REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką tik atšventėme gražiausią gamtos atbudimo šventę – Šv. Velykas, priminusias visiems atsinaujinimo prasmę gamtai ir žmogui. Be abejo, visiems norėtųsi, kad tokia pakili nuotaika vyrautų aplink nuolat, kad jos nedrumstų akivaizdžios negerovės.

Ką tik atšventėme gražiausią gamtos atbudimo šventę – Šv. Velykas, priminusias visiems atsinaujinimo prasmę gamtai ir žmogui. Be abejo, visiems norėtųsi, kad tokia pakili nuotaika vyrautų aplink nuolat, kad jos nedrumstų akivaizdžios negerovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai to norėčiau ir aš, bet privalau atkreipti dėmesį į visiems labai aktualų ir neišspręstą dalyką – atliekų tvarkymo bendrovės „Ecoservice” aikštelėje, esančioje Gariūnų g. 71, netvarką.

REKLAMA

Ši didžiausia atliekų tvarkymo bendrovė Lietuvoje sukaupė labai daug atliekų – jų kiekis po atviru dangumi prilygsta kelių aukštų namui. O šalia tų atliekų – daugybė paukščių tampančių ir nešiojančių įvairias šiukšles, mėtančių jas už aikštelės ribų ir keliančių didžiausią triukšmą. Kaip tvirtina gyvosios gamtos žinovai, šių paukščių nedomina popieriaus atliekos, o tik maisto likučiai...

Taigi, kodėl jie čia būriuojasi, kodėl pamėgo šią vietą? Daugeliui kyla klausimas – gal šioje teritorijoje yra laidojamos maisto atliekos? Tai jau būtų nedovanotinas aplaidumas – aplinkoje paskleistos tokios atliekos didina įvairių ligų ir epidemijų kilimo tikimybę.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbu ir rašau apie tai jau ne pirmą kartą, tačiau situacija nesikeičia. Štai ir dabar, atšilus orams, nusprendžiau pasidomėti, galbūt yra pokyčių į gerąją pusę. Nuvykęs nusivyliau – kaip ir pernai, pajutau nuo šiukšlių kalno sklindantį nemalonų kvapą. Kaip tik dėl to daug kartų man skundėsi Lazdynų mikrorajono gyventojai, tuo įsitikinau ir aš pats.

Tai akivaizdi oro tarša, galimas poveikis žmonių sveikatai ir atliekų, tinkamų perdirbti, sandėliavimo tvarkos pažeidimas. Pagal galiojančius Lietuvos ir Europos Sąjungos teisės aktus, pagrindinis reikalavimas sąvartynams, kompostavimo aikštelėmis, rūšiavimo ir utilizavimo centrams – atliekas laikyti taip, kad jos nekeltų neigiamo poveikio žmonių sveikatai ir aplinkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne vieną kartą, Lazdynų bendruomenės ir darbuotojų, dirbančių Gariūnuose prašymu, raštu kreipiausi į Aplinkos ministeriją ir jai pavaldžias įstaigas dėl nemalonių kvapų, sklindančių iš minėtos stambiagabaričių atliekų aikštelės, tačiau dažniausiai gaudavau tik formalius atsakymus, kad atlikus patikrinimą, pažeidimų nustatyta nebuvo.

Vienintelį kartą buvau informuotas, kad atliekas tvarkanti bendrovė buvo įpareigota modernizuoti atliekų tvarkymo technologinius procesus ir sumažinti poveikį aplinkai. Rezultatas – paaukštinta atliekų aikštelės tvora ir užtiesta žaliu tinklu.

REKLAMA

Bet juk tai tik kosmetinis patvarkymas, o ne technologinių procesų modernizacija. Valstybinė Aplinkos apsaugos agentūra praėjusių metų rugsėjo mėnesį Lazdynų bendruomenę ir mane informavo, jog minimoje aikštelėje iki šių metų pradžios pagamintos produkcijos sandėlio šonas bus uždengtas brezentu, o atviroje aikštelėje saugomos atliekos bus taip pat uždengtos.

Gyventojai to laukė, bet iki šiol tai nepadaryta ir nesiteikiama informuoti kada minėti darbai bus atlikti. Jei taip aplaidžiai dirba ir su savo užduotimis nesusitvarko atliekų tvarkymo bendrovė „Ecoservice”, o šį procesą taip nereikliai kontroliuoja Aplinkos ministerija, pagalvokime, kas gi mūsų laukia jei, kaip planuojama, Vilniuje bus pastatyta kogeneracinė elektrinė?!

REKLAMA

Trumpai paaiškinu, kas tai per elektrinė ir kuo ji ypatinga. Kogeneracinė elektrinė, tai tokia elektrinė, kurioje bus deginamas ne tik biokuras, bet ir atliekos. Atliekų degimo produktai, kurių sudėties pilnai niekas nežino, sklis į aplinką ir neabejotinai turės nepageidaujamą poveikį žmonių sveikatai. Dabar apie tai mažai kalbama, o reikėtų, nes vėliau gali tekti tik gailėtis...

Esu pasipiktinęs Aplinkos ministerijos neveiksnumu sprendžiant šį klausimą ir nepateisinu atsakomybės dėl sprendimo priėmimo perkėlimo Aplinkos apsaugos agentūrai, Regioniniam aplinkos apsaugos departamentui ar Valstybinei aplinkos apsaugos tarnybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biurokratinis pažiūris į gyventojams aktualią problemą pagrįstai juos piktina ir verčia nusivilti mūsų valdžios institucijomis. Tuo pačiu norisi paklausti, ką veikia Vilniaus miesto savivaldybė, kuri turi tai kontroliuoti ir bausti pažeidėjus, kodėl nemato šios akivaizdžios betvarkės?

Tai nieko gero nežadanti situacija, nes galimai gresia ne tik baudos Lietuvai už Europos Sąjungos direktyvose įtvirtintų nuostatų atliekų tvarkymo srityje nevykdymą, bet ir kyla pavojus žmonių sveikatai bei grėsmė Vilniui būti užterštam virusologine, bakteriologine, chemine tarša.

Juk vyraujantys vėjai yra kaip tik miesto link, kur gyvena mažiausiai infekcijoms atsparios gyventojų grupės – vaikai ir senyvo amžiaus asmenys. Negalvojant apie tai dabar, neišvengiamai reikės galvoti apie biudžeto didinimą sveikatos apsaugai, nes ligų pradžia yra aplinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų