REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Antikapitalistai Frankfurte susirėmė su policija (nuotr. SCANPIX)

Audringi protestai aptemdė trečiadienį vyksiantį Europos centrinio banko (ECB) naujosios būstinės atidarymą, kai antikapitalistinių pažiūrų demonstrantai prieš šį renginį padeginėjo automobilius, daužė langus ir svaidė akmenis Vokietijos Frankfurto miesto gatvėse.

18

Audringi protestai aptemdė trečiadienį vyksiantį Europos centrinio banko (ECB) naujosios būstinės atidarymą, kai antikapitalistinių pažiūrų demonstrantai prieš šį renginį padeginėjo automobilius, daužė langus ir svaidė akmenis Vokietijos Frankfurto miesto gatvėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena policijos atstovė naujienų agentūrai AFP sakė, kad per šias riaušes buvo padegti bent septyni policijos automobiliai.

REKLAMA

Likus kelioms valandoms iki oficialios inauguracijos ceremonijos, penki žmonės buvo suimti, o dar apie 500 demonstrantų buvo apsupti policijos.

Kaip nurodė policijos atstovė, aštuoni pareigūnai nukentėjo nuo svaidomų akmenų, o dar 80 buvo paveikti demonstrantų purškiamų dujų.

Policija panaudojo vandens patrankas, vaikydama protestuotojus prie apsaugos zonos, nustatytos aplink 185 metrų aukščio naują dangoraižį Frankfurto rytiniame rajone, kurio statyba kainavo 1,3 mlrd. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak policijos atstovės, demonstrantai „buvo agresyvūs ir smurtavo“.

Pranešimų apie smurto išpuolius esą gauta iš daugelio miesto vietų – daugiausia aplink naująją ECB būstinę, bet taip pat ir prie koncertų rūmų „Alte Oper“ bei finansų rajone.

Vienas ten esantis AFP žurnalistas sakė, kad viename visuomeniniame pastate buvo išdaužyti langai, o netoliese gatvėje liepsnojo padangos.

Vokietijos finansų sostinės gatvėse dideliu greičiu lėkė sirenas įjungusių policijos automobilių kolonos, skraidė sraigtasparniai.

ECB būstinės atidarymo ceremonija turėjo prasidėjo 11 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku, dalyvaujant banko vadovui Mario Draghi (Marijui Dragiui) ir apie 100 kviestinių svečių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mieste buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, kai prieš griežto taupymo politiką pasisakantys aktyvistai pažadėjo surengti protesto mitingą, kuriame turėtų dalyvauti per 10 tūkst. žmonių.

ECB jau praeitų metų pabaigoje persikėlė į naująjį pastatą prie Maino upės.

Tačiau tęsiantis Graikijos skolų krizei Centrinis bankas nusprendė surengti gana kuklią inauguracijos ceremoniją, kurioje dalyvaus tik 20 svečių iš šalies.

Planuojamose protesto eitynėse ketina dalyvauti aktyvistų organizacijos, tokios kaip „Attac“, taip pat profsąjungos, susivienijusios į antikapitalistinį judėjimą „Blockupy“, kartu su Graikijos kairiosios valdančiosios partijos „Syriza“ atstovais ir panašios pakraipos Ispanijos partijos „Podemos“ atstovu Migueliu Urbanu (Migeliu Urbanu).

REKLAMA

Iš Berlyno atvažiuoja specialus traukinys, vežantis 800 aktyvistų, o dar 60 autobusų atvažiuos iš 39 Europos miestų. Nors Frankfurte jau prasiveržė smurtas, policija išreiškė viltį, kad dauguma protestuotojų elgsis taikiai.

„Tai vienas iš didžiausių (saugumo pajėgų) dislokavimų, kada nors surengtų šiame mieste“, – policijos atstovė sakė AFP.

„Matome, kad Europos projektui iškilo mirtinas pavojus. Vietoje griežto taupymo ir socialinių apkarpymų raginame užtikrinti daugiau demokratijos ir sąžiningesnį valdžios balansą Europoje bei pačiame ECB“, – sakoma antradienį paskelbtame kelių profsąjungų bendrame pranešime.

REKLAMA

Demonstrantai planuoja susirinkti Frankfurto centre 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku ir pradėti eitynes 17 val. vietos laiku.

Organizatoriai kaltino policiją ir miesto valdžią „kurstant paniką“ ir rengiant „absurdišką pilietinio karo scenarijų“.

Judėjimo „Intervencinė kairė“ lyderė Hannah Eberle (Hana Eberlė) pažadėjo, kad demonstrantai „neleis policijai painiotis jų kelyje“.

„Mes kovojame už (...) demokratišką ir socialinę Europą“, – sakė „Attic“ aktyvistas Rolandas Suessas (Rolandas Ziūsas).

ECB, nuo 1998-ųjų vadovaujantis euro zonos monetarinei politikai, iki praeitų metų dirbo dangoraižyje „Eurotower“ Frankfurto centre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2008 metais buvo pradėta statyti nauja būstinė, suprojektuota Vienos architektų bendrovės „Coop Himmelb(l)au“.

Rytinėje miesto dalyje iškilęs pastatas, sujungtas su istoriniu turgumi „Grossmarkthalle“, buvo baigtas statyti praeitų metų pabaigoje, o neilgai trukus į jį persikėlė ECB biurai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų