REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vytautas Dovydaitis, Žinios.lt

Vytautas Dovydaitis, Žinios.lt

REKLAMA

Šimtametriai milžinai Pagėgiuose ir Tauragėje dygsta, kaip grybai. Čia jau sukasi dešimtys tokių vėjo jėgainių sraigtų, ir netrukus jų suksis dar daugiau. Atrodo, kas gi čia blogo: vėjas pučia, sraigtai sukasi, elektra gaminasi. Tačiau vietos gyventojams gigantiškų sraigtų kaimynystė visai nemiela. Ir taip ne viename kaime: poveikį jaučia ir Griežpelkiai, ir Vidgiriai, Kreivėnai, Strepeikiai, Užbaliai, Lumpėnai, Geniai...

REKLAMA
REKLAMA

Milžiniški sraigtai savo judančiais šešėliais dar ir gerokai sumaišo gyventojams aplinkos vaizdą.

REKLAMA

„Šešėliavimas yra. Ir kai orų permainos, tai yra ūžimas. Ypač žiemą, kada būna rūkas ir šerkšnas – na tada tai kaip prie Baltijos jūros šniokščia, kad net kambaryje girdisi“, - pasakoja Griežpelkių k. gyventojas Antanas.

Gyventojai skundžiasi, kad apie tokį malūnų poveikį jiems niekas nieko nesakęs. O su kai kuriais gyventojais niekas iš viso nei kalbėjo, nei atsiklausė ar jie nori milžinų kaimynystės. Sveikatos apsaugos ministerija tikina, kad taip neturėtų būti.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu atliekama poveikio aplinkai vertinimo procedūra arba poveikio visuomenės sveikatos procedūros – visuomenė turi būti informuojama ir turi būti sudaryta galimybė jai dalyvauti. Bet mes dažnai turime tokią praktiką, kad tada kai jau šalia atsiranda – tada mes keliame problemą“, - tikina SAM Rizikos sveikatai valdymo sk. vedėja Rita Sketerskienė.

Pagėgių valdininkai teisinasi, esą prieš kelerius metus imantis keliasdešimties vėjo jėgainių projekto su visais gyventojais tartasi. Be to – savivaldybėms ir žemių savininkams malūnų sraigtai ir pinigėlių prisuka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gyventojams, pasak Sveikatos ministerijos, vienintelė išeitis dabar kreiptis į visuomenės sveikatos centrus ir aiškintis ar jėgainės nekelia daugiau triukšmo nei leidžiama. Šešėliai ir radijo signalų trikdžiai įstatymais nereglamentuojami, tad atrodo, kad su milžinais kaimynais teks susigyventi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų