REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

  LRT Radijo laida „Namai namučiai“, LRT.lt

  LRT Radijo laida „Namai namučiai“, LRT.lt

REKLAMA

Jei nuo patalpos apšvietimo jums įsiskausta akis, greičiausiai taip yra ne dėl blogų lempų, o dėl to, kad jos įrengtos netinkamose vietose. Taip LRT Radijo laidoje „Namai namučiai“ teigia nepriklausomas ekspertas Vitalijus Balkus. Savo ruožtu elektros įrangos gamintojo „Philips“ atstovas Renaldas Vrubliauskas priduria, kad, nors prekyboje esama pačių įvairiausių lempučių, senoji kaitrinė lemputė yra labiausiai pritaikyta gerai mūsų savijautai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Vrubliausko, kaitrinės lemputės šviesa savo spalva yra artimiausia saulės šviesai.

„Kaitrinės lempos temperatūrinė spalva yra labiausiai pritaikyta žmogaus akiai. Kad namuose jaustumėtės geriau, kūnas atsipalaiduotų, reikalinga šiltesnė šviesos spalva. Mėlyno šviesos spektro lempos sužadina darbingumą, jos tinkamesnės darbe“, – aiškina R. Vrubliauskas.

REKLAMA

Tačiau akiai malonią ir raminančią, šiltą šviesą sunku išgauti naudojant naujos technologijos šviesos diodų (LED) lempas, pažymi pašnekovas. Pasako jo, renkantis šviesos diodų lempą namams, neužtenka pasitikėti gamintojų užrašais „šiltai balta“ arba „šaltai balta“ spalva, reikia žiūrėti į konkrečius techninius parametrus ir rinktis 2500–2700 kelvinų temperatūrinės spalvos šviesos diodų lempą.

Jei nuo šviesos darbe ar namuose jums skauda akis, tai nebūtinai reiškia, kad blogos lempos.

„Visos technologijos yra geros, jei naudojamos ten, kur reikia. Jei retai naudojame šviestuvą, kaitrinė lempa jam tiks puikiausiai. Jei nuo apšvietimo žmogui skauda akis, vadinasi šviesos šaltinis yra ne vietoje. Pavyzdžiui, jei lempa yra tokioje vietoje, kurioje ji jums visuomet spigina į akis“, – kalba nepriklausomas ekspertas V. Balkus.

REKLAMA
REKLAMA

Kada taupi lemputė gali patuštinti kišenę

Nors jūsų akims kaitrinė lemputė patiks labiausiai, vertinant jos efektyvumą, tenka pripažinti, kad tai – pasenusi technologija.

„100 vatų kaitrinė lemputė sunaudoja daug elektros energijos, o šviesos duoda tik 20 proc., visa kita – šiluma. Energiją taupančios liuminescencinės ar LED lempos yra kur kas efektyvesnės. Kaitrinė lemputė vidutiniškai dega nuo vieno iki dviejų tūkstančių valandų, LED lempos – 20–30 tūkst. valandų. Kaitrinės lempos bijodavo smūgio, šviesos diodų lemputės smūgių taip nebijo“, – skirtumus aiškina R. Vrubliauskas.

Pašnekovų teigimu, jei taupioji lemputė yra pigi, nekokybiška arba elektros tinklų instaliaciją yra neteisinga, sutaupyti gali ir nepavykti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų