REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Statybos fakulteto studentai praėjusiais metais įrodė, kad makaronai yra puiki statybinė medžiaga – vos vieną kilogramą sveriantis tiltas iš spagečių atlaikė 122 kilogramų apkrovą. Šį pavasarį jau ketvirtą kartą vyksiantis konkursas sugrįžta kaip Lietuvos čempionatas, kviečiantis savo jėgas išbandyti ne tik studentų, bet ir moksleivių komandas, pranešė VGTU atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Kūrybiškos statybos konkurso taisyklės gana paprastos – reikia pagaminti kuo stipresnį tiltą iš pasirinktos formos makaronų ir klijų. Tiltas turi sverti iki vieno kilogramo, jo ilgis negali viršyti 1,3 metro, aukštis – 65 centimetrų, o plotis – 13 centimetrų. Čempionatą laimės ta komanda, kurios tiltas atlaikys didžiausią apkrovą.

REKLAMA

„Per keletą metų makaronų tiltų statytojai ir jų kūriniai smarkiai patobulėjo. Kaip rodo rezultatai, nugalėtojai vien sėkme nepasikliauja – jie projektuoja tiltus ir atlieka įvairius inžinerinius skaičiavimus specialiomis programomis, domisi kitų šalių praktika. Čempionato dalyviai į šį konkursą žiūri ne tik kaip į linksmą užsiėmimą, bet ir kaip į galimybę išbandyti teorines žinias praktikoje“, – pasakojo vienas iš čempionato organizatorių VGTU Statybos fakulteto Tiltų ir specialiųjų statinių katedros doktorantas Adas Meškėnas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak čempionato organizatorių, stebint moksleivių susidomėjimą statyba iš makaronų Jaunojo inžinieriaus mokyklos paskaitose ar VGTU atvirų durų dienose, nuspręsta šiemet jiems surengti atskirą etapą. Stipriausio tilto kūrėjų komanda ne tik pateks į finalą, bet ir gaus VGTU Statybos fakulteto Tiltų ir specialiųjų statinių katedros doktorantų konsultacijas, padėsiančias kuo geriau pasiruošti varžyboms su statybos inžinerijos studentais.

Pirmojo konkurso metu makaronų tiltus statė tik VGTU Statybos fakulteto studentai. Tiltas, sukonstruotas iš įvairių formų makaronų, atlaikė 23 kg apkrovą. Per dvejus metus rezultatai pagerinti daugiau nei 5 kartus – didžiausia apkrova praėjusį kartą pasiekė 122 kg. Makaronų tiltų čempionato organizatoriai viliasi, kad rekordas bus pagerintas ir šį kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Idėja statyti tiltus iš makaronų gimė dar 1983 metais Okanagano kolegijoje Kanadoje ir greitai paplito po visą pasaulį. Čempionato pasaulio rekordas priklauso Vengrijos statybos inžinerijos studentų komandai – kilogramo nesveriantis tiltas 2013 metais atlaikė 570,3 kilogramų apkrovą.

Moksleivių komandoms skirtas Lietuvos čempionato „Makaronų tiltai 2015“ etapas vyks VGTU Saulėtekio rūmuose balandžio 16 dieną, o finalinis etapas – gegužės 7 dieną, sakoma pranešime.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų