REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Iškilus abejonių dėl Vilniuje planuojamo statyti ugdymo ir sporto centro sutarties, ji gali būti peržiūrima, sako būsimieji Vilniaus vadovai.

 Iškilus abejonių dėl Vilniuje planuojamo statyti ugdymo ir sporto centro sutarties, ji gali būti peržiūrima, sako būsimieji Vilniaus vadovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadenciją baigianti Vilniaus miesto savivaldybės taryba viename paskutiniųjų posėdžių trečiadienį pritarė sutarties su Ikimokyklinio ir užklasinio ugdymo ir sporto centru pasirašymui. Ja numatoma, kad Vilniuje, Filaretų gatvėje, 2017-2018 metais turėtų būti įkurtas moksleivių užklasiniam ugdymui skirtas centras. Šią viešąją įstaiga įkūrė verslininkas, JAV lietuvis Linas Meilutis, o savivaldybė tarybos sprendimu pernai spalį tapo jos dalininke, gavusi trečdalį kapitalo bei balso teisių. Du trečdaliai teisių priklauso L.Meilučiui.

REKLAMA

Sutartyje numatoma, kad iki 2018-ųjų iš viso į centrą, įskaitant projektų rengimą, statybos darbus, inventoriaus ir net keleivinių autobusų įsigijimą, turės būti investuota apie 3,28 mln. eurų.

Centras planuoja užsiimti ikimokyklinio bei mokyklinio amžiaus vaikų neformaliuoju ugdymu, sporto veikla bei priežiūra iki ir po pamokų.

Sutartis daliai opozicijoje esančių politikų sukėlė abejonių, nes joje nenurodoma, kas investuos į pastato statybas, tik teigiama, kad bus ieškoma Europos Sąjungos finansavimo, o jo negavus, sutartį šalys galės nutraukti be teismo. Tačiau pastatą Užupio mikrorajone bei po juo esantį 2,4 hektaro sklypą 25 metus be konkurso nuomotųsi minėta įstaiga, per mėnesį mokėdama 1 euro mokestį. Sutartyje taip pat numatoma, kad centras galėtų pernuomoti dalį patalpų, būtų atleidžiamas nuo žemės mokesčio.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumente tik nurodoma, kad L.Meilutis perduos centrui reikalingą sporto inventorių (pavyzdžiui, Taekwando, karatė, dziudo, golfo ir teniso įrangą), kurio vertė - iki 58 tūkst. eurų.

„Iš tos medžiagos, kuri buvo pateikta, iš tų pribraukytų puslapių to (investicijų) nesimato. Jei gausime 50 proc. europinės paramos projektui, kas dengia likusią dalį? Tie dalykai nėra aptarti. Jei savivaldybė yra įstaigos dalininkė, vadinasi, jai reikėtų prisidėti. Tada ir kyla klausimas, ar eiti su privačiu kapitalu, jei galime patys padaryti. Bent tuose popieriuose numatyta tik keliasdešimt tūkstančių eurų, kuriuos Meilutis ketina įnešti“, - BNS tvirtino kandidatas į vicemerus konservatorius Valdas Benkunskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis sakė, kad centro idėja yra gera, tačiau parengta sutartis kelia abejonių dėl verslininko įsipareigojimų.

„Mes bandysime tikslinti, galbūt ir su pačiu Meilučiu susitikti - kokios tikrosios sutarties aplinkybės (...), išsiaiškinsime aplinkybes, tada svarstysime, ką daryti“, - sakė politikas.

Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Gintaras Petronis BNS informavo, kad L.Meilutis planuoja kitą savaitę atvykti į Lietuvą ir aptarti investicijas su būsima Vilniaus valdžia. Vis dėlto jis pats pripažino, kad dabar sutartis, kuriai pritarė savivaldybės taryba, „kelia klausimų“.

REKLAMA

„Reikia pasakyti turbūt tai, kas juristų buvo praleista ir neparašyta. Klausimų visada yra, kai tokios sutartys yra nagrinėjamos“, - sakė G.Petronis.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Ritas Vaiginas BNS tvirtino pats atvedęs į savivaldybę šį investuotoją ir neabejojantis jo gerais ketinimais. Anot jo, iki 80 proc. centro statybų galima būtų finansuoti ES lėšomis ir savivaldybei tai nekainuotų, o investuotojas skirtų penktadalį sumos. Jis pasakojo, kad mokykla veiktų JAV pavyzdžiu, kai po pamokų specialistai vaikus atveža į centrą, kuriame jie ruošia pamokas, pavalgo, užsiima sportine veikla.

REKLAMA

Vis dėlto R.Vaiginas negalėjo paaiškinti, kodėl sutartyje nenumatyti visi įsipareigojimai.

„Aš šito negaliu pasakyti, nes ne aš ją rengiau - ją rengė savivaldybės teisininkai ir Meilučio samdytas teisininkas. Na, gali sutikti, gali nesutikti - jei tokio įrašo (apie investicijas) nėra, tai, vadinasi, nėra. Jis ir pats nustebęs, kodėl nėra“, - BNS paaiškino R.Vaiginas.

Jis patikino, kad iškilus abejonėms, pasirašyti sutarties nebus skubama - neatmetama, kad ji dar bus tikslinama naujojoje taryboje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų