REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Kaišiadorių jaunimo darbo centras (JDC) liepos mėnesį švęs vos dvejų metų gimtadienį. Nepaisant to, nuo centro atidarymo pradžios jaunimo nedarbas šiame mieste sumažėjo beveik perpus. Apie jaunimo užimtumą ir Kaišiadorių JDC veiklą sutiko papasakoti centro vyr. specialistė Dovilė Noreikienė

Kaišiadorių jaunimo darbo centras (JDC) liepos mėnesį švęs vos dvejų metų gimtadienį. Nepaisant to, nuo centro atidarymo pradžios jaunimo nedarbas šiame mieste sumažėjo beveik perpus. Apie jaunimo užimtumą ir Kaišiadorių JDC veiklą sutiko papasakoti centro vyr. specialistė Dovilė Noreikienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek laiko JDC jau veikia Kaišiadoryse?

Jaunimo darbo centras Kaišiadoryse atsidarė 2013 m. liepos 1 d. Lyginant su kitais Lietuvos jaunimo darbo centrais, jis dar pakankamai „jaunas“, tad stengiamės, kad informacija apie Kaišiadorių JDC veiklą pasiektų kuo didesnę auditoriją: organizuojame seminarus švietimo įstaigose bei aktyviai bendraujame su socialiniais partneriais įvairių renginių metu.

REKLAMA

Ar daug jaunų žmonių čia ateina savo iniciatyva?

Didžioji dalis centro lankytojų yra darbo biržoje registruoti jaunuoliai. Tiek individualių, tiek grupinių užsiėmimų metu jaunuolius labiausiai domina gyvenimo aprašymo ir motyvacinio laiško kūrimo klausimai, konsultacijos, kaip sėkmingai prisistatyti darbdaviui darbo pokalbyje, profesinis apsisprendimas ir mokymosi galimybės.

Taip pat pastebima tendencija, kad mūsų apsilankymai švietimo įstaigose į Jaunimo darbo centrą atveda ir pritraukia nemažai moksleivių, kurie domisi Jaunimo darbo centre vykstančiais renginiais bei galimybe dirbti vasaros atostogų metu.

REKLAMA
REKLAMA

Norint dalyvauti Jaunimo darbo centro renginiuose ar konsultuotis individualiai, registracija nėra būtina: čia lankosi ir jaunuoliai, kurie nėra registruoti teritorinėje darbo biržoje. Jaunimo darbo centras yra atviras visiems.

Didžiausio jų dėmesio sulaukia verslumo bei darbo įgūdžių formavimo seminarai, individualios konsultacijos, susijusios su darbo paieška, galimybe įgyti profesiją ar persikvalifikuoti, konsultacijos apie laisvas darbo vietas ir įsidarbinimo galimybes.

Kaip apibūdintumėte jaunimo nedarbo situaciją Kaišiadoryse? Ar daug į JDC atėjusių jaunuolių randa širdžiai mielą užsiėmimą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į statistinius duomenis, galima palyginti kelis laikotarpius: 2013 m. gruodžio mėnesį jaunimo iki 29 m. nedarbas Kaišiadorių regione siekė 5,6 proc., 2014 m. gruodžio mėnesį, jaunimo nedarbas siekė 2,6 proc., o šiandien, balandžio pradžioje, jaunimo nedarbas yra 2,1 proc. Taigi, tendencijos yra gerėjančios: jaunimo nedarbas Kaišiadorių regione sumažėjo daugiau nei perpus, lyginant su 2013 m.

Tokiems pokyčiams turėjo įtakos nuo 2014 m. pradėta įgyvendinti Jaunimo garantijų iniciatyva, kurios tikslas – suaktyvinti jaunimą per kaip įmanoma trumpesnį laikotarpį, išlaikant jų ryšį su darbo rinka arba užtikrinant tolesnio išsilavinimo galimybę. Taip siekiama mažinti jaunimo nedarbą ir pagerinti nedirbančių bei nesimokančių jaunuolių padėtį, padėti jiems susirasti darbą baigus mokslus. Jaunuolių dalyvavimas Aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse padeda jiems sėkmingai integruotis į darbo rinką, įgyti trūkstamus įgūdžius ir gauti reikalingos patirties sėkmingai konkurencijai. Kokias paslaugas Jūsų JDC siūlo jauniems žmonėms? 

REKLAMA

Pirmiausia, reikėtų paminėti, kad visos Jaunimo darbo centre teikiamos paslaugos ir konsultacijos yra nemokamos ir nereikalauja asmenims būti registruotiems darbo biržoje.

Jaunimo darbo centre jaunuoliai gali sužinoti apie jiems skirtas užimtumo programas ir priemones, sužinoti apie profesijas, studijų ir profesinio mokymo programas bei kur jas galima įgyti, dalyvauti Jaunimo darbo centre organizuojamuose renginiuose ir seminaruose, gauti informacijos apie įsidarbinimo galimybes baigus mokslus ir situaciją darbo rinkoje.

Jaunimo darbo centro patalpose jaunuoliai gali naudotis internetu ir savarankiškai ieškoti darbo, taip pat dalyvauti Talentų banko programoje, kurios tikslas yra darbo ieškančiam aukštos kvalifikacijos specialistui padėti greičiau susirasti darbą, o darbdaviui – greičiau surasti reikalingą darbuotoją, atlikti įvairius testus ir gauti specialisto konsultaciją.

REKLAMA

Taip pat jaunuoliai gali dalyvauti profesinio informavimo ir karjeros orientavimo užsiėmimuose, įgyti žinių apie verslumą, darbo teisę, sužinoti apie savanorystės galimybes, gauti informacijos, kaip parengti gyvenimo aprašymą ir motyvacinį laišką, kaip pasirengti pokalbiui su darbdaviu ir tinkamai save pristatyti pokalbio metu.

Centre organizuojamos darbo mugės, karjeros dienos, kurių metu jaunuoliai turi galimybę dalyvauti susitikimuose su darbdaviais, profesinių mokyklų atstovais ir gauti aktualią informaciją apie įsidarbinimo, profesijos įgijimo ar persikvalifikavimo galimybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip Jums pačiai, remiantis savo patirtimi, atrodytų geriausia motyvuoti jauną žmogų? 

Norint motyvuoti jauną žmogų, vienas svarbiausių dalykų yra užmegzti su juo abipusį ryšį, kas mūsų darbe yra labai svarbu, o tuo pačiu ir sudėtinga. Jauni žmonės neretai jaučiasi nepasitikintys savimi ir savo jėgomis, pasimetę, nežinantys ko nori ir kuriuo keliu eiti, nusivylę nesėkmingomis darbo paieškomis. Jaunuoliams svarbu būti išklausytiems, jaustis suprastiems be jokio išankstinio nusistatymo ir nuostatų jų atžvilgiu.

Norint motyvuoti jaunuolį, svarbu parodyti, kad kiekvienas jų yra svarbus, kiekvienas turi potencialą tobulėti ir augti. Svarbu skatinti jų pasitikėjimą savimi, atskleidžiant jų stipriąsias savybes, kurių jie kartais net patys nepastebi, arba tiesiog esant vienai ar kitai situacijai pamiršo turintys ar manė esančiomis ne tokiomis svarbiomis.

REKLAMA

Savo vedamuose užsiėmimuose visuomet pabrėžiu, kad kiekvienas žmogus turi talentų, yra unikalus ir gali būti geriausias kurioje nors srityje, tik svarbu visa tai atrasti. Skatinu jaunuolius pažinti save, pabrėždama jo svarbą renkantis profesiją ar planuojant karjerą, taip pat primindama, kad vienintelis kelias realizuoti savo svajones ir planus yra nebijoti bandyti, o jei ir nepavyksta – nenuleisti rankų. Juk nesėkmės padeda subręsti kaip asmenybei ir sukaupti gyvenimiškos patirties.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų