REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas nori ilginti profesionalių karių tarnybos laiką, rašo „Lietuvos žinios“.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas nori ilginti profesionalių karių tarnybos laiką, rašo „Lietuvos žinios“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krašto apsaugos ministerija (KAM) siūlo, kad ministrui būtų sudaryta galimybė pratęsti karių tarnybą suėjus išleidimo į atsargą amžiui. Kareiviams (jūreiviams) ir jaunesniesiems karininkams siūloma pratęsti ne ilgiau kaip 10 metų, arba dukart po penkerius metus, o puskarininkiams ir vyresniesiems karininkams - ne ilgiau kaip ketverius metus, arba dukart po dvejus metus. Tokias pataisas Seime įregistravo KAM vadovas J.Olekas.

REKLAMA

Jo teigimu, dabar į atsargą išleidžiami palyginti jauni kariai, jų amžiaus vidurkis - vos 36,6 metų. Kasmet į atsargą išeina vidutiniškai 445 profesinės karo tarnybos kariai. „Jauni ir darbingo amžiaus atsargos kariai tampa finansine našta valstybei, patekę į socialinės rūpybos grupes. Priėmus pataisas kariams atsivertų galimybė ilgiau turėti patrauklią tarnybą, nereikėtų išėjus į atsargą ieškoti naujų pragyvenimo šaltinių“, - aiškino J.Olekas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Lietuvos kariuomenės leitenantai į atsargą gali išeiti sulaukę 35 metų, žemesnio laipsnio nei grandinio kariai ir vyresnieji leitenantai - 40 metų, kapitonai (kapitonai leitenantai) - 43 metų, majorai (komandorai leitenantai) - 46 metų, laipsnius nuo grandinio iki seržanto majoro (vyresniojo laivūno) turintys kariai ir pulkininkai leitenantai (komandorai) - 50 metų, pulkininkai (jūrų kapitonai) - 53 metų, generolai (admirolai) - 58 metų, karo kapelionai, neatsižvelgiant į jų turimą laipsnį, gali būti išleidžiami į atsargą sukakę 60 metų, o vyriausiasis kariuomenės kapelionas - 65 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriais atvejais krašto apsaugos ministras, atsižvelgdamas į sistemos poreikius, gali pratęsti ne aukštesnį kaip pulkininko (jūrų kapitono) laipsnį turinčio kario tarnybą pagal terminuotą sutartį ne ilgiau kaip dvejiems metams, arba dukart po vienus metus. Šiam terminui pasibaigus, pakartotinai ne ilgesniam kaip dvejų metų laikotarpiui pratęsti profesinę karo tarnybą galima tik karininkams, turintiems ne aukštesnį kaip majoro (komandoro leitenanto) laipsnį.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų