REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Atsisėdus prie šventinio Velykų stalo dietologai ragina neprarasti saiko. Nes bent jau tradiciniai lietuviški patiekalai, skirti Velykų stalui, tampa rimtu išbandymu visų mūsų skrandžiams. Ir žeriama patarimų, kaip vaišintis ir ką daryti, kad po švenčių nereikėtų bėgti į vaistinę, ar dar blogiau – gultis į ligoninę. Tačiau vos vienas kitas įsiklauso ką sako medikai, daugelis jau šiandien nusiteikę – Velykos ir vėl bus sočios.

 Atsisėdus prie šventinio Velykų stalo dietologai ragina neprarasti saiko. Nes bent jau tradiciniai lietuviški patiekalai, skirti Velykų stalui, tampa rimtu išbandymu visų mūsų skrandžiams. Ir žeriama patarimų, kaip vaišintis ir ką daryti, kad po švenčių nereikėtų bėgti į vaistinę, ar dar blogiau – gultis į ligoninę. Tačiau vos vienas kitas įsiklauso ką sako medikai, daugelis jau šiandien nusiteikę – Velykos ir vėl bus sočios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vilmorus“ atlikta apklausa rodo, kad kiaušinius su majonezu valgo daugiau kaip pusė šalies gyventojų. Trečdalis žmonių margučius valgo su krienais, dvidešimt procentų sako, kad kiaušinius dažniausiai gardina druska. Ir tik vos šešiolika procentų juos valgo tiesiog su juoda ar balta duona. Medikai tuos, kas valgo riebiau, ragina, bent jau nepadauginti kiaušinių.

REKLAMA

„Velykos yra didelė šventė kurią reikia džiaugtis, kur reikia širdy jausti, kur reikia vienas kitą sveikinti tačiau atsisėsti už vaišių stalo, pusryčių ar pietų stalo, reikia visada pamąstyti, kad mityba turi būti tik tradicija, ir kiaušinių valgyti tiek, kiek aplamai jis jų naudoja, o ne siekt kažkokių rekordų“, – sako šeimos gydytoja Ona Panasenkienė.

Ir ne tik kiaušiniai gali tapti iššūkiu skrandžiui.

„Norisi paskanauti, nes tikrai tokių patiekalų kurie būna per Velykas jų kasdien nebūna tai ir šito ir šito ir šito reikia paragauti. Panašiai, kaip ir per kalėdas, iš viso stalo, iš viso asortimento, reikia visko paragauti ir gaunasi truputėlį persivalgymas“, – kalba gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA

Nors tradicijos reikalauja sėsti prie stalo tuščiu skrandžiu ir pirmiausia suvalgyti šventintą kiaušinį, dietologai ragina priešingai – užkąsti dar prieš sėdant prie šventinių pusryčių, tam, kad nepultume kimšti visko iš eilės. O ir valgyti reikia lėtai, iš mažesnių lėkščių.

Kiekvieno patiekalo geriau į lėkštę dėtis ne daugiau nei šaukštą. Ir dar svarbiau pajusti sotumo jausmą, jis aplankys praėjus dvidešimčiai minučių nuo to, kai pradėsim valgyti. Patariama nepiknaudžiauti šokoladu ir saldumynais, geriau ant stalo turėti daugiau vaisių. O jau pajutus pirmuosius persivalgymo simptomus reikėtų, kaip aiškina specialistai, gerti daugiau virškinimą gerinančių arbatų – kmynų, pankolių, raudonėlių ar tiesiog ramunėlių.

Labai svarbu neužsisėdėti prie šventinio stalo. O dar svarbiau prisiminti, kaip priduriama, kad Velykos - labiau bendravimo su artimaisiais, o ne valgymo šventė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų