REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT Radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Vienas Europos Sąjungos (ES) politiką apžvelgiantis tinklaraštininkas suskaičiavo, kad Lietuvos europarlamentarai – tarp daugiausia asistentų turinčių Europos Parlamento (EP) narių. Pirmieji trys šio sąrašo rekordininkai tarp 751 EP nario – iš Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA

Rekordus mušantis europarlamentaras Antanas Guoga turi 27 padėjėjus, Valdemaras Tomaševskis – 22, Petras Auštrevičius – 20. Mažiausiai padėjėjų iš Lietuvos europarlamentarų turi Viktoras Uspaskichas – tik keturis. Tokią informaciją neseniai Europos Komisijoje (EK) stažuotę baigęs tinklaraštininkas Jonašas Jančerikas surinko iš viešai prieinamų šaltinių.

REKLAMA

„Viena iš priežasčių, kodėl tokios apžvalgos iki šiol nebuvo, yra ta, kad duomenis reikėjo gauti iš EP puslapio. Tai reikalauja daug fizinio darbo. Reikia susisteminti 27 puslapius asistentų sąrašų. O aš sukūriau nedidelę programą, kuri darbą palengvino“, – pasakoja J. Jančerikas.

Pagal jo atliktą apžvalgą, kiekvienas EP narys vidutiniškai turi du padėjėjus Briuselyje ir tris savo šalyje. „Prieš apžvalgą manyta, kad daugiausia asistentų turi Lenkijos atstovai, bet iš tiesų tai yra lietuviai. Bet aš negaliu sakyti, kad tai reiškia kažką blogo. Gali būti, kad europarlamentaras turi didelę komandą, kur žmonės įdarbinami nepilnu etatu. Nežinau, tokia informacija neprieinama“, – sako apžvalgą atlikęs vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Jei vienam Lietuvos politikui vidutiniškai tenka po daugiau nei 14 padėjėjų, vidurkis visame EP yra beveik triskart mažesnis – penki asistentai vienam nariui. Po Lietuvos daugiausia pagalbininkų samdo Lenkijos politikai, mažiausiai – Danijos, Olandijos ir Švedijos atstovai. 32 politikai iš skirtingų šalių neturi nė vieno padėjėjo. Pasak J. Jančeriko, europarlamentarai nebūtinai turi turėti didelę komandą, bet, jei kažkas neturi nė vieno padėjėjo Briuselyje, tai – keistoka.

„Dienotvarkėje yra tiek daug punktų, tiek daug renginių. Manau, kad, jei europarlamentaras nori dirbti tinkamai, jis turėtų turėti bent vieną, du ar net daugiau padėjėjų. Tačiau europarlamentaras iš Lietuvos Rolandas Paksas turi 13 padėjėjų Lietuvoje [...] ir 0 padėjėjų Briuselyje. Tai man atrodo keista“, – teigia J. Jančerikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo sudaryto sąrašo rekordininkas A. Guoga juokauja, kad visuomet smagu, kai Lietuva pirmauja. „Visada smagu, kad Lietuva kažkur gali būti pirmoje vietoje. Aš manau, kad tai – dar vienas geras pasiekimas“, – šypsosi A. Guoga. Europarlamentaras teigia turįs tokią komandą, kokios jam reikia, kad galėtų tinkamai dirbti.

„Rajonuose yra nemažai žmonių, kurie man padeda. Visoje Lietuvoje jaučiu pulsą, galiu paskambinti ir sužinoti, kas vyksta, kokia yra situacija. Žmonės nėra įdarbinti pilnais etatais, bet reikėtų pripažinti, kad tai nėra partiniai žmonės [...], o tiesiog žmonės, kurie turi didžiausią kompetenciją“, – tvirtina Briusely dirbantis politikas. Jis priduria, kad kai kurie jo padėjėjai dirba net už dyką.

A. Guoga aiškina, kad kiekvienas europarlamentaras turi biudžetą ir gali tais pinigais disponuoti, kaip nori. „Tai yra 22 tūkst. [eurų] padėjėjams. Be to, yra daugiau nei 4 tūkst. [eurų], skirti biurams išlaikyti. Tai iš tikrųjų yra nemaža suma pinigų, kuriuos šiaip reikėtų išleisti. Tai norisi išleisti juos [įdarbinant] gerų žmonių, kurie sukurtų vertės ir atneštų naudos Lietuvai“, – mano europarlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų