REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Europos Komisija neseniai priėmė sprendimą išplėsti Europos Sąjungos (ES) švietimo, mokymo, jaunimo ir sporto programą Erasmus+ suteikiant galimybę joje dalyvauti Europos Sąjungos  valstybių narių privalomosios karo tarnybos kariams. Tai svarbus žingsnis, kuris padės stiprinti bendrą Europos Sąjungos gynybos politiką. Per metus programoje galės sudalyvauti 2400-3000 karių, tarp kurių 40-60 karių iš Lietuvos. Pirmieji privalomosios karo tarnybos kariai į kitas ES šalis išvyks jau 2015 m. pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2015 m. spalio mėn. visų ES šalių, įskaitant Lietuvą, privalomosios karo tarnybos kariai nuo 18 iki 30 metų galės teikti paraišką dalyvauti mainų programoje. Paraiškoje jie turės  nurodyti karinių pajėgų rūšį ir ES valstybę, kurioje norėtų tarnauti. Pretendentai galės pasirinkti vykti tarnauti ne tik į kitas ES šalis, bet ir į tas užjūrio teritorijas, kuriose yra ES narių karinės pajėgos, pvz. Prancūzijos Gvianą, Martiniką, Arubą, Madeirą ar Kanarų salas.

REKLAMA

Atrinkti kariai galės išvykti tarnauti į kitos ES valstybės kariuomenę laikotarpiui nuo 4 iki 6 mėnesių.  Programos dalyviams bus apmokamos kelionės, apgyvendinimo ir maitinimo išlaidos, mokama 450 EUR mėnesinė stipendija. Prieš išvykstant į kitą šalį, dalyviai galės patobulinti savo užsienio kalbos įgūdžius pasinaudojant specialia Erasmus+ internetine kalbinės paramos priemone (http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/online-linguistic-support_lt.htm).

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, kad karių mainų programa leis skirtingų ES valstybių kariams geriau pažinti vieniems kitus, pagerinti bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžius, geriau suprasti karinių vienetų sąveiką, veiksmų suderinamumą ir pasirengimą vykdyti karines operacijas. Karių mainų programa pilnai finansuojama ES programos Erasmus+ lėšomis, kurios biudžetas 2014-2020 metų laikotarpiu siekia 14,7 mlrd. eurų.

Programą Erasmus+ Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas ir Jaunimo tarptautinė bendradarbiavimo agentūra. Iki šiol programa buvo nukreipta į švietimo, jaunimo ir sporto sritis. 

Parengta pagal http://www.erasmus-plius.lt informaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų