REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Aštuntuosius metus vyksiančių prestižinių kino apdovanojimų „Sidabrinė Gervė“ nominantų paraiškų pildymas ritasi į pabaigą. Nuo balandžio antrosios, apdovanojimų atrankos vertinimų komisija, suformuota „Lietuvių kino akademijos“ (LiKA) Tarybos, kurios narių yra dvi „Sidabrinės gervės“ statulėles pelnęs aktorius Marius Jampolskis, atrinks tik verčiausius apdovanojimo nominantus.

REKLAMA
REKLAMA

„Sidabrinė gervė“ skatina pasitempti

Nuo 2014 m. LiKA Tarybos nario pareigas užimantis M. Jampolskis tikina, kad iš visų komisijos atrinktų ir Tarybos patvirtintų nominantų parinkti vieną, labiausiai vertą filmą, aktorių ar aktorę – darbas ne eilinis, o laureatų išrinkimo sistema užtikrina nešališką narių sprendimą.

REKLAMA

„Sidabrinės gervės“ laureatų rinkimas privalo būti skaidrus. Kito kelio nėra. Komisijos narių yra užtektinai daug, žmonės gana skirtingi, o LiKA nariai už labiausiai apdovanojimo vertą filmą balsuoja slaptai. Todėl net, jei kas nors ir turi kažkokių neteisingų intencijų, jų įvykdyti – neįmanoma“, - sakė aktorius ir LiKA tarybos narys.

Marius pabrėžė ir tai, kad kiekvienais metais „Geriausio metų filmo“ laimėtoją gali nujausti. Tačiau apmaudu, kad ne visuomet to filmo kūrėjai pateikia paraišką „Sidabrinei gervei“ gauti.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviškuoju „Oskaru“ tituluojamą „Sidabrinės gervės“ statulėlę Marius gavo du kartus. Pirmąją gavo 2008-aisias „Metų geriausio aktoriaus“ nominacijoje už filme „Kolekcionierė“ sukurtą vaidmenį. Antrąją – 2013 m. toje pačioje kategorijoje už vaidmenį fantastiniame filme „Aurora“.

„Kiekvienam kūrėjui šis apdovanojimas, jo gavimas – individualiai svarbus. Manau, net tie, kurie maivosi, kad jiems nereikia gervės, vis tiek viduje džiūgauja ją gavę. Mane asmeniškai „Sidabrinė Gervė“ įpareigoja kituose filmuose, darbuose ir vaidmenyse padaryti dar geriau, nei jau esu padaręs. Ji skatina pasitempti.“,- sakė M. Jampolskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rūsys“ – vartai į trečiąją gervę?

Šiais metais į „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą pretenduoti gali filmai, savo premjeras surengę per vienus kalendorinius metus: nuo 2014 m. balandžio 2 d iki 2015 m. balandžio 2 d. Pirmasis lietuviškas siaubo filmas „Rūsys“ (rež. R. Matačius), kuriame M. Jampolskis vaidino su Jurga Šeduikyte, taip pat patenka į šią imtį. Tačiau, ar jis bus nominuotas spręs komisija.

Paklausus Mariaus, kaip jis jaustųsi trečią kartą gavęs gervę, jis šypteli: „Jei trečią kartą laimėčiau Metų geriausio aktoriaus statulėlę pasidarytų nebepatogu. Aš manau, kad jei „Rūsys“ bus nominuotas ir aš būsiu nominuotas - turėsiu labai daug rimtų konkurentų.“

REKLAMA

„Rūsys“ vadinamas pirmuoju lietuvišku siaubo filmu. Savo ruožtu, Marius patikino, kad šiame žanre nesijautė kitaip, nei vaidintų komedijoje, dramoje ar fantastiniame filme.

„Didelė dalis siaubo kuriama montaže. Iš tiesų, skirtumo, kaip aktorius, nepajutau. Aš nesu labai prietaringas, todėl istorija manęs negąsdino. Kita vertus, per dvi savaites darbo prie šio filmo viena baimė vis tik atsirado. Tai – klaustrofobija. Visa komanda tuo laikotarpiu gyvenome mažame name. Tad po poros savaičių tiesiog pasidaro nejauku, nes trūksta asmeninės erdvės“, - juokėsi aktorius.

REKLAMA

Tiesa, Marius ne tik kino ir teatro aktorius, bet ir dainininkas bei TV laidų vedėjas. Vyras patikina, kad vienos srities išsirinkti jis ne tiek nenorėtų, kiek negalėtų.

„Visos veiklos, kuriomis aš esu užsiėmęs turi vieną bendrą vardiklį – bendravimas su žmonėmis. Išties, visai nesvarbu, kokia forma ta komunikacija vyksta – per kino objektyvą ar nuo koncerto scenos. Svarbiausiai yra galėti perduoti savo žinutę žmonėms ir su jais bendrauti“,-

Lietuviško kino Renesansas

Du kartus „Sidabrinės gervės“ laureatas bei „Auksinio scenos kryžiaus“ apdovanojimo savininkas Marius, paklaustas, kas per aštuonerius metus pasikeitė kine, pateikė kelis esminius momentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kinas Lietuvoje per šiuos metus tapo laisvesnis, jo kūrėjai turi mažiau kompleksų, kuo toliau, tuo labiau didėja jo integracija Europoje. Šiuo metu, manau, lietuviškas kinas išgyvena savo Renesansą. Kūrėjai supranta, kad kokybišką ir žiūrimą kiną galima padaryti be multimilijoninių biudžetų, turint gerą idėją ir fantaziją ją įgyvendint. Ir tai duos gerų rezultatų tarptautinėje kino arenoje“,- pokyčius vardino jis.

Aštuntieji prestižiniai Lietuvos kino elito apdovanojimai „Sidabrinė gervė“ įvyks gegužės 30-ąją. TV žiūrovai tiesioginę jų transliaciją galės stebėti per LRT.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų