REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar pernai gruodį kalbėdamas Rusijos federalinei tarybai šalies prezidentas daug dėmesio skyrė Ukrainai ir Krymo aneksijai. Savo kalboje, o ir vėlesniuose pareiškimuose, Vladimiras Putinas naudojosi propagandinėmis klišėmis ir atviru faktų iškraipymu. Žemiau pateikiame liga.net surinktų penkių Rusijos lyderio melų pavyzdžius.

Dar pernai gruodį kalbėdamas Rusijos federalinei tarybai šalies prezidentas daug dėmesio skyrė Ukrainai ir Krymo aneksijai. Savo kalboje, o ir vėlesniuose pareiškimuose, Vladimiras Putinas naudojosi propagandinėmis klišėmis ir atviru faktų iškraipymu. Žemiau pateikiame liga.net surinktų penkių Rusijos lyderio melų pavyzdžius.

REKLAMA

Pirmasis

„Šių metų kovą Kryme buvo surengtas referendumas… Įvyko istorinis Krymo ir Sevastopolio susijungimas su Rusija,“ – pareiškė V. Putinas.

Faktas: taip vadinamas „Krymo referendumas“ sekė po Rusijos kariuomenės įsiveržimo ir pusiasalio aneksijos. Užgrobęs regioną ir išstatęs automatais ginkluotus „taikdarius“ rusai inicijavo „referendumą“, užėmė Ukrainos karines bazes, bei valdžios įstaigas. Krymo aneksijos nepripažino niekas, išskyrus pačią Rusiją. Pasak rusų opozicijos, už Krymo autonomijos prisijungimą prie Rusijos pasisakė ne daugiau trečdalio užgrobto pusiasalio gyventojų.

Antrasis

„Puikiai žinoma, kad Rusija ne tik palaikė Ukrainą ir kitas broliškas buvusios SSRS respublikas šioms siekiant suvereniteto, tačiau ir didžiąja dalimi prisidėjo prie to 1990-aisias,“ – pareiškė V. Putinas.

REKLAMA
REKLAMA

Faktas: per 23 Ukrainos nepriklausomybės metus Rusijos valdžia taip ir nepradėjo bendros sienos su Ukraina demarkacijos, kas de facto patvirtina realų Rusijos požiūrį į ukrainiečių suverenumą. Nekalbant jau apie nuolatinius prekybos ir dujų karus, teritorines pretenzijas, vėliau pasibaigusias Krymo aneksija ir Rusijos armijos įsiveržimu į Donbasą.

REKLAMA

Trečiasis

„Mes aptarėme valstybinį perversmą, ginkluotą valdžios Kijeve perėmimą 2014-ųjų vasarį. Ir tai, ką mes dabar matome Ukrainoje, tragediją jos pietryčiuose visiškai patvirtina mūsų pozicijų teisingumą,“ – pareiškė V. Putinas.

Faktas: Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius leido žvėriškai susidoroti su protestuojančiais Maidane ir savo iniciatyva vasario pabaigoje paliko šalį. Po šių jo veiksmų bandymai valdžiai ir opozicijai susitarti žlugo, o legitimiai išrinktos Ukrainos Aukščiausiosios Rados (įskaitant ir paties V. Janukovyčiaus partijos narius) nariai nusprendė, kad prezidentas savavališkai atsistatydino, todėl negali eiti pareigų. Be to, ir V. Putino pareiškimas dėl „pietryčių tragedijos“ neatitinka realybės – Maskvos organizuotas karinis konfliktas vyksta keliuose dviejų Ukrainos sričių rajonuose. Politine prasme „pietryčių“ terminas yra labiau propagandinis.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtasis

„Rusija suteikia ir jau suteikė milžinišką indėlį Ukrainos palaikymui. Mūsų bankai investavo beveik 25 mlrd. dolerių. Rusijos Federacijos finansų ministerija 2013-ais suteikė 3 mlrd. dolerių kreditą. „Gazprom“ suteikė 4,5 mlrd. dolerių kreditą,“ – pareiškė V. Putinas.

Faktas: Rusija vykdo karinius veiksmus prieš Ukrainą, ji sugriovė Donbaso infrastruktūrą; Rusija Ukrainai uždarė prieigą prie savo rinkų; Rusija aneksavo ukrainiečių Krymą. Paskutinį kreditą Rusijos Federacija skyrė buvusio prezidento V. Janukovyčiaus režimui 2013-ais už tai, kad šalis nepasirašytų Europos integracijos akto, kas ir sukėlė masinius protestus visoje Ukrainoje. Ukrainos prokuratūros teigimu, V. Janukovyčius ir jo aplinka iš Rusijos išvežė dešimtis milijardų dolerių, kuriuos dabar „investuoja“ į karą prieš Ukrainą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktasis

„Mes gerai prisimename, kas ir kaip praktiškai atvirai palaikė separatizmą ar netgi atvirą terorą Rusijoje, žmogžudžius, kurių rankos iki alkūnių buvo kraujyje, vadino sukilėliais… Kaip aukščiausiame lygyje teroristus vadino kovotojais už laisvę ir demokratiją,“ – teigia V. Putinas.

Faktas: Rusija atvirai palaiko ginkluotą separatizmą ir netgi atvirą smogikų ir savo pačių armijos Ukrainoje terorą. Rusija žudikus, kurių „rankos iki alkūnių kraujyje“, vadina „sukilėliais“ ar „savanoriais“. Rusija „aukščiausiu lygiu“ vadina teroristus „kovotojais už demokratiją ir laisvę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų