REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologas: Ukrainoje prasidėjo oligarchų karas

„Novaja Gazeta“: pikantiškumo priduoda tai, kad šalies prezidentas taip pat – oligarchas

Kelių paskutinių savaičių įvykiai, kuriuose figūruoja Ukrainos naftos perdirbimo bendrovės „Ukrneft“ ir „Ukrtrasneft“, o taip pat Dnepropetrovsko srities administracijos kaltinimai dalyvaujant nusikalstamose grupuotės, rodo didelio oligarchų karo Ukrainoje pradžią, rašoma „nr2.com.ua“.

Kelių paskutinių savaičių įvykiai, kuriuose figūruoja Ukrainos naftos perdirbimo bendrovės „Ukrneft“ ir „Ukrtrasneft“, o taip pat Dnepropetrovsko srities administracijos kaltinimai dalyvaujant nusikalstamose grupuotės, rodo didelio oligarchų karo Ukrainoje pradžią, rašoma „nr2.com.ua“.

REKLAMA

„Mes matome oligarchų kovos pradžią Ukrainoje. Ir visa, kas vyksta – tai tik oligarchų karo pradžia. Jame susipynė ne tik gubernatoriaus Igorio Kolomoiskio ir šalies prezidento Petro Porošenkos interesai, kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Reikia prisiminti, kad ir pats prezidentas, turėdamas turto už 2 mlrd. dolerių, – taip pat oligarchas, o tai suteikia šiam karui pikantiškumo. Tačiau šioje kovoje viskas priklauso kaip tik nuo prezidento. Nuo to, kurią pusę jis palaikys,“ – mano Ukrainos politologas Viktoras Neboženka.

Prezidentas gali pasirinkti I. Kolomoiskio pusę, norėdamas „išspręsti visus sunkumus dėl nuosavybės perskirstymo Ukrainoje, arba pasirinkti kitą pusę“, mano politologas.

REKLAMA
REKLAMA

„Juk kalbama ne apie nuosavybės, kurį anksčiau privatizavo oligarchai, nacionalizaciją, o apie eilinį valdžios aparato išnaudojimą ir naujų perskirstymo taisyklių (įvedimą, - red. past.), kaip mes matome „Ukrneft“ pavyzdyje. Už viso to, akivaizdu, stovi Dmitrijus Firtašas, – pažymėjo V. Neboženka. – Prieš tris savaites D. Firtašas sukūrė Ukrainos modernizacijos agentūrą, kuri apjungė jį, Viktorą Pinčuką ir Rinatą Achmetovą. Šio junginio pirminė užduotis – atimti dalį I. Kolomoiskio nuosavybės, o vėliau, – „užtikrinti“ stabilumą ir išankstinius rinkimus šių metų rudenį“.

REKLAMA

V. Neboženka mano, kad ši grupė tenkina ir Kremlių, tačiau tai nereiškia, kad už jos „tiesiogiai kyšo V. Putino ausys“.

„Šis junginys tenkina V. Putiną, juk nauja oligarchinė Ukraina visiškai tenkina Kremlių. Tokia Ukrainai – tai aiškus agresijos objektas. O bet kokia kitokia Ukraina Rusijai būtų nepatogi. Amerikiečiai iškart pastebėjo šį V. Putino interesą. Todėl amerikiečiai ir pareikalavo V. Firštašo ekstradicijos. Balandžio 30-ąją vyks eilinis oligarchų susirėmimas. Konkrečiai: ar JAV bus išduotas V. Firštašas. Jeigu tai įvyks, tuomet jis pakartotų Lazarenkos (Pavelas Lazarenka – buvęs Ukrainos premjeras, iš biudžeto pavogęs šimtus milijonų dolerių, vėliau slapstęsis ir kalėjęs JAV) likimą. Arba Ukrainos generalinė prokuratūra, daranti viską, kad neatiduotų V. Firtašą amerikiečiams, suteiks jam „užnugarį“. Tokiu atveju, tai bus dar vienas smūgis I. Kolomoiskiui,“ – prognozuoja V. Neboženka.

REKLAMA
REKLAMA

Oligacho I. Kolomoiskio ir šalies prezidento P. Porošenkos konflikto pradžia

Į viešumą konfliktas iškilo praėjusį ketvirtadienį, kai Ukrainos parlamentas priėmė įstatymą, dėl kvorumo, būtino norint pravesti akcininkų susirinkimą, sumažinimo nuo 60 proc. iki 50 proc. ir vienos akcijos. Tą pačią dieną „Ukratrasneft“ stebėtojų taryba nušalino nuo pareigų valdybos pirmininką Aleksandrą Lazorką. I. Kolomoiskio verslo struktūros (Ukrainos „Forbes“ reitinge – 4-oji vieta su 1,8 mlrd. dolerių), kontroliuoja iki 42 proc. akcijų, o 50 ir vieną akciją – valdo valstybė. A. Lazorką Ukrainos žiniasklaida vadina „I. Kolomoiskio žmogumi“. Verslininkas jam priklausančioje „TSN“ televizijoje pasakojo, kad „buvo susijęs su jo paskyrimu“ į šį postą 2009-aisias. Vietoje A. Lazorkos stebėtojų taryba pasiūlė Jurijų Mirošniką – buvusį Luhansko srities Ukrainos saugumo vadą.

I. Kolomoiskio atstovai ne sykį blokavo „Ukrneft“ akcininkų tarybos susirinkimą, o tai trukdė priimti sprendimą dėl dividendų valstybei išmokų. Pasak ukrainiečių „Forbes“, bendrovė neišmokėjo apie 1,8 mlrd. grivinų dividendų. Bendrus nuostolius parlamentaras Mustafa Najemas įvertino 6 mlrd. grivinų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų