REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekyba žmonėmis: vyrų parduodama daugiau nei moterų

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, Lietuvoje pradedama vis daugiau tyrimų dėl žmonių, kurie parduodami nusikaltimams vykdyti. Tokių tyrimų skaičius viršija fiksuojamus prekybos žmonėmis seksualiniam išnaudojimui atvejus.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, Lietuvoje pradedama vis daugiau tyrimų dėl žmonių, kurie parduodami nusikaltimams vykdyti. Tokių tyrimų skaičius viršija fiksuojamus prekybos žmonėmis seksualiniam išnaudojimui atvejus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išsiaiškino schemą

Ilgą laiką nuo prekeivių žmonėmis dažniausiai nukentėdavo jaunos moterys ir merginos, kurias išveždavo į sekso vergiją. Tačiau paskutiniu metu situacija keičiasi – į prekeivių žmonėmis pinkles vis dažniau pakliūva vyrų ir netgi vaikų.

REKLAMA

Kaip tik tokią informaciją šiomis dienomis pateikė Tauragės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Šio komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai kartu su Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorais sėkmingai baigė ir teismui perdavė ikiteisminį tyrimą dėl prekybos žmonėmis.

Pareigūnai, gavę informacijos apie asmenį, organizavusį vagystes užsienyje, išsiaiškino visą schemą, kaip vykdomi nusikaltimai. Nustatyta, kad du vyrai, veikdami organizuotoje grupėje, kaip įtariama, pasinaudodami nukentėjusiųjų pažeidžiamumu, verbavo ir gabeno juos į užsienį nusikalstamoms veikoms daryti, bei disponavo nusikalstamu būdu įgytu turtu. Tauragiškiams taip pat pareikštas įtarimas dėl vaiko pardavimo.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso į užsienį buvo išvežta daugiau nei 10 žmonių, tarp jų ir vienas nepilnametis, kurie buvo verčiami vogti rūbus iš parduotuvių, buitinę bei kitą techniką. Gyventojus iš Lietuvos verbuodavo organizatoriaus patikėtinis arba jau užverbuoti ir nusikalstamas veikas vykdantys asmenys. Ne kiekvienas „norintysis“ turėjo galimybę išvykti. Pirmiausia jie buvo pristatomi organizatoriui, kuris, paaiškinęs būsimo „darbo“ sąlygas, nuspręsdavo ar asmuo gali vykti, ar ne.

Užsienyje visi gyveno vadeivų išnuomotame bute ir važinėdavo jų parūpintais automobiliais. Asmenys vogdavo kiekvieną dieną, išskyrus sekmadieniais, kuomet parduotuvės nedirbdavo. Pavogtas laimikis būdavo sunešamas į sutartoje vietoje paliktą automobilį, vėliau pervežamas į nuomojamą butą, o iš ten keliaudavo į Lietuvą. Dienos pabaigoje organizatorius būdavo informuojamas apie tai, ką pavykdavo pavogti ir, kas kiek konkrečiai pavogė. Pagal „laimikį“ buvo skaičiuojamas užmokestis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tūkstantinis pelnas

Kai nereikėdavo vogti užsakytų daiktų, nukentėjusieji turėdavo pasirūpinti pragyvenimu, – maistą, higienos ir kitus reikmenis paprastai taip pat turėdavo pasivogti. Norėdami pasilinksminti vogdavo alkoholinius gėrimus. Nors organizatoriai ir stengėsi kontroliuoti, kad asmenys laisvu laiku negirtuokliautų ir kitą dieną būtų darbingi, tačiau jie ne tik gėrė, bet kai kurie iš jų vartojo ir narkotines medžiagas. Keletas asmenų buvo įkliuvę vairuodami transporto priemones apsvaigę.

Paaiškėjo, kad vogti rūbai buvo realizuojami nusikaltimų organizatoriaus parduotuvėje Lietuvoje, kuri buvo registruota jo bendrininko vardu. Iš vogtų daiktų gautas nemažas pelnas, – neretai per mėnesį skaičiuojamas tūkstančiais eurų. Tiriant įmonės veiklą nustatytos ir kitos nusikalstamos veikos – dokumentų klastojimai bei neteisėtas praturtėjimas. Kratų metu rasti tokie vertingi daiktai kaip „Breitling“ laikrodis, kurio vertė apie 14 400 eurų, bei „iPad“ planšetiniai kompiuteriai.

REKLAMA

Pagrindinis nusikalstamos veikos organizatorius be minėtų veikų įtariamas ir tuo, kad pagamino netikrą ir suklastojo tikrą dokumentą, kuriuos panaudojo suplanuotai nusikalstamai veikai įgyvendinti. Jo bendrui taip pat inkriminuojamas disponavimas suklastotu dokumentu. Tam, kad nebūtų nustatyta jo tapatybė, vyras užsienyje naudojosi suklastotu LR pasu ir netikru vairuotojo pažymėjimu.

Poveikis nukentėjusiesiems

Įtariamuosius, nenutuokiančius, kad jie yra stebimi, pareigūnai sulaikė grįžtant iš užsienio į Lietuvą.

Nukentėjusiųjų parodymai šioje byloje turėjo didelę reikšmę, todėl nenuostabu, kad įtariamieji mėgino juos paveikti. Pareigūnams pavyko nustatyti, kad pagrindinis įtariamasis prekybos žmonėmis byloje kartu su dar viena tauragiške per nenustatytus asmenis siekė, jog nukentėjusieji pakeistų savo parodymus ir rašytų skundus generalinei prokuratūrai, kuriuose paneigtų ankščiau išsakytas aplinkybes. Dėl poveikio nukentėjusiesiems buvo sulaikyta ir organizatoriaus žmona, kuri su savimi turėjo nukentėjusiųjų vardu surašytus skundų ruošinius, bei dar vienas vyriškis iš Tauragės, siekę paveikti nukentėjusiuosius.

REKLAMA

Be to nustatyta, kad pagrindinis įtariamasis, verbavęs žmones, kartu su savo žmona bei tauragiške, mėginusia paveikti liudininkus, bendrininkų grupėje neteisėtai naudojosi svetima elektronine mokėjimo priemone. Vyras, pasinaudojęs naudotojo tapatybę patvirtinančiais duomenimis, mokėjo mokesčius už vykdomą individualią veiklą parduotuvėje, kurioje buvo prekiaujama vogtais rūbais.

Teismui perduotas tyrimas dėl 11 nusikalstamų veikų, kurių dalis buvo įvykdyta organizuotoje ir dalis bendrininkų grupėje. Organizatoriai teismo sprendimo laukia suimti. Likusiems įtariamiesiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Byla jau teisme

Prieš pusmetį ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje, kurioje kaltinimai prekyba žmonėmis, turto prievartavimu ir kitais nusikaltimais pareikšti grupei Panevėžio ir Kėdainių gyventojų, užbaigė ir Panevėžio apygardos prokurorai. Bylą šiuo metu nagrinėja Kauno apygardos teismas, nes didžioji dalis nusikaltimų įvykdyta Kauno apskrityje. Aleksandras Novikovas, Martynas Zastarskis, Ignas Vaitoška, Simonas Žigas ir Andrius Belašovas kaltinami darbo ieškojusius vyrus privertę „dirbti“ Vokietijoje veikusių telefoninių sukčių pagalbininkais – taip vadinamomis kojomis. Dar du nusikaltėlių bendrininkai, pajutę kad svyla padai, pasislėpė. Šiuo metu paskelbta jų paieška.

REKLAMA

Kaip „Akistatai“ sakė Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroras Aurelijus Navickas, kontroliavęs ir organizavęs šį ikiteisminį tyrimą, asmenys minėtoje byloje įtariami, kad 2012-2013 metais, veikdami organizuotoje grupėje, ieškojo patiklių ir darbo neturinčių žmonių, siūlydavo jiems neva legalų darbą Vokietijoje, o išvežę versdavo daryti nusikaltimus. Dažniausiai rusakalbius gyventojus Vokietijoje apgaudinėję sukčiai atvežtiems lietuvaičiams liepdavo eiti paimti pinigų iš apgautųjų vokiečių. Pastariesiems sukčiai sekdavo panašias pasakėles kaip ir lietuviams: artimas žmogus padarė avariją, kurioje neva sužalojo žmogų – reikia pinigų operacijai, nuostoliams atlyginti ir pan.

REKLAMA

Jau nebenuostabu ir tai, kad Vokietijos piliečiams skambindavo bei juos apgaudinėdavo ir bausmes Lietuvos įkalinimo įstaigose atliekantys kaliniai. Šioje grupėje, įtariama, veikė net du nuteistieji iš Marijampolės pataisos namų.

Nukentėjusiais šioje byloje pripažinti penki Kėdainių ir Kauno gyventojai, kurių amžius nuo 25 iki 51 metų. Tie, kurie priešinosi, teigė neketinantys nusikalsti, išgirdo iš preikeivių žmonėmis grasinimus susidoroti ir su jais, ir su jų artimaisiais. Kai kurie jų į Vokietiją talkinti sukčiams buvo vežami ne vieną kartą: juos parveždavo į Lietuvą, o po to ir vėl versdavo važiuoti į Vokietiją pratęsti nusikalstamos veiklos. Įbauginti vyrai niekam nesiskundė, kol vienas, ištrūkęs iš prekeivių nagų, šiaip ne taip grįžo į tėvynę ir iš karto kreipėsi į policiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai ir ėmė vynioti nusikaltimų kamuolį. Benarpliojant nusikaltimo gijas ir buvo nustatyta prekeivių žmonėmis grupė.

„Pastebima tendencija, kad keičiasi prekybos žmonėmis pobūdis. Jei anksčiau dirbti prostitutėmis į užsienį dažniausiai buvo gabenamos merginos ir moterys, tai dabar nusikaltėlių akiratyje vis dažniau atsiduria vyrai, kurie vežami įvairiems nusikaltimams atlikti“, – sakė Panevėžio apygardos prokuratūros ONKTS prokuroras Aurelijus Navickas.

REKLAMA

Jauniausia auka

Viename atokiame Lietuvos rajone gyvenęs vaikas į geraširdžiais dėdėmis apsimetusių pirklių rankas pakliuvo neatsitiktinai. Pastarieji paprastai aukų ir ieško probleminėse ar asocialiose šeimose, kur vaikai ir ne tik vaikai, bet ir jaunos merginos ar moterys, nepatiria nei meilės, nei šilumos, kur pinigų stinga ne tik būtiniausims prekėms, bet net ir maistui. Rytis (vardas pakeistas) ir augo panašioje šeimoje. Tėvai girtuokliaudavo, tad savo vaikams skirti dėmesio nebuvo kada. Kai tie „geradėjai“ pasiūlė „dovanėlę“ Ryčiui – girdi, nieko nematęs, niekur nebuvęs, nuvešim mes tave Londono apžiūrėti – tai tėvams nė netoptelėjo mintis, kad tie „dėdės“ ne Londono apžiūrėti jų sūnų veža, o ketina jį įkinkyti nusikaltimus daryti. Gavę pinigų alaus bambaliui, pasirašė dokumentus, kad sutinka išleisti nepilnametį sūnų ir vėliau nė nepasidomėjo, kaip jam sekasi...

REKLAMA

O nuvežtam į Didžiosios Britanijos sostinę vaikinukui buvo pareikšta, jog nuo šiol jis privalės vogti. Berniukui buvo nurodyta, iš kur ir ką jis turi pavogti ir pristatyti savo „globėjams“. Nusikaltėliai, apgaule išvežę vaiką į užsienį, pagrasino, jei šis sugalvos priešintis, tai nusuks jam sprandą. Laimė, kad ir įbaugintas vaikas stengėsi išlaukti progos, kada galės pabėgti. Jam pasisekė pasislėpti nuo savo išnaudotojų, o Lietuvos ambasada padėjo vaikui grįžti į Lietuvą. Šiuo metu bylos ikiteisminį tyrimą organizavęs ir kontroliavęs Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys bylą jau perdavė į teismą. Vaiko pirkimu ir išnaudojimu priverstiniam darbui kaltinami 3 jauni vyrai: Saulius Lapeikis, Aurimas Grikis ir Dainius Bėlskis. Pirmasis teismo posėdis neįvyko, nes susirgo vienas iš teisiamųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Nukentėjusį berniuką globoja „Lietuvos Carito“ socialinės darbuotojos.

Keičiasi prekybos formos

Apie naujas prekyba žmonėmis formas jau vienu balsu kalba ir visuomenininkai, ir pareigūnai. Apie tai buvo kalbama pernai Biržuose vykusioje konferencijoje „Padėk sau ir kitiems“, šį mėnesį Policijos departamente surengtame seminare „Prekybos žmonėmis strateginių bylų pristatymas“.

„Neseniai išimtinai kalbėdavome tik apie moteris, kurios buvo gabenamos seksualiniam išnaudojimui, tačiau paskutiniu metu vis dažniau pasitaiko atvejų, kad prekiautojų žmonėmis aukomis tampa ir vyrai, ir net vaikai, – sakė „Lietuvos Caritas“ atstovė, projekto „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ vadovė Kristina Mišinienė. – Vyrai dažniausiai vežami į Vokietiją, Švediją, kur yra verčiami daryti nusikaltimus: jie šiose šalyse ne tik vagiliauja, bet ir įgyvendina nusikaltėlių Lietuvoje jau seniai puikiai įvaldytą sukčiavimo meną. Daugėja vaikų, kurie išvežami, o vėliau išnaudojami pornografijai. Tai žymiai daugiau pajamų nešanti nusikalstama veikla nei, tarkim, vagiliavimas ar elgetavimas“.

Vilniuje Policijos departamente renginį pradėjęs Lietuvos policijos kapelionas kunigas Algirdas Toliatas irgi atkreipė dėmesį, kad šiandien susiduriama ne tik su prostitucija, bet ir su prekyba vaikais, prekyba vyrais prievartiniam vergiškam darbui.

REKLAMA

Apie tai byloja ir statistika. VRM, bendradarbiaudama su atsakingomis institucijomis, įstaigomis ir organizacijomis, parengė metinę ataskaitą apie situaciją kovos su prekyba žmonėmis srityje 2014 metais. Joje pateikiami duomenys apie pernai atliktus ikiteisminius tyrimus dėl vidaus ir tarptautinės prekybos žmonėmis bei informacija apie atsakingų institucijų vykdytas priemones.

Iš viso šalyje buvo atliekami 38 ikiteisminiai tyrimai dėl prekybos žmonėmis, iš kurių 24 pradėti 2014 metais. Dauguma (11) pernai pradėtų tyrimų susiję su prekyba žmonėmis nusikalstamoms veikoms, 7 – su prekyba žmonėmis prostitucijai, po 2 – su prekyba žmonėmis priverstiniam darbui bei su prekyba žmonėmis prostitucijai ir nusikalstamoms veikoms, po vieną – su prekyba žmonėmis priverstiniam darbui ir nusikalstamoms veikoms bei su prekyba žmonėmis priverstinėms vedyboms.

„Jau 2013 metų ataskaitoje atkreiptas dėmesys, kad pirmą kartą tyrimų dėl prekybos žmonėmis ne seksualiniam išnaudojimui skaičius išaugo tiek, kad viršijo prekybos žmonėmis seksualiniam išnaudojimui tyrimų skaičių. Po metų tendencija tapo dar ryškesnė: dauguma tyrimų pradėti dėl prekybos žmonėmis ne seksualiniam išnaudojimui“, – sakė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

REKLAMA

2014 metais ikiteisminiuose tyrimuose nukentėjusiaisiais nuo prekybos žmonėmis buvo pripažinti 47 asmenys, iš jų 44 suaugę: 19 moterų, 25 vyrai ir 3 vaikai. Įtarimai pareikšti 40 asmenų (34 vyrams ir 6 moterims). Pernai Lietuvos teismuose nuteista 18 asmenų.

TIK FAKTAI:

Pastebimos naujos prekybos žmonėmis tendencijos: darbinis išnaudojimas, išnaudojimas kriminalinėms veikoms bei fiktyvios santuokos. Viena pagrindinių prekybos žmonėmis sričių išlieka prostitucija.

Pagrindine šalimi, į kurią vežamos aukos iš Lietuvos – Didžioji Britanija. Tačiau jos gabenamos ir į Skandinavijos šalis, Airiją, Ispaniją, Vokietiją, Italiją ir Prancūziją.

Maždaug 60 procentų prekybos žmonėmis aukų išvežama, 40 procentų išnaudajami čia pat, Lietuvoje.

Dažniausiai į nusikaltėlių pinkles pakliūva moterys, ypač vienišos mamos. Tačiau jau fiksuojama, kad prekeivių žmonėmis aukomis tampa ir studentai, globos namų auklėtiniai ir net jaunos šeimos. Lietuvos „Caritas“ prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms kasmet suteikia pagalbą 100-120 žmonių visoje Lietuvoje.

Šalyje yra pradėta apie 40 ikiteisminių tyrimų dėl prekybos žmonėmis.

Pagalba visą parą

SOS numeriu +370-679-61617 konsultuojami ir informuojami nukentėjusieji nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos bei pabėgę nepilnamečiai. Šiuo numeriu galima skambinti ir šeimų nariams, įvairių tarnybų atstovams, kurie įtaria apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atvejį. Specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų