REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Su nusikalstamumu padedanti kovoti nepriklausoma Didžiosios Britanijos labdaros organizacija „Crimestoppers“ ir Londono policija paskelbė pradedanti operaciją „Sunfire“, kurios tikslas – sugauti labiausiai ieškomus užsieniečius nusikaltėlius, tarp kurių yra ir du lietuviai.

Mėgo prabangą

Kaip rašo britų spauda, vienas iš minėtų dviejų lietuvių yra Algimantas Ringaila (36 m.), kuris yra ieškomas dėl sąsajų su organizuotu nusikalstamumu 2005-2014 metais Lietuvoje, įskaitant prekybą narkotikais, ginklais ir vogtais automobiliais. Iš viso jo ieškoma dėl 13 nusikalstamų veikų. Manoma, kad A. Ringaila gali slapstytis Londono Tauer Hamlets rajone arba Lutono apylinkėse.

„Akistatai“ A. Ringaila dar žinomas Čikio ir Algeškos pravardėmis, gerai žinoma ir tai, kad jis – Kauno Agurkinių gaujos narys. Šiuo metu Klaipėdos apygardos teismas nagrinėja šios grupuotės bylą, kurioje kaltinimai pareikšti 13 gaujos narių. Jie kaltinami pasikėsinimu nužudyti ir nužudymu, pagrobimu, turto prievartavimu, narkotikų tinklo, apraizgiusio ne tik Europą, bet ir Pietų Afriką, sukūrimu.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas dėl Agurkinių nusikalstamo susivienijimo veiklos buvo pradėtas 2011 metų gegužės mėnesį. Pagrindiniai gaujos nariai buvo sulaikyti 2013 metų sausį. Tuomet per vieną dieną buvo sulaikyti, o vėliau suimti organizuotos nusikalstamos grupuotės vadeiva Saulius Velečka, pravarde Agurkas, grupuotės nariai Tadas Petrošius, Darius Petkauskas ir NorbertasTučkus, o taip pat ir dabar Anglijoje pastebėtas A. Ringaila. Areštuojant A. Ringaila atrodė vienas iš labiausiai savimi pasitikinčių ir bene agresyviausiai nusiteikusių gaujos narių. Ant galvos užsimaukšlinęs „Gucci“ ženklu pažymėtą kepurę jis atrodė kaip tikras mafiozas, pasiruošęs visą gyvenimą praleisti už grotų ir laikytis tylos įžadų. Tačiau Lukiškių kamera, kieti gultai ir dietinis racionas nebuvo prie širdies prabangų gyvenimą pamėgusiam mafiozui. Kaip tik prieš areštą A. Ringaila buvo apsigyvenęs naujame kotedžo tipo bute, važinėjosi prabangiais automobiliais, pietaudavo geriausiuose restoranuose.

REKLAMA

Spruko į Vakarus

A. Ringala Lukiškėse praleido daugiau nei metus. Iki tol, kol kriminalistai ir prokurorai įkalbėjo jį liudyti prieš buvusį savo bosą Saulių Velečką ir kitus gaujos narius.

Balandžio mėnesį jis buvo paleistas į laisvę. Ir panašiai, kaip kažkada kitas buvęs Kauno kriminalinio pasaulio vienas iš vadeivų Jonas Bielskis, irgi liudijęs prieš kitų gaujų narius, pabėgo iš Lietuvos. J. Bielskis buvo saugomas pagal liudytojų apsaugos programą ir niekur negalėjo išeiti be pareigūnų leidimo, tačiau juos apgavęs movė į Rusiją, į Sankt-Peterburgą.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos pareigūnai nustatė jo buvimo vietą ir šią informaciją perdavė kolegoms Rusijos milicijoje, kurie prie metro stoties J. Bielskį sulaikė. Sulaikomas jis pateikė svetimą pasą ir bandė pareigūnus įtikinti, kad jie suklydo, tačiau buvo uždarytas į areštinę ir po kurio laiko perduotas Lietuvai.

Čikis, jaunosios kartos Kauno mafijos veikėjas, tad ir jo maršrutas, kaip ir visų šios kartos emigrantų, vedė į Vakarus. Kaune buvo kalbama, kad A. Ringaila apsistojo Ispanijoje, kiti kalbėjo, kad jis išvyko pas sutuoktinės artimuosius į Kanadą, tačiau, kaip aiškėja, dabar, ko gero, Algeška patraukė pas senus bičiulius į Jungtinę Karalystę. Artimi jam šaltiniai „Akistatai“ yra sakę, kad prieš sprukdamas iš Lietuvos A. Ringaila Kaune, iš buvusių bendrininkų, artimiausios aplinkos žmonių susirinko apie pusę milijono eurų. Kiek čia teisybės, sunku pasakyti, tačiau yra žinoma, kad Čikis iš buvusių bendrininkų žmonų prašė grąžinti senas skolas, o iš kitų – gavo pinigų, siūlydamas tarpininkauti ir sumokėti kyšius, kad būtų paleisti jų vyrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nenori apsaugos

A. Ringailos parodymai yra itin vertingi, tačiau reikia, kad jis juos pakartotų teisme. Juk Čikis buvo laikomas dešiniąja Agurko ranka ir žinojo visas gaujos paslaptis. Dabar Klaipėdoje nagrinėjamoje byloje, kaip įrodymai yra pateiktos nuotraukos, kuriose A. Ringaila nusipaveikslavęs kartu su daugeliu gaujos narių ir jų antrosiomis pusėmis. Iš nuotraukų galima spręsti, kad su S. Velečka jie draugavo šeimomis. Galų gale Kaune tai niekam nebuvo paslaptis, nes jie abu ne kartą buvo pastebėti kavinėse, sporto klubuose, buvo laikomi neišskiriamais draugais.

Tačiau, svilant padams, Čikis bando gelbėtis pats skandindamas buvusius bičiulius. Galų gale – tokia mafijos kasdienybė. Panašiai, pradėjus pasakoti buvusiems gaujos nariams, buvo sutriuškinti Panevėžio Tulpiniai, Klaipėdos Gaidjurginiai, Kauno Daktarai, Vilniaus Brigada ir kitos mafijos grupuotės.

REKLAMA

Dabartinis tokių liudytojų gyvenimas nėra saldus. Jie išvengė kalėjimo, tačiau gyventi nuolat saugomam yra savotiškas iššūkis. Matyt, tokio gyvenimo nenorintis A. Ringaila ir negrįžta į Lietuvą. Kalbama, kad jis pasiruošęs parodymus pakartoti nuotoliniu būdu, tačiau, kad taip padarytų, jis turėtų prisistatyti policijai, tačiau nori garantijų, kad nebūtų grąžintas į Lietuvą, nes nežinia, kas čia jo laukia.

Išdavė ir pareigūną

Jis, kaip ir kiti keturi duodantys parodymus buvę gaujos nariai, yra papasakojęs visą Agurkinių grupuotės gyvavimo istoriją. Nuo susikūrimo apie 2000-uosius iki arešto 2013-aisiais. Per tą laiką mašinvagių ir spirito kontrabandininkų gauja tapo viena stambiausių Lietuvoje ir užsienyje veikusių narkotikus platinusių nusikalstamų grupuočių. Prie jos sutriuškinimo prisidėjo Europolo ir kitų šalių pareigūnai, tačiau didžiausią darbą nudirbo Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Sulaikius pagrindinius ir svarbiausius Agurkinių lyderius bei narius, tuometinis policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis sakė, kad įvykdyta neeilinė operacija, likviduotas vienas rimčiausių ir pavojingiausių susivienijimų.

REKLAMA

Ko gero, šių metų vasarą byla bus baigta nagrinėti ir pamatysime, ko buvo verti komisarų žodžiai, visi turėsime progos įvertinti, ar pakako teismui surinktų įrodymų, galų gale – tiesą sakė ar tik savo kailį pabandė išgelbėti liudijantys grupuotės nariai, tokie kaip A. Ringaila. Beje, Čikis, kalbėdamas apie Agurkų finansinius reikalus, yra minėjęs, kad iš bendros kasos pinigai buvo naudojami ir Kauno policijos pareigūnams papirkti. Jis pats yra mokėjęs už tai, kad jam nebūtų skirti apribojimai. Įdomu, ar tai tik ir liks gandais, ar kaip nors teismo bus įvertinti. Kol kas įtarimai dėl to nepateikti niekam, nors A. Ringaila nurodo konkretų pareigūną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabėgo iš areštinės

Antrasis lietuvis – Mantas Jurgšatas (25 m.). Jo ieškoma dėl 2010 metų sausio 23 dieną Šilutėje įvykdyto vyro užpuolimo. Aukai buvo daug kartų durta peiliu. Vyras patyrė gyvybei pavojingų sužalojimų. M. Jurgšatas taip pat yra įtariamas, kad, bėgdamas iš areštinės, užpuolė ir sužalojo pareigūną.

Kaip rašo anglija.lt, M. Jurgšatas taip pat gali prisistatyti Mariumi Mickevičiumi. Jis gali slapstytis Londono Barkingo ir Dagenhamo rajone arba Kembridžšyro grafystės Piterboro mieste.

Šis kažkada perspektyviu sportininku laikytas vyras yra kelis kartus teistas dėl plėšimo, kūno sužalojimo, teismo sprendimo nevykdymo, viešosios tvarkos pažeidimo. Tačiau realios laisvės atėmimo bausmės iki šiol jam vis pavykdavo išvengti. Paskutinį kartą su Pamario organizuotu nusikalstamu pasauliu siejamas sunkiaatletis Klaipėdos miesto apylinkės teismo buvo nubaustas 2011 metų balandį. Dėl to, kad uostamiestyje švaistėsi kumščiais ir lazda, jam buvo skirta pusantrų metų nelaisvės, bausmės vykdymą atidedant porai metų. Stipruolis buvo įpareigotas per porą mėnesių atlyginti nukentėjusiajam padarytą žalą.

REKLAMA

M. Jurgšatas yra tapęs šalies sunkiosios atletikos jaunimo čempionu ir suaugusiųjų vicečempionu, Baltijos šalių čempionato prizininku, buvo įvardijamas net kaip Lietuvos olimpinės rinktinės kandidatas, tačiau po teistumų ir areštų jo paslaugų treneriai atsisakė. Tačiau per treniruotes išugdyti įgūdžai ir jėga padėjo Mantui pabėgti iš areštinės ir dingti iš Lietuvos.

M. Jurgšatas buvo sulaikytas atliekant ikiteisminį tyrimą dėl turto prievartavimo iškeltoje baudžiamojoje byloje ir uždarytas į laikino sulaikymo kamerą. Nors oficialūs įtarimai pateikti dar nebuvo, jis turėjo pasirašyti kratos protokolą. Policijos departamento pranešime buvo rašoma, kad Šilutės rajono PK patalpose, operatyvaus valdymo poskyrio vyresniajam postiniui D. B. atidarius laikino sulaikymo patalpos duris, M. Jurgšatas trenkęs pareigūnui ir nustūmęs jį nuo durų, pabėgo iš areštinės. Policijos pareigūnas dėl rankos ir kojos sumušimų buvo gydomas ambulatoriškai.

REKLAMA

Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasipriešinimo pareigą atliekančiam pareigūnui. Šiuo metu dėl minėto ir ankstenių nusikaltimų lietuvis ir ieškomas Jungtinėje Karalystėje.

Ieškomi žudikai

Kiti 15 ieškomų įtariamųjų yra itin pavojingi nusikaltėliai – žudikai, ginkluoti plėšikai, prievartautojai ir prekeiviai žmonėmis. Šių asmenų ieško kitų Europos šalių teisėsaugos institucijos. Manoma, kad jie slapstosi Jungtinėje Karalystėje, veikiausiai Londone.

Rašoma, kad informacijos apie šiuos asmenis anonimiškai galima suteikti organizacijai „Crimestoppers“. Ši organizacija taip pat turi „kalbų liniją“. Jeigu skambinantysis nekalba angliškai, tuoj pat bus sujungtas su vertėju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes manome, kad šie asmenys yra pavojingi. Todėl labai svarbu juos pašalinti iš mūsų bendruomenių, kad jie stotų prieš teismą“, – sakė Londono policijos detektyvas seržantas Peteris Rancas.

Tarp ieškomų – bangladešietis Rufas Udinas (39 m.). Jis ieškomas dėl žmogžudystės, įvykdytos Briuselyje daugiau nei prieš dešimtmetį. 2002-aisiais savo bute buvo rastas Malikos Susi (32 m.) lavonas su perpjauta gerkle. Įtariama, kad prie jos žmogžudystės gali būti prisidėjęs ir R. Udinas, tuo metu gyvenęs moters kaimynystėje. Kratos metu R. Udino namuose buvo rasti batai, kurių padų žymės atitiko šalia M. Susi lavono paliktų batų atspaudus. Anot pareigūnų, R. Udinas gali slapstytis Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Prancūzijoje ar net Bangladeše.

REKLAMA

Dėl nužudymo Rumunijos teisėsaugininkai ieško ir Silvijaus Bogdano Bruzlejaus (27 m.). Jis yra pasislėpęs nuo jam skirtos 20 metų kalėjimo bausmės.

2007-aisiais jaunuolis su dar keliais draugais dešimt minučių beisbolo lazda daužė vyriškį, kuris naktiniame klube persimetė keliais piktais žodžiais su S. B. Bruzlejaus mergina. Sumuštas vyriškis buvo nuvežtas į ligoninę, tačiau po kelių valandų mirė. Tuo tarpu S. B. Bruzlejus su draugais užpuolė ir dar vieną jaunuolių grupę. Teisėsaugininkai mano, kad greičiausiai S. B. Brozlejus pabėgo į Didžiąją Britaniją.

Somalietis Ibrahimas Magagas (30 m.) yra ieškomas dėl įtartinų ryšių su teroristinėmis grupuotėmis. Pareigūnai aprašydami šį vyriškį perspėja prie jo nesiartinti, o iš karto kviesti pareigūnas, mat jis gali būti labai pavojingas.

REKLAMA

Būrys lenkų

Paieškomas ir visas būrys lenkų, tačiau jų įvykdyti nusikaltimai ne tokie žiaurūs. Vienas jų – Tomašas Pieta (31 m.) tėvynėje yra nuteistas už 8 nusikaltimus. T. Pieta kalėjime turėtų praleisti 3 metus ir 8 mėnesius. 2001-2006 metais jis su dar keliais bendrais apiplėšinėdavo žmones, buvo įsilaužęs į sodo namelį. Manoma, kad jis slapstosi arba Didžiojoje Britanijoje, arba Ispanijoje.

Michalas Očenckis (29 m.) iš Lenkijos paspruko išgirdęs nuosprendį, paskelbtą už plėšimus. Tėvynėje jam reikėtų kalėti 2 metus ir 5 mėnesius. 2004-2007 metais Seradzaso mieste M. Očenckis su dar keliais draugais puldinėdavo, primušdavo ir apvogdavo praeivius.

REKLAMA
REKLAMA

Tomašas Naumovičius (33 m.) Lenkijoje nuteistas kalėti penkerius metus už moters išžaginimą. 2008-ųjų rugsėjį, grasindamas peiliu, šis vyras išžagino jauną moterį. Manoma, kad jis gali būti pasislėpęs Didžiojoje Britanijoje.

Kšystofas Malkovskis (39 m.) tėvynėje yra nuteistas 19 mėnesių laisvės atėmimo bausme. 2012-aisiais K. Malkovskis drauge su bendru įsiveržė pas vieną vyriškį į butą ir jį žiaurė sumušė. Aukai buvo sulaužyta nosis, šonkauliai, pažeisti plaučiai, kepenys, išdurta akis.

Mariušas Kuliga (21 m.) slapstosi nuo lenkų teisėsaugininkų, nes įvykdė penkis ginkluotus apiplėšimus. 2013-aisiais jis eidavo į parduotuves, išsitraukdavo netikrą ginklą ir grasindamas juo reikalaudavo pinigų. Trijose parduotuvėse darbuotojai patikėjo, jog M. Kuliga turi tikrą ginklą ir atidavė pinigus.

Patrikas Kokorikas (32 m.) Lenkijoje nuteistas aštuonerių mėnesių kalėjimo bausme už tai, kad 2012-ųjų sausį Liubline stalo koja sumušė savo sugėrovą, o Janas Hizpanskis (36 m.) nuteistas 2 metų ir 5 mėnesių bausme, už tai, jog su bendrais gatvėje užuolė vyriškį, jį prismaugė ir apdaužė, o galiausiai pavogė iš jo cigaretes ir mobilųjį telefoną.

Prekiavo merginomis

Rumunas Oktavianas Medelynas (52 m.) ieškomas dėl prekybos žmonėmis. 2006-2007 metais R. Medelynas, grasindamas susidorojimu, išvežė keliolika merginų į Didžiąją Britaniją ir privertė dirbti prostitutėmis. Prekyba žmonėmis kaltinamas ir Balintas Budis (25 m.). Įtariama, jog 2010-aisiais B. Budis drauge su sėbrais gasdindavo skurdžiai gyvenančias 12-17 metų merginas ir versdavo jas dirbti prostitutėmis.

REKLAMA

Jų tautietis Aleksandras Cucu (27 m.) tėvynėje už grotų turėtų praleisti 4 metus ir 6 mėnesius. 2011-aisiais A. Cucu su draugu lygintuvo laidu, kirvio kotu ir metaline lazda itin žiauriai sumušė naktinio klubo apsaugos darbuotoją, už tai, kad šis jų neįleido į klubą.

Albano Abri Bucpapajo (35 m.) ieško suomių pareigūnai. A. Bucpapajus kaltinamas tuo, jog 2010-2011 metais Oulu mieste persekiojo vyrą ir moterį, grasino jiems, taip pat grasino ir kitai moteriai, kurią galiausiai išprievartavo. Albanas dar kaltinamas ir užpuolęs mažametį. Dėl išžaginimo ieškomas ir latvis Rolandas Ostvaldas (24 m.). Lytinį nusikaltimą jis padarė savo tėvynėje, Liepojoje, 2010-ųjų rugsėjį.

„Akistatos inf.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų