REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

 Šiųmetis kovas buvo šilčiausias nuo 1880-ųjų, per visą instrumentinį stebėjimo laikotarpį, o pirmieji trys šių metų mėnesiai taip pat pažymėti naujais aukštos vidutinės temperatūros ženklais. Tokius duomenis prieš keletą dienų paskelbė JAV Vyriausybei pavaldi Nacionalinė vandenyno ir atmosferos administracija (NVAA), nuolat stebinti pasaulio sausumos ir vandenynų klimatą.

REKLAMA
REKLAMA

„Lietuviai manęs dažnai klausia – kada prasidės pavasaris? Tačiau noriu pasakyti, kad šių metų visą kovo mėnesį oras nuolat buvo penkiais, o kai kuriomis dienomis ir šešiais laipsniais šiltesnis Lietuvoje nei įprasta“, – dar prieš pasirodant JAV mokslininkų ataskaitai, teigė ir Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja dr. Audronė Galvonaitė.

REKLAMA

Remiantis mokslininkų stebėjimais, vidutinė praėjusio mėnesio temperatūra pasaulyje pakilo iki 13,6°C. Iki šiol fiksuotas vidutinis XX a. kovo mėnesio temperatūros vidurkis buvo 12,7°C. Pastarąjį kartą šilčiausio kovo mėnesio rekordas fiksuotas 2010 m., kai vidutinė mėnesio temperatūra pakilo 13,5°C.

Pirmųjų trijų šių metų mėnesių vidutinė temperatūra taip pat buvo 0,82°C didesnė už XX a. to paties periodo temperatūros vidurkį ir viršijo ankstesnį rekordą 2002 m. Nerimą kelia ir JAV klimatologų ataskaitoje pateiktas faktas, kad šių metų kovą Arkties vandenyno ledas buvo pats mažiausias per visą instrumentinį stebėjimo laikotarpį – jo plotas buvo 7,2 proc. mažesnis lyginant su 1981-2010 m. to paties periodo vidurkiu.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai įspėja, kad viena šiltėjančio klimato priežasčių – į atmosferą patenkančios šiltnamio efektą sukeliančios dujos, kurios susidaro deginantį iškastinį kurą. Dėl to kyla temperatūra, tirpsta poliarinis ledas ir ledynai, kyla jūrų vandens temperatūros lygis.

Kita šiltėjančio klimato priežastis – neįprastas, necikliškas Ramiojo vandenyno ekvatorinės dalies srovių pasikeitimas, vadinamas El Nino. Susilpnėjus arba visai sustojus šaltajai Humbolto srovei ir pasikeitus vyraujančių vėjų kryptims, paprastai į vakarus stumiamas įšilęs paviršinis jūros vanduo pradeda plūsti į rytus ir per maždaug tris mėnesius pakeičia vandens sluoksnio nuo pietryčių Azijos iki Pietų Amerikos temperatūrą. Rytinė Ramiojo vandenyno dalis įšylą, o teritorijos prie Australijos ir Indonezijos temperatūra krenta. Šie pasikeitimai sąlygoja ekstremalius orų reiškinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad JAV klimatologai prognozuoja 50-60 proc. tikimybę, kad El Nino tęsis iki šios vasaros. Be to, perspėjama, kad El Nino gali susijungti su kitu temperatūros pokyčio reiškiniu – vadinamuoju specifiniu maždaug 10 metų trukmės Ramiojo vandenyno svyravimų ciklu (Pacific decadal oscillation, PDO). Jis praėjusiais gruodžio ir sausio mėnesiais pasiekė rekordinį lygį, o ir toliau turėtų daryti stiprų poveikį temperatūrai.

„Remiantis nuolatiniais jūros paviršių temperatūros stebėjimais Ramiajame vandenyne ir slėgio dėsningumais, galima sakyti, kad El Nino jau čia“, - įsitikinęs Maikas Halpertas (Mike Halpert), NVAA Klimato prognozių centro direktoriaus pavaduotojas, pabrėždamas, kad daugelis klimato prognozavimo modelių rodo, kad El Nino tęsis iki vasaros. Tiesa, šio cirkuliacinio reiškinio pasirodymas laikomas pavėluotu, mat mokslininkai prognozavo ir tikėjosi jo sulaukti dar pernai.

REKLAMA

El Nino yra vienas iš galingiausių klimato kaitos reiškinių planetoje, glaudžiai susijęs su atmosferos slėgio kaita, dar vadinama Pietų Osciliacija. El Nino reiškinio suaktyvėjimas pastebimas kas 3-4 m. (kai kada kas 2-7) ir trunka apie tris mėnesius.

Šis reiškinys yra pripažintas viena iš orų kaitos varomųjų jėgų ir jo poveikis yra toks didelis, kad stichinių nelaimių visame pasaulyje pasitaiko daug daugiau ir didesnių El Nino metu arba metai po vystymosi pradžios, negu prieš reiškinio susiformavimą. Buvo netgi rastas ryšys tarp El Nino reiškinio ir pasaulinės maisto produktų krizės, nes El Nino poveikis apima iš karto daug šalių.

REKLAMA

Ypač stipriai El Nino pasireiškia išilgai vakarinių Pietų Amerikos pakrančių (Peru, taip pat – Čilė, Amazonės baseinas), tačiau šis reiškinys turi poveikį ir Australijai, Indijai, Šri Lankai, Indonezijai, Ramiojo vandenyno saloms, atskiroms Afrikos dalims, pietryčių Šiaurės Amerikos rajonams (Floridai). Paskutiniu metu atlikti tyrimai parodė, kad su El Nino yra susijusios ir kai kurių ligų epidemijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų