REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainai – smogikų lyderių ultimatumas

Pasiskelbusiųjų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų (DLR ir LLR) lyderiai Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis padarė bendrą pranešimą dėl Ukrainos Aukščiausiosios Rados sprendimo, susijusio su okupuotomis Donbaso teritorijomis. Tai praneša lenta.ru.

Pasiskelbusiųjų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų (DLR ir LLR) lyderiai Aleksandras Zacharčenka ir Igoris Plotnickis padarė bendrą pranešimą dėl Ukrainos Aukščiausiosios Rados sprendimo, susijusio su okupuotomis Donbaso teritorijomis. Tai praneša lenta.ru.

REKLAMA

„Atsakęs Donbasui dėl specialiojo statuso, Kijevas sumindė trapią Minsko susitarimų taiką ir situacija atsidūrė aklavietėje. (…) LLR ir DLR pareiškia, kad jokių kompromisų Kijevui nebus tol, kol nebus atšaukti vakarykščiai gėdingi (Ukrainos prezidento Petro) Porošenkos ir Aukščiausiosios Rados sprendimai“, – teigiama pranešime.

Ukrainos parlamentas patvirtino specialiojo statuso šalies rytuose įstatymo projektą

Ukrainos parlamentas antradienį pritarė įstatymo projektui dėl specialiojo statuso prorusiškų separatistų kontroliuojamoms teritorijoms šalies rytuose su sąlyga, kad tame regione bus surengti rinkimai pagal Ukrainos jurisdikciją.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Petro Porošenka, šį įstatymo projektą pateikdamas parlamentui, tvirtino, kad visa tai numatyta vasarį Baltarusijos sostinėje pasirašytame keturšaliame taikos susitarime.

REKLAMA

Aukščiausioji Rada taip pat pritarė P. Porošenkos kreipimuisi į JT Saugumo Tarybą dėl taikdarių pajėgų dislokavimo šalies rytuose, kur konfliktas nusinešė daugiau kaip 6000 gyvybių nuo prorusiškų separatistų balandį sukelto maišto prieš provakarietišką vyriausybę pradžios.

Kaip buvo pranešta anksčiau antradienį, šalies rytuose veikiantys separatistai grasino atnaujinti kovos veiksmus, jei Kijevas nesilaikys Minske duotų pažadų suteikti sukilėlių kontroliuojamoms teritorijoms didesnę autonomiją, išlaikant jas Ukrainos sudėtyje.

Įstatymo projekte numatyta, kad separatistų kontroliuojamos teritorijos rytinėse Donecko ir Luhansko srityse įgis „specialųjį statusą“, kuris įtvirtins rusų kalbos pirmenybę prieš ukrainiečių kalbą ir glaudesnį bendradarbiavimą su Rusija. Tačiau tai įvyks po rinkimų, kurie turės būti surengti vadovaujantis Ukrainos įstatymais ir dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat numatyta, kad visos ginkluotos formuotės turės nusiginkluoti arba išvykti iš Ukrainos, o ukrainiečių žiniasklaidai bus leidžiama veikti tame regione.

Pagal Minsko susitarimo sąlygas Kijevas įsipareigojo oficialiai pripažinti separatistų vienašališkai paskelbtų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų specialųjį statusą.

Vasario 15 dieną įsigaliojusiame paliaubų susitarime Kijevui buvo skirtas mėnuo demarkacijos linijai, žyminčiai specialiojo statuso teritorijas, nustatyti ir diskusijoms dėl vietos rinkimų pradėti.

Įstatymų projektuose demarkacijos linija atskirtos teritorijos, esančios tarp Ukrainos valstybės sienos su Rusija rytuose, Azovo jūros pietuose ir fronto linijos tarp Kijevo pajėgų bei separatistų, kuri nustatyta Minsko susitarimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija jau supliekė šiuos įstatymų projektus pareikšdama, kad Kijevas atsisakė aptarti juos su separatistiniais regionais.

„Įvykių eiga rodo, kad Ukrainos vadovybė pasirinko svarbiausių Minsko proceso principų atmetimo kursą“, – tvirtinta Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų