REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus mano, kad dviguba pilietybė užsienyje gyvenantiems lietuviams turi būti išsaugota. Jis ragina teisininkus surasti tai užtikrinančią galimybę.

REKLAMA
REKLAMA

„Mažai tautai, mano supratimu, reikia ieškoti kelių, kaip apjungti ir išlaikyti žmones, bet ne atstumti.

REKLAMA

Teisininkai turi rasti galimybę, kad pilietybė tiems, kurie jos nori, būtų išlaikyta, o ne atimta, nes pasaulyje yra visa eilė pavyzdžių, kur dviguba pilietybė yra pripažįstama“, – pirmadienį teigė V. Adamkus.

Išsaugoti pilietybę užsienyje gyvenantiems lietuviams ragina ir Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius, parengęs įstatymo projektą, kuriame siūlo priimti nuostatas leidžiančias turėti dvigubą pilietybę visiems lietuvių kilmės asmenims, išskyrus tik tuos atvejus, kai jie yra padarę įstatyme numatytų nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Kitiems asmenims gali būti taikomi papildomi nuolatinio gyvenimo Lietuvoje reikalavimai arba reikalavimai turėti tik euroatlantinės integracijos kriterijus atitinkančios valstybės antrąją pilietybę, priklausomai nuo to, kada jie ar jų protėviai yra ar buvo įgiję Lietuvos Respublikos pilietybę“, – tvirtina A. Kubilius.

Įstatymo projekte siūloma numatyti, kad teisė turėti dvigubą pilietybę būtų suteikiama Prezidento sprendimu.

Konstitucinis Teismas (KT) praėjusių metų lapkritį priėmė nutarimą dėl pilietybės įstatymo, kuriame išaiškino, kad Lietuvos piliečiai gali turėti dvigubą pilietybę tik išimtiniais atskirais atvejais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokį KT sprendimo išaiškinimą buvo sunku suvokti sveiku protu, nes visiškai akivaizdu, kad šiais moderniais globalizacijos laikais yra labai svarbu išsaugoti pilietinius ryšius tarp valstybės piliečių, plačiai pabirusių visame pasaulyje, ir jų etninės tėvynės“, – įsitikinęs A. Kubilius.

Anot Tėvynės sąjungos pirmininko, teikiamas įstatymo projektas yra paremtas KT suformuluotais argumentais dėl dvigubos pilietybės ir pilietybės bei etninės tautos santykių, taip pat tam tikra lingvistine diskusija su Konstituciniu Teismu dėl žodžių „atskiras“ ir „atvejis“, remiantis Lietuvos kalbos žodynu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų