REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Loreta Mačiulienė, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Kauno klinikose sėkmingai atlikta pirmoji Baltijos šalyse žarnyno mikrobiotos (virškinamąjame trakte gyvenančių bakterijų) transplantavimo procedūra. Pirmasis pacientas – po antibiotikų kurso sunkiu infekciniu žarnyno uždegimu susirgęs 55 metų vyras.

Į Kauno klinikų gastroenterologijos skyrių jis paguldytas dėl užsitęsusio viduriavimo ir karščiavimo. Šie negalavimai ligonį kankino daugiau nei mėnesį. Paaiškėjo, kad juos sukėlusi bakterija, pasak medikų, yra normali žarnyno mikrofloros dalis, o taip išderinti mikroflorą gali besaikis ypač plataus spektro antibiotikų vartojimas. Į gastroenterologų globą patekęs vyras prieš tai sirgo plaučių uždegimu ir gydėsi antibiotikais.

„Kai pradedami skirti antibiotikai, jie veikia ne tik ligos sukėlėją, bet pirmiausia veikia normalią žarnyno mikroflorą ir bakterijų santykis pakinta. Tada Clostridium difficile gali sudaryti net iki 40 proc. Kai jos kiekis didėja, jos padermė sudaro toksiną ir kelia problemų pacientui“, – sako Kauno klinikų Laboratorinės medicinos klinikos vadovė prof. Astra Vitkauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Medikai sako, kad infekcijos sukeltos komplikacijos – labai sunkios ir gali baigtis mirtimi. Ligoniui buvo skirtas įrastas gydymas antibiotikais, tačiau tai nepadėjo. Todėl medikai ryžosi pirmajai žarnyno mikrobiotos transplantacijai.

REKLAMA

Per zondą, įvestą į plonąjį žarnyną, pacientui transplantuota specialiai paruošta sveiko žmogaus mikroflora. Po transplantacijos praėjus trims dienoms ligoniui dingo infekcijos sukelti simptomai, po savaitės – jau galėjo dirbti.

„Aš pats stažavausi Vokietijoje Kylio universitete, kur šios procedūros yra taikomos jau vienus metus ir jų efektyvumas yra labai didelis. Svarbu labai nuodugniai atsirinkti donorą, jis yra labai nuodugniai ištiriamas dėl infekcinių ligų, hepatitų, kad nebūtų perduodama recipientui šios ligos“, – sako Kauno klinikų gastroenterologas dr. Juozas Kupčinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia infekcija dažniausiai nustatoma išsivysčiusiose Vakarų šalyse, kur ypač populiarus gydymas antibiotikais. Pastaraisiais metais šios infekcijos atvejų daugėjo ir Lietuvoje.

Dėl dažno antibiotikų vartojimo Europos komisija paskelbė milijonu eurų apdovanosianti tuos, kurie sukurs greitos diagnostikos testą lengvai nustatantį, ar ligoniams būtina vartoti antibiotikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų