REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Reaguodama į pranešimus apie Viešvilės vaikų globos namuose kilusį pedofilijos skandalą, prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad vaikų globos įstaigų kontrolė yra apgailėtina, o iš sovietmečio paveldėtą vaikų globos sistemą reikia naikinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Jau matome šiemet tris skaudžius atvejus dėl vaikų išnaudojimo globos namuose, o dar tik žygiuojame per kovą. Tai patvirtina, kad vaikų globos įstaigų kontrolė yra apgailėtina ir kad mes, paveldėję sistemą, nesugebame nei bandyti ją pertvarkyti, nei galutinai ją reformuoti“,- interviu LRT radijui teigia D.Grybauskaitė.

REKLAMA

Prezidentės teigimu, mėginimai reformuoti globos įstaigų sistemą prasidėjo 2007 metų, bet rezultatų iki šiol nėra.

Šalies vadovė sako, kad būtina padidinti finansavimą ir sušvelninti arba pagreitinti tvarką, kad vaiką būtų galima paimti globoti.

Dabar išlaikyti vaiką globos namuose per mėnesį kainuoja iki 2 tūkst. eurų.

„Ir iš tikrųjų vaikai tampa globos namų įkaitais, nes tiek savivaldybėse, tiek kitose institucijose tiesiog pastatai gyvena vaikų sąskaita, biurokratinė mašina gyvena vaikų sąskaita“, - sako D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot šalies vadovės, šeimynoje auginami vaikai skiriama tik 300 eurų, o šeimoje globojamiems – tik 150 eurų. Tad net ir skatinimo sistema, prezidentės teigimu, yra nukreipta į tai, kad globos namai išliktų ir juose gyventų vaikai.

Šalies vadovė sako pasirengusi ir toliau teikti įstatymo pataisas dėl vaikų globos.

Prokuratūra yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl jaunesnio nei 16-kos metų asmens galimo tvirkinimo Viešvilės vaikų globos namuose. Direktoriui 57 metų Algimantui Liaudaičiui pareikšti įtarimai, jam paskirtos kardomosios priemonės - paskirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti, paimti dokumentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Viešvilės vaikų globos namus išsiųsta grupė specialistų - jie teikia psichologinę pagalbą vaikams ir darbuotojams. Viceministras Algirdas Šešelgis sako, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje atliekamas vidinis patikinimas, kaip buvo užtikrinama globos įstaigos priežiūra.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų