REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai prieš 8 val. šiauliečiai skuba į savo darbo vietas, trisdešimtmetis K. P. keliauja į Šiaulių centrinę turgavietę. Čia – jo „darbo vieta“. K. P. pareigūnams pažįstamas kaip asmuo, užsiimantis nelegalia veikla ir jau daugiau negu dešimtmetį turgavietėje nuolat prekiaujantis kontrabandinėmis cigaretėmis.

Kai prieš 8 val. šiauliečiai skuba į savo darbo vietas, trisdešimtmetis K. P. keliauja į Šiaulių centrinę turgavietę. Čia – jo „darbo vieta“. K. P. pareigūnams pažįstamas kaip asmuo, užsiimantis nelegalia veikla ir jau daugiau negu dešimtmetį turgavietėje nuolat prekiaujantis kontrabandinėmis cigaretėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis šiaulietis kartu su savo 34 metų broliu S. P. pagal protokolų už kontrabandinių cigarečių laikymą ir pardavimą skaičių yra lyderiai Šiauliuose. K. P. pareigūnams įkliuvo 45 kartus, S. P. – 33.

REKLAMA

Už neteisėtą veiklą skiriamos baudos - broliams nė motais, nes jie jų nemoka ir neturi jokio turto, į kurį galėtų būti nukreiptas baudų išieškojimas. Tad baudos ir jų pakeitimas viešaisiais darbais – neefektyvios priemonės prekiautojams kontrabandinėmis cigaretėmis pažaboti. Deja, Administracinių teisės pažeidimų kodeksas izoliavimo nuo visuomenės nenumato. Taigi broliai, visiškai ignoruodami teisės ir moralės normas, visuomenei metė iššūkį, gyvendami bei dirbdami „šešėlyje“ ir nemokėdami jokių mokesčių.

REKLAMA
REKLAMA

Šį iššūkį priėmė visuomenės interesą ginantys pareigūnai ir brolių iš akiračio nepaleidžia, nuolat juos kontroliuodami bei sulaikydami su kontrabandinėmis cigaretėmis, kurios teismo sprendimu yra visuomet konfiskuojamos.

Tad broliai, nors baudas mokėti ir vengia, tačiau materialinių nuostolių patiria nuolat. Štai kovo 30 d. dėl dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo K. P. pradėta dar viena administracinė byla. Apie 8.00 val. jį, pėdinantį, manoma, į savo „darbo vietą“ turgavietėje, sulaikė Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato Centro nuovados pareigūnai. Žemaitės g. namo kieme jį pasitikę policininkai paprašė parodyti maišelio turinį ir neapsiriko – jame buvo 40 pakelių ,,Fest“ ir 20 pakelių ,,Minsk 5 Superslims“ cigarečių su baltarusiškomis banderolėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo buvo paprašyta atverti ir garažo, iš kurio jis pasiėmė šias cigaretes, duris. Tik įžengus pro jas, ant žemės, dėžėje, buvo sudėti tokių pat kontrabandinių cigarečių blokai. Pareigūnai suskaičiavo 290 pakelių rūkalų.

Taigi iš viso rastų kontrabandinių cigarečių vertė yra apie 850 eurų. Už akcizais apmokestinamų prekių gabenimą, pažeidžiant nustatytą tvarką, K. P. surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas.

Kadangi jis už analogišką neteisėtą veiklą jau yra baustas, tai kodeksas už pakrtotinį pažeidimą numato didžiulę baudą - nuo penkių tūkstančių septynių šimtų devyniasdešimt dviejų iki keturiolikos tūkstančių keturių šimtų aštuoniasdešimt vieno euro su prekių konfiskavimu. Sprendimą dėl baudos dydžio priims teismas.  

REKLAMA

Teisėjų sprendimo laukia ir dar viena K. P. administracinė byla, susijusi su akcizais apmokestinamų prekių laikymu ir realizavimu. Kovo 18 d. pareigūnai jį buvo sulaikę centrinėje turgavietėje su 120 kontrabandinių cigarečių pakelių, slepiamų po neveikiančio kiosko žaliuzėmis. Jų vertė siekė apie 300 eurų. Nors tada K. P. savo pasiaiškinime parašė, jog gailisi dėl savo poelgio, tačiau, kaip matome, gailėjosi neilgai, nes kovo 30 d. buvo vėl sulaikytas dėl Lietuvos įstatymais draudžiamos veiklos.

Jo brolis S. P. policijos pareigūnams šiemet įkliuvo jau tris kartus – sausį, vasarį ir kovą. Du kartus jis buvo sulaikytas turgavietėje, vieną kartą – einantis į ją. Visus kartus už akcizais apmokestinamų prekių gabenimą ir laikymą jam skirtos baudos siekė per 10 000 eurų, o kontrabandinės cigaretės konfiskuotos. Pareigūnų kova su kontrabandinių cigarečių prekiautojais bus efektyvesnė, jei į ją įsijungs ir visuomenė, ignoruodama šiuos nelegalius prekiautojus ir neparemdama jų savo pinigais, mokamais už jų nelegaliai parduodamus rūkalus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų