REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lidija Jankauskienė, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

 Lidija Jankauskienė, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

REKLAMA

Kelmės rajono savivaldybės valdininkai sumanė nugriauti Tytuvėnuose bemaž pusantro šimto metų stovintį namą – medinės architektūros paminklą. Miestelio bendruomenė siūlo kultūros vertybę išsaugoti ir panaudoti bendruomenės reikmėms.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame name gyveno Tytuvėnų gydytojas Borakas Chveidenas su šeima, čia jis gydė ir miestelio gyventojus. Antrojo pasaulinio karo metais su kitais miestelio gyventojais žydais B. Chveidenas buvo sušaudytas. Name buvo apgyvendinti žmonės, vėliau jis ištuštėjo ir liko visiškai apleistas. 2008-siais rajono savivaldybės pastangomis buvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą,bet praėjus keleriems metams savivaldybės valdininkai nusprendė namą nugriauti.

REKLAMA

„Savivaldybė įrašė jį į Kultūros vertybių registrą, kreipėsi į Norvegijos finansinių mechanizmų fondą su prašymu skirti paramą šiam objektui. Tačiau tai nebuvo įvertinta teigiamai ir parama nebuvo skirta. Antruoju kartu bandėme gauti paramą iš Kelmės krašto partnerystės vietos veiklos grupės, tačiau parama vėl nebuvo skirta“, – aiškina Kelmės rajono savivaldybės kraštotvarkos, paveldosaugos ir statybos skyriaus darbuotojas Vilmantas Kizis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak paveldosaugininkų, tokių senų medinių namų išlikę labai nedaug ir nugriauti jį būtų nusikaltimas. „Kaip kultūros paveldo objektas, jis vertingas savo liaudiškus stiliumi, vidaus patalpų išplanavimu ir tuo,kas dar yra išlikę .Būtų neteisinga ir nemalonu, jeigi šis paveldo objektas sunyktų“, – tvirtina Kultūros paveldo departamento Šiaulių padalinio darbuotojas Zenonas Stundžia.

Miestelio bendruomenė siūlo name įrengti ekspoziciją gydytojo B. Chveideno ir kitų miestelio žydų atminimui,medinio paveldo restauravimo mokomąsias dirbtuves ar socialinės integracijos centrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tytuvėnų kraštas turtingas kultūros žmonėmis. Rašytojui Viržintui ekspozicija surinkta Tytuvėnų kraštui, čia gyventa Sofijos Romerienės, patys produktyviausi metai praėjo čia, Tytuvėnų dvare. Dailininkas Varašius iš čia kilęs, o Tytuvėnų kraštas neturi savo muziejaus. Tai – nedovanotina. Tai nėra toks mažas miestelis, kad neturėtų savo atminties institucijos“, – įsitikinusi Tytuvėnų bendruomenės narė Nijolė Saimininkienė.

Kol kas savivaldybė svarsto du variantus: už simbolionę kainą namą parduoti, kad įsikūręs investuotojas vystytų savo veiklą, arba užkonservuoti pastatą, kol atsiras pinigų jį suremontuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų