kad penktadienį įvairiose miesto vietose jau suimti 136 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Turkijoje gegužės 1-oji yra nacionalinė šventė, o šiemet ji pirmąkart minima po to, kai parlamentas priėmė prieštaringai vertinamą saugumo įstatymą, suteikiantį policijai didesnes galias naudoti jėgą prieš protestuotojus.

Prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) administracija, sukrėsta 2013 metais gegužę ir birželį kelias savaites trukusių ir žmonių gyvybių nusinešusių protestų, kurių židinys buvo Taksimo aikštė, nervingai reaguoja į bet kokias viešas demonstracijas prieš birželio 7-ąją vyksiančius parlamento rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turkijos žiniasklaida paskelbė, kad Stambule buvo sutelkta 20 tūkst. policininkų ir 62 automobiliai su vandens patrankomis.

Dėl uždaryto eismo kai kuriems gyventojams teko toli eiti pėsčiomis, kad sutvarkytų savo reikalus, o daugelis bagažu apsikrovusių turistų įstrigo, negalėdami nuvažiuoti į oro uostą.

Aiškiai siekiant atgrasyti protestuotojus, miesto pagrindinėje metropoliteno linijoje traukiniai nestojo stotyse netoli Taksimo aikštės, kurios taip pat nebuvo įmanoma pasiekti važiuojant tramvajais.

Visiškai kitokia padėtis buvo Graikijoje, kur tūkstančiai žmonių susirinko Atėnų centre, atsiliepdami į viešojo ir privataus sektoriaus profsąjungų kvietimą. Į demonstraciją taip pat atėjo prieš griežto taupymo politiką nusistatęs finansų ministras Janis Varufakis (Yanis Varoufakis).

REKLAMA

Tuo tarpu Maskvoje apie 140 tūkst. darbininkų ir studentų dalyvavo eitynėse Raudonojoje aikštėje, nešini nacionalinėmis vėliavomis ir balionais. Tas renginys buvo labai panašus į Sovietų Sąjungos laikais vykdavusias Gegužės 1-osios demonstracijas.

Kai kurie eitynių dalyviai vilkėjo marškinėlius su Rusijos prezidento Vladimiro Putino atvaizdu, o Sankt Peterburge buvo nešami sovietų diktatoriaus Josifo Stalino portretai ir plakatai su užrašais „Tėvynė, laisvė, Putinas“.

Daugelis dalyvių sakė, kad Gegužės 1-osios eitynės yra jų vaikystės laikų tradicija. Sovietinių laikų nostalgija buvo persipynusi su patriotiniais jausmais, artėjant pergalės Antrajame pasauliniame kare 70-osioms metinėms, kurios Rusijoje minimos gegužės 9-ąją.

REKLAMA

Komunistų partija vėliau Maskvoje surengė atskiras eitynes su šūkiu „Prieš fašizmą ir už Donbasą“, kurių dalyviai ragino teikti didesnę pagalbą prorusiškiems separatistams, kovojantiems su Kijevo vyriausybės pajėgomis Rytų Ukrainoje.

Prognozuojama, kad penktadienio pavakarę šimtai žmonių išeis į gatves Milane, kad pareikštų protestą prieš šiandien šiame Italijos mieste atsidariusią pasaulinę parodą „Expo 2015“. Šio projekto priešininkai kaltina valdžią be reikalo iššvaisčius pinigus parodai tuo metu, kai šalis priversta toliau gyventi susiveržusi diržus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Pietų Korėjoje dešimtys tūkstančių darbininkų paminėjo Tarptautinę darbo dieną didžiulėmis eitynėmis, per kurias grasino surengti „visuotinį streiką“, jeigu vyriausybė imsis įgyvendinti planuojamas darbo rinkos reformas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų