REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keliaudami į svečią šalį vis dar nemažai žmonių savo telefone išjungia tarptinklinį mobiliojo interneto ryšį (angl. roaming). Bendrovės „Omnitel“ duomenimis, mobiliojo interneto paslaugomis nesinaudoja 72 proc. lietuvių, keliaujančių po Europos Sąjungos šalis ir 81 proc. keliaujančių kitose užsienio šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Dauguma keliautojų taip elgiasi baimindamiesi mėnesio pabaigoje gauti neplanuoto dydžio sąskaitą. Ką daryti, kad telefonas kelionėje taptų pagalbininku ir nereikėtų rūpintis dėl sąskaitos? Patarimais dalinasi „Omnitel“ verslo vystymo skyriaus privatiems klientams vadovas Povilas Dapkevičius.

REKLAMA

1. Dar prieš išvykdami iš šalies gerai išanalizuokite savo mobiliųjų paslaugų planą – pasidomėkite, kiek kainuos mobiliojo ryšio paslaugos šalyje, į kurią vykstate. Verta žinoti, kad 1 MB visoje Europoje Sąjungoje kainuoja apie 0,242 EUR. Tad jei, pavyzdžiui, važiuojate slidinėti į Austriją, greičiausiai jums kasdien bus aktualu žinoti orų prognozes bei pasitikrinti atidarytas slidinėjimo trasas ir veikiančius keltuvus. Šios informacijos pasitikrinimui internete kasdien išnaudosite apie 2 MB, per savaitę tai jums kainuos apie 3,4 EUR.

REKLAMA
REKLAMA

2. Jei žinote, kad kelionės metu jums teks daug ir dažnai naudotis internetu arba keliaujate ne į Europos šalį, pasvarstykite galimybę pasikeisti planą į turintį nemokamų tarptinklinio ryšio duomenų ar pasidomėkite specialiais jūsų operatoriaus pasiūlymais.

3. Daugeliui nerimą kelia nežinojimas, kiek išnaudojama duomenų, atliekant konkretų veiksmą internete. Verta įsidėmėti, kad daugiausiai duomenų „suvalgo“ nuotraukų ir vaizdo įrašų peržiūros ar jų siuntimas. Jei su savo draugais norėsite pasidalinti savo įspūdžiais iš kelionės po Europą ir dienos pabaigoje siųsite jiems 10 vidutinės kokybės nuotraukų, tai sudarys apie 10 MB ir standartiniais tarifai tai kainuos apie 2.42 EUR, t.y. tiek, kiek vidutiniškai kainuoja vienas puodelis kavos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Dar prieš išvažiuojant į užsienį vertėtų pasirūpinti programėlėmis, kurios gali būti naudingos kelionės metu – pradedant kalbos-vertimo, baigiant lankytinų vietų ar degalinių paieškos programėlėmis. Taip pat atsisiųskite vietovių, kuriose lankysitės, žemėlapius.

5. Nustatymuose laikinai išjunkite automatinį programėlių ir telefono programinės įrangos atnaujinimą arba nustatykite, kad atnaujinimus siųstų tik prisijungus prie belaidžio (Wi-Fi) interneto ryšio. Tai leis jums išvengti papildomų duomenų naudojimo kelionės metu.

REKLAMA

6. Nuolat įjungtas el. paštas naudoja visai nedaug interneto duomenų. 1 MB leidžia perskaityti apie 70 tekstinių laiškų be paveiksliukų ir prisegtukų. Papildomų duomenų jums gali „kainuoti“ prie laiško prisegtų dokumentų atidarymas, tad prieš atidarydami juos užsienyje, įvertinkite, ar tai jums svarbu ir kiek tai sveria – prisegto failo dydis visuomet rašomas šalia atsiųsto failo pavadinimo.

7. Mažiau megabaitų išnaudosite ir tuomet, jei, žiūrėdami vaizdo filmus per „Youtube“, pasirinksite ne Full HD/HD, o žemesnę kokybę. Žiūrėdami žemesnės kokybės 55 minučių „Youtube“ įrašą, išnaudosite apie 100 MB duomenų. Atitinkamai žiūrėdami tokios pačios trukmės „Youtube“ įrašą Full HD/HD kokybe, jums teks susimokėti už 1,1 GB išnaudotų duomenų kiekį.

REKLAMA

8. Mobiliojo interneto užsienyje vartotojams yra įjungtas mobiliojo interneto užsienyje limitas, kuris užtikrina, kad klientas negaus didesnės sąskaitos už naudojimąsi mobiliuoju internetu užsienyje nei nustatyta limitu. Tai padaryta įgyvendinant Europos Sąjungos tarptinklinio ryšio reguliavimo taisykles kaip papildoma skaidrumo priemonę. Pavyzdžiui, „Omnitel“ vartotojams, sudariusiems GSM paslaugų teikimo sutartį yra įjungiamas 60,50 EUR (208,89 Lt) mobiliojo interneto užsienyje limitas, sakoma bendrovės pranešime.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų