REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo gegužės nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose siūloma įvesti neprivalomą lankytojo bilietą. Penkių dienų bilietas lankytis konkrečioje saugomoje teritorijoje kainuotų eurą, ketvirtadienį pranešė Aplinkos ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Lankytojo bilietas planuojamas įvesti Aukštaitijos, Dzūkijos, Kuršių nerijos ir Žemaitijos nacionaliniuose parkuose bei visuose regioniniuose parkuose, išskyrus Pavilnių ir Verkių regioninius parkus, kurių veiklą kuruoja Vilniaus savivaldybė.

REKLAMA

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorius Albertas Stanislovaitis BNS sakė, kad lankytojai galės įsigyti ir kitokio pobūdžio bilietus, pavyzdžiui, abonementą mėnesiui.

„Yra siūloma Aplinkos ministerijai įvesti saugomų teritorijų lankytojo bilietą, kuris būtų penkioms dienoms ir kainuotų vieną eurą. Tai pat būtų opcijos: mėnesis 5 eurai, visuose parkuose 10 eurų mėnesiui, šeimos bilietas, metinis ir panašiai“, - BNS sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Direktoriaus teigimu, bilieto įsigijimas saugomose teritorijose bus rekomenduojamas, o ne privalomas.

„Žmogui nėra prievolės mokėti bilietą, tai bus pasiūlymas įsigyti. Už lankytojo bilieto neturėjimą nėra numatyta administracijos atsakomybės. Bilietų įsigijimą kontroliuos parko darbuotojai. Mes tikimės, kad Lietuvoje piliečiai yra pakankamai solidarūs ir pakankamai išsilavinę ir jie supranta, kad naudodamiesi kažkokiomis vertybėmis, turėtų padėti išlaikyti parką“, - sakė A.Stanislovaitis.

Jis teigė, kad bilietų įsigijimą planuojama organizuoti ir internetu. Bilieto nebus siūloma įsigyti žmonėms, kuris nesinaudoja parko paslaugomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kažkodėl žmonės pradeda kalbėti, kad tranzitu važiuosiu, reikės susimokėti. Ne, nereikės. Kas yra lankytojas? Tai tas, kuris naudojasi infrastruktūra, užeina į lankytojų centrą, naudojasi poilsinėmis, viešoms atokvėpio vietomis, naudojasi informacija ir taip toliau. Lankytojas naudojasi parko teikiamomis paslaugomis. Jis nori, kad ten būtų sutvarkyta, jis nori, kad ten būtų šiukšliadėžė, kad suoliukas būtų sutvarkytas. Kyla klausima, jeigu mes norime, kad būtų sutvarkyta, ar gali pilietis sumokėti parkui simbolinį mokestį?“, - kalbėjo A.Stanislovaitis.

REKLAMA

Pinigai už lankytojo bilietus būtų skiriami teritorijų tvarkymui, jų apsaugai, taip pat edukaciniams projektams, šiukšlių surinkimui.

Laikraštis „Vakarų ekspresas“ ketvirtadienį pranešė, kad keltų bilietai į Smiltynę gali pabrangti visu euru, o toks pabrangimas susijęs su planuojamu įvesti saugomų teritorijų lankytojų bilietu,

Planuojama, kad įvedus Kuršių nerijos nacionalinio parko lankytojo mokestį, jį būtų galima rinkti „Smiltynės perkėlos” kasose. Tada bilietas kainuotų nebe 80 euro centų, kaip yra dabar, o euru brangiau. A.Feser žiniomis, nuo šio mokesčio būtų atleisti tik Kuršių nerijos gyventojai, o klaipėdiečiai mokėtų taip pat, kaip ir kiti.

REKLAMA

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad miesto valdžia tam nepritaria. „Kur matyta, kad klaipėdiečiui reikės mokėti už įvažiavimą į savo miesto teritoriją. Man tai sunkiai suvokiama”, - „Vakarų ekspresui“ sakė meras.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų