REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisėsaugos pareigūnai, vykdydami ikiteisminį tyrimą dėl antikonstitucinių grupių veiklos, atliko kratas kelių asmenų namuose. Kratos atliktos Mildos Bartašiūnaitės ir Giedriaus Grabausko namuose. Ketvirtadienį po pietų surengtoje spaudos konferencijoje prokuroras Simonas Minkevičius teigė, kad, be kita ko, tiriama veikla interneto puslapių, kurie buvo nurodyti platinamose proklamacijose. „Tai būtent tautinių socialistų naudojamas yandex.ru ir ltnacionalistas.wordpress.com. Šie tinklalapiai tyrime yra minimi, ir pasisakymai juose taip pat yra tikrinami“, – pabrėžė S. Minkevičius.

Pasak prokuroro, ketvirtadienį nuo ankstyvo ryto buvo atliekamos kratos, vykdytos tęsiant ikiteisminį tyrimą, kurį pradėjo Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra sausio 15 d. Iš Saugumo departamento buvo gauta informacija, kad išplatintos proklamacijos su raginimais burtis į grupes ir eiti prieš Lietuvos valdžią, narystę tarptautinėse organizacijose, taip pat – prieš Jungtines Amerikos Valstijas.

„Ketvirtadienį atliktos kratos pas devynis asmenis, kai kurių pavardės jau yra viešojoje erdvėje, jūs puikiai jas žinote. Kitų kol kas neįvardinsiu. Iš viso (atlikome kratas) 12-oje vietų, keturiuose regionuose: Klaipėdoje, Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose. Taip pat prie šio tyrimo prijungtos kelios medžiagos apie vėliau pasirodžiusius analogiško turinio plakatus būtent Klaipėdos mieste. Tyrimas, nors jau trunka kurį laiką, aktyviai pradėtas vykdyti tik dabar“, – spaudos konferencijoje sakė S. Minkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 121 straipsnį, kuris numato atsakomybę už antikonstitucinių grupių kūrimą ir jų veiklą. „Tai – sunkus nusikaltimas. Tiesa, kvalifikacija vykstant tyrimui gali kisti. Matyt, ir keisis, nes tai – visiškai pirminė kvalifikacija. Visų pirma stengiamasi nustatyti šių proklamacijų, išplatintų raginimų autorius. Taip pat ieškoma jų ryšių su galimai priešiškos valstybės įstaigomis, institucijomis, organizacijomis, kurios gali veikti prieš Lietuvos Respubliką, prieš Lietuvos suverenitetą“, – teigė prokuroras.

Jis pridūrė, kad taip pat tiriamas bent vienas epizodas dėl internete pasirodžiusio grasinimo Prezidentei Daliai Grybauskaitei ir tikrinama veikla interneto puslapių, kurie buvo nurodyti proklamacijose. „Tai būtent tautinių socialistų naudojamas yandex.ru ir ltnacionalistas.wordpress.com. Šie tinklalapiai tyrime yra minimi, ir pasisakymai juose taip pat yra tikrinami“, – pabrėžė S. Minkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų