REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinė Karalystė jau yra tapusi namais nemažai daliai lietuvių, o kai kurie Londoną net vadina Mažąja Lietuva. Skaičiuojama, kad Jungtinėje Karalystėje gyvena per 200 tūkstančių tautiečių, tačiau viešojoje erdvėje vis dažniau girdime, kad patys britai itin nepatenkinti nuo 2004 metų itin gausiai padidėjusiu svetimšaliu skaičiumi. Britai tikina esą viena priežasčių, kodėl jie nori išstoti iš Europos Sąjungos, – imigrantai.

Jungtinė Karalystė jau yra tapusi namais nemažai daliai lietuvių, o kai kurie Londoną net vadina Mažąja Lietuva. Skaičiuojama, kad Jungtinėje Karalystėje gyvena per 200 tūkstančių tautiečių, tačiau viešojoje erdvėje vis dažniau girdime, kad patys britai itin nepatenkinti nuo 2004 metų itin gausiai padidėjusiu svetimšaliu skaičiumi. Britai tikina esą viena priežasčių, kodėl jie nori išstoti iš Europos Sąjungos, – imigrantai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu visai kitaip situaciją mato Lietuvos emigrantai, gyvenantys Jungtinėje Karalystėje. Jų teigimu, britai imigrantus kaltina absurdiškais dalykais, pavyzdžiui, kad imigrantai atima iš britų darbo vietas. Nors patys britai tų darbo vietų, kuriose dažniausiai tenka dirbi svetimšaliams, kratosi ir nerodo jokio noro ten dirbti.

REKLAMA

Nekenčia rytų europiečių

Vakarų Londono universitete baigęs Verslo vadybą ir marketingo studijas, dabar studijuojantis Redingo universitete Ekonomiką ir klimato kaitą, Dovydas Kirsnauskas Londone gyvena nuo 2003 metų. Prieš dvi savaites dirbo automobilių detalių gamykloje logistikos koordinatoriumi, tačiau teko išeiti, nes darbdavys nesutiko duoti laiko pasiruošti egzaminams.

„Didžioji dalis viduriniosios klasės britų tiesiog nekenčia rytų europiečių, tačiau taip buvo ne visada, viskas prasidėjo po 2008 metų krizės“, pasakoja D. Kirsnauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar, pasak Dovydo, situacija itin sudėtinga: britai užgaulioja imigrantus, pastariesiems sunku gauti geresnį darbą, o dar tenka klausyti ir kaltinimų esą imigrantai vagia britų darbus, pašalpas. Be to, britai tvirtina, kad krizė Jungtinėje Karalystėje prasidėjo dėl atvykėlių.

„Iš esmės visuomenės neoficiali politika yra priešiška imigrantams, jaučiamas spaudimas. Pavyzdžiui, nuėjus į darbo pokalbį ir pasakius, kad esi lietuvis tenka išgirsti: „Mes Jums paskambinsime“. „Manau, kad tokių situacijų yra patyręs beveik kiekvienas atvykėlis“, sako D. Kirsnauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diskriminuoja ir darbo vietoje

„Dirbau administratoriumi tokiame biure, kur nuolat tvyrojo įtampa, nes anglams būdavo akivaizdžiai skiriami geresni kompiuteriai, biuro kėdės, stalai. Jei britui reikia pakeisti darbo vietą – samdyti darbininkai perneša įrangą, tačiau, kai vietą reikėjo pakeisti man – viską teko tempti savomis rankomis. Tie patys kolegos, man girdint, tyčia kalbėdavo kaip nemėgsta atvykėlių, kad Anglija neteko savo etninių savybių ir jai būtų geriau be mūsų. Be to, kai jie eidavo švęsti kurio nors bendradarbio gimtadienio – net nepakviesdavo, turėjo savo uždarą ratą“, apie slogią darbo atmosferą pasakoja D. Kirsnauskas.

REKLAMA

Toks požiūris ir elgesys su Jungtinės Karalystės imigrantais paplitęs ne tik darbo vietose, anot Dovydo, britai nevengia reikšti nepasitenkinimo ir socialiniame gyvenime, prekybos vietose.

„Kažkada važiavau traukiniu, kalbėjausi su šalia sėdinčia senute, ji gražiai bendravo tol, kol nesužinojo, kad esu iš Lietuvos. Paskui atsistojo ir nuėjo į kitą vagoną. Panašiai būna ir parduotuvėse, kai pamato, kad esi rytų europietis, tada prastai aptarnauja, kreivai žiūri. O atėjus į savivaldybę išvis elgiasi kaip su š..., nes galvoja, kad ateini pašalpų. Tokia situacija sudėtinga psichologiškai, buvo minčių išvažiuoti, nes mano vaikas tikrai nebus užgauliojamas britų“, tvirtina Dovydas.

REKLAMA

Britai pyksta: imigrantai atima darbus ir sumažino valandinį atlygį

Viktorija Martinavičiūtė Lietuvoje baigė meno dirbinių iš odos gaminimo studijas, nuo 2005 metų gyvena nedideliame Dundee miestelyje, Škotijoje. Čia pat, Dundee koledže studijavo Tarptautinį verslą ir prekybą.

Dabar Viktorija ruošiasi studijuoti Ekonomiką ir finansus. Kaip ji pati sako „Škotijoje žmonės yra tolerantiškesni nei Anglijoje, nes čia mažesnis procentas imigrantų“. Tačiau su diskriminacija tenka susidurti ir čia. Viktorija kaip ir Dovydas pasakoja, kad imigrantų nemėgsta viduriniosios klasės britai, o turtingesni žmonės į emigrantus reaguoja normaliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Anksčiau dirbau akinių salone prabangiame rajone, pamenu, kartą atėjo snobė senutė pasiimti akinių. Aš ją perspėjau, kad specialisto, kuris priderintų akinius prie jos veido, – nėra.

Tad jei ji nori, kad akiniai būtų priderinti, paprašiau ateiti sekančią dieną arba nuvykti į kitą mūsų filialą tą pačią dieną. Jai ši idėja nepatiko ir ji nusprendė savo nepasitenkinimą išlieti ant manęs sakydama, kad aš čia kažkokia užsienietė atvažiavus, atėmiau vietinio (brito) darbo vietą.

Tada jai tiesiog atsakiau: įsidarbinti buvo lygios galimybės visiems, buvo 2 interviu turai, aš visus juos praėjau ir gavau darbą – vadinasi mano sugebėjimai ir kvalifikacija buvo geriausi iš visų kitų kandidatų į šia darbo vietą. Ji murmėdama išejo. Man, aišku, darbo dienos nuotaika buvo sugadinta“, nemalonią darbo patirtį prisimena Viktorija Martinavičiūtė.

REKLAMA

Londone gyvenantis D. Kirsnaukas sako, kad jam teko ne iš vieno brito girdėti kaltinimų esą imigrantai kalti ir dėl sumažėjusio valandinio atlygio.

„Britai tiesiai šviesiai sako: kol jūsų nebuvo už to pačio darbo valandą gaudavome 9 svarus, o dabar, kai jūs dirbate už 6, – automatiškai ir mums krenta alga“, pasakoja D. Kirsnaukas.

Visgi, pasak Viktorijos, nors britai ir kaltina imigrantus pavogus jų darbus, tačiau patys tų darbų net nenori dirbti.

„Jie nenori dirbti, pavyzdžiui, gamyklose, nes ten reikia sunkiai arti. Apskritai britai yra tinginiai, kurie baigia 10 klasių ir tikisi iš gyvenimo nerealių galimybių“, teigia V. Martinavičiūtė.

REKLAMA

Pati Viktorija jau devynerius metus dirba turkiškame restorane, kur koordinuoja viso restorano veiklą. Šiame restorane, anot  V. Martinavičiūtė, lankosi kultūringi, išsilavinę žmonės, tad su diskriminacija jai neteko susidurti.

Be to, Viktorija pasakoja, kad jos kitas pažįstamas turkas atidarė restoraną, kuriame įdarbina rytų europiečius, nes mano, kad jie yra labai darbštūs.

Dėl imigrantų nukarpė pašalpas

„Tas pats ir su pašalpomis. Valstybė nukirpo jas visiems vienodai dėl imigrantų, todėl anglai, kurie nenori dirbti ir sėdi ant pašalpų, – mūsų nekenčia. Tačiau jomis naudojasi ne tik lietuviai, dabar dėmesys nukrypo labiau į rumunus“, teigia D. Kirsnaukas ir priduria, kad imigrantai ne retai piktybiškai naudojasi pašalpomis ir gimdo vaikus tam, kad gautų butą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Valstybė apkarpė pašalpas užsieniečiams, nes situacija tapo nebevaldoma: imigrantai atvažiuoja, pagimdo 3-4 vaikus ir Jungtinė Karalystė turi duoti butą, pašalpų, nes jie labai rūpinasi vaikais kaip valstybė. Dabar turi padirbti 3-5 metus, kad ką nors gautum“, apie dabartinę situacija pasakoja Dovydas.

Škotijoje gyvenanti V. Martinavičiūtė mato kiek kitokią situaciją. Pasak Viktorijos, „labai retas imigrantas gyvena iš pašalpų. Visi dirba ir moka mokesčius valstybei, kad ji galėtų išlaikyti tuos rasistus veltėdžius, kurie nenori sunkiai dirbti, o geriau gimdo vaikus, naudojasi valstybės parama ir dėl gyvenimo nesėkmių kaltina imigrantus“.

REKLAMA

Imigrantai patys kalti dėl tokio požiūrio?

 D. Kirsnaukas žvelgia į situaciją ir iš kitos pusės, todė jo manymu „lietuviai, lenkai ir kiti Jungtinės Karalystės imigrantai dažnai įsiveldavo į įvairius nusikaltimus, vagiliaudavo ir kitaip nusikalsdavo, slapstydavosi nuo teisėsaugos, todėl reikia suprasti ir britų poziciją“. Be to, Dovydas tikina, kad iki 2008 krizės diskriminacijos jis nejausdavo arba nebuvo susidūręs, o vėliau viskas pasikeitė.

Su D. Kirsnauko nuomone sutinka ir metus Leisterio mieste gyvenantis lietuvis, kuris nepanoro atskleisti savo tapatybės.

REKLAMA

„Daug lietuvių, kurie turi nemalonų su teisėsauga Lietuvoje – pabėga čia. Be to, koks mūsų tautiečių įvaizdis čia: treningai, nusikalstamumo istorija, girtuokliavimas ir chuliganizmas gatvėse. Ir esminis dalykas – nepagarba šaliai į kurią atvyksti gyventi.

O kalbant apie dardavius – tai nėra nieko baisiau už darbdavį lietuvį Anglijoje, jis privers dirbti po 12 valandų ir duos tik vieną pertrauką“, sako lietuvis ir priduria, kad Anglijos skundai dėl rytų europiečių esą juokingi, nes pamirštami Indijos emigrantai, kurių skaičius Anglijoje didesnis nei rytų europiečių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų