REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrimai ir operacijos – tik už simbolinį mokestį

Emigrantams PSD kainuoja vos 27 eurus, o Lietuvoje gyvenantys moka nuolat

Į gimtinę per šventes ar vasarą atostogų parvykusiems emigrantams piniginėje pakanka turėti 27 eurus, kad gautų nemokamas sveikatos priežiūros paslaugas.

Į gimtinę per šventes ar vasarą atostogų parvykusiems emigrantams piniginėje pakanka turėti 27 eurus, kad gautų nemokamas sveikatos priežiūros paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pritrūksta politinės valios

Seimas mėgins dar kartą užkirsti tam kelią. Siūloma, kad jau nuo kitų metų mokesčių nemokėjusiems gyventojams sveikatos draudimas įsigaliotų tik atlyginus skolą už nesumokėtą laikotarpį, bet ne daugiau kaip už penkerius metus. Susimokėję vieno mėnesio Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) mokestį, 27 eurus, emigrantai dabar iš karto gali kreiptis į gydymo įstaigas dėl konsultacijų, tyrimų, jei reikia – ir operacijų.

REKLAMA

Lietuvoje gyvenantiesiems ir dirbantiesiems tenka nuolat mokėti Privalomojo sveikatos draudimo įmokas. Kitaip juos už pakarpos tuoj pat pričiuptų Valstybinė mokesčių inspekcija.

„Lietuvoje dirbantys ir mokesčius mokantys piliečiai yra skriaudžiami. Faktiškai jų lėšomis yra atlyginamas užsienyje dirbančių ir ten mokančių mokesčius gyventojų gydymas. Tai nesąžininga.

Gaila, kad Seimas pritrūksta politinės valios tai ištaisyti“, – „Sekundei“ teigė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojas Antanas Matulas.

REKLAMA
REKLAMA

Panaikino galiojusius saugiklius

Galimybė vos už 27 eurus Lietuvoje gydytis viso pasaulio lietuviams, nedeklaravusiems išvykimo, atsirado 2013 metais, kai Konstitucinis Teismas panaikino iki tol galiojusius saugiklius.

Konstitucinis Teismas nutarė, kad Sveikatos draudimo įstatymo dalis, nustatanti, jog kai kurių asmenų privalomasis sveikatos draudimas įsigalioja tik kitą mėnesį po tos dienos, kai tris mėnesius iš eilės už juos buvo mokamos Privalomojo sveikatos draudimo įmokos arba jie patys jas mokėjo, arba tik nuo tos dienos, kai šie asmenys sumokėjo trijų minimalių mėnesio algų dydžio įmoka (tuo metu 2400 Lt), prieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Motyvas – visiems turi būti sudarytos vienodos sąlygos gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas.

Konstituciniam Teismui tai išaiškinus, nemokėjusių mokesčių asmenų sveikatos draudimas įsigaliojo iš karto nuo tos dienos, kai tik jie sumoka. Jiems nebereikia sumokėti įmokų nei už tris mėnesius, nei trijų minimalių mėnesio algų. Galimybe kartą sumokėjus 27 eurus gauti nemokamų paslaugų už šimtus ar tūkstančius eurų pasinaudoja daugelis užsienyje dirbančių lietuvių.

REKLAMA

Grįžta pasigydyti

A. Matulo teigimu, anksčiau kai kurie emigrantai dar mokėdavo PSD įmokas, kad parvykę į gimtinę galėtų nemokamai gydytis, o nebelikus saugiklių liovėsi tai darę ir susimoka tik už vieną mėnesį, jei reikia ilgesnio gydymo – už du ar tris ir vėl nebemoka.

„Jie net neslepia, kad į Lietuvą grįžo pasigydyti. Vargu ar kurioje nors kitoje šalyje yra galimybė susimokėjus simbolinį mokestį gauti nemokamą gydymą. PSD mokestis yra solidarumo mokestis, jį privalome mokėti visi, nesvarbu, ar gydomės, ar ne. Dabar nemokamai gydosi ir tie, kurie jo nemoka“, – sakė Panevėžio teritorinės ligonių kasos (TLK) Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė.

REKLAMA

Pernai į Panevėžio TLK su įvairiais klausimais ir prašymais kreipėsi 79 tūkst. 323 gyventojai, iš jų per 24 tūkst. – dėl sveikatos draudimo.

Specialistai negali pasakyti, kokį procentą sudarė emigrantai ar šiaip PSD įmokų nemokėję gyventojai, nes tokios statistikos nėra. Tačiau iš praktikos žino, kad tokių ne taip mažai.

Praneša mokesčių inspekcijai

Respublikinės Panevėžio ligoninės laikinai direktoriaus pareigas einanti Violeta Smilgienė patvirtino, kad ligoninėje, ypač Konsultacijų poliklinikoje, emigrantai pacientai nėra retenybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jie grįžta pasidaryti tyrimų, planinėms operacijoms, netgi koronografijoms (širdies kraujagyslėms praplėsti). Pasak gydytojos, dauguma emigrantų susimoka už paslaugas įstaigos kasoje pagal galiojančius įkainius.

Ar tarp užsienyje dirbančių pacientų yra tokių, kurie pasinaudoja galimybe gauti paslaugas nemokamai, sumokėję PSD įmoką už vieną ar du mėnesius, medikai nežino. Jeigu pacientas pats apie tai neprasitaria, medikai nemato, kiek laiko šis moka mokesčius. Jiems tai ir neaktualu, svarbu, kad asmuo būtų draustas. Jei ne – pats susimokėtų.

REKLAMA

Ar tie emigrantai, kurie kloja šimtus ir tūkstančius valstybinėse gydymo įstaigose, nežino, kad yra galimybė gauti paslaugas nemokamai? Pasirodo, ne. Sumokėję 27 eurus nemokamai gydytis gali ne visi užsienyje gyvenantys ir dirbantys lietuviai.

Tie, kurie yra deklaravę apie savo išvykimą, nepatenka į draudžiamųjų bazę. Net sumokėję vienkartinę PSD įmoką, jie negalėtų nemokamai gydytis. Tie, kurie nedeklaravo, kad išvyksta, traktuojami kaip nuolatiniai Lietuvos gyventojai.

Panevėžio TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vadovė S. Paulauskienė sako, kad prievolė mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas ir teisė būti apdraustam siejama su nuolatine gyvenamąja vieta. Jeigu Panevėžio teritorinės ligonių kasos specialistai mato, kad žmogus anksčiau nemokėjo PSD įmokų, o nori susimokėti už vieną mėnesį, kad gautų nemokamas sveikatos priežiūros paslaugas, apie tai informuoja Mokesčių inspekciją.

REKLAMA

Pradėjo bandomąjį projektą

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Mokestinių prievolių departamento direktorius Darius Kučinskas teigia, kad PSD įmokas administruoja ne tik VMI, bet ir „Sodra“. Mokesčių inspekcija, gavusi informaciją iš TLK dėl PSD skolininkų, dirba su jais, kaip ir su kitais mokesčių mokėtojais, nevykdančiais mokestinių prievolių. Tai yra primena jiems laiškais, skambučiais, kvietimais į VMI apie neįvykdytą prievolę.

Pasak D. Kučinsko, administruojant PSD įmokas yra bendradarbiaujama ir su kitomis institucijomis – savivaldybėmis, seniūnijomis, socialinės rūpybos skyriais, teritorinėmis darbo biržomis ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiais metais Panevėžio ir Alytaus AVMI vykdo bandomąjį projektą – dirbama su PSD nedraustais gyventojais. Yra aiškinamasi, kodėl žmogus nemoka PSD, ar teisinga informacija registruose (galbūt PSD nemokantis gyventojas seniai išvykę iš Lietuvos ir pan.). Apibendrinus šio darbo rezultatus, bus siūlomi teisės aktų pakeitimai dėl PSD įmokų administravimo.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų