REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Norvegijos visuomeninio transliuotojo tyrimas parodė, kad Lietuvoje veikianti užsakomųjų skrydžių bendrovė „Small Planet Airlines“ sudaro sąlygas jauniems pilotams už papildomą užmokestį jų lėktuvais skraidyti su labiau patyrusiais kolegomis. Anot Lietuvos civilinės aviacijos administracijos direktoriaus pavaduotojo Alvydo Šumsko, tokia schema nėra nesaugi keleiviams ir yra taikoma daugelyje kompanijų, todėl sąmyšis sukeltas be pagrindo.

„Čia yra išpūstas burbulas, sukeltas šaršalas lygioje vietoje. [...] Tai nėra susiję su skrydžių sauga. Tai – socialiniai klausimai. Jie nėra tiesiogiai susiję su skrydžių sauga“, – akcentuoja ekspertas.

Lietuvos pilotai vykdoma schema nesiskundžia

A. Šumskas prisipažįsta, kad negali nei patvirtinti, nei paneigti, ar minėtoji schema taikoma Lietuvos aviacijos bendrovėse, nes tai nėra Civilinės aviacijos administracijos kompetencija. Jis sutinka, kad tokia schema gali kelti socialinio teisingumo klausimus, bet ji nemažina skrydžių saugumo.

REKLAMA
REKLAMA

„Pasaulyje dar negimė nė vienas žmogus, kuris iš karto tapo savo srities profesionalu nuo pat gimimo. Taip pat ir pilotai. Kol jie tampa patyrę, praeina daugelį nustatytų etapų, pradedant mokslu, treniruotėmis, egzaminais, kontrole ir t. t. Visi patyrę dabartiniai visų kompanijų kapitonai kažkada buvo „žali“, jauni. Tai – nieko naujo. Jaunumas nėra yda“, – sako A. Šumskas.

REKLAMA

Jis pabrėžia, kad įgulos niekada nesudaro nepatyręs įgulos vadas ir antrasis pilotas. Vienas iš jų arba abu turi turėti patirties.

„Ir jaunas pilotas turi atitikti bent jau minimalius reikalavimus, kurie taikomi, kad jis užimtų keleivinio orlaivio piloto krėslą. Neužmirškime, kad jau tapęs patyrusiu antruoju pilotu, jis anksčiau ar vėliau tampa įgulos vadu. Nuo to momento jis tampa jaunu, „žaliu“, nepatyrusiu įgulos vadu. Taigi čia yra piloto gyvenimo tarpsniai iki to momento, kai jis jau tampa senu, patysiu vilku“, – aiškina A. Šumskas.

Anot jo, nė vienas pilotas nesikreipė į Lietuvos civilinės aviacijos administraciją nei raštu, nei žodžiu dėl netinkamų kontrakto sąlygų, sudarytų su aviacijos kompanijomis, siekiant įgauti patirties. Jo teigimu, „Norwegian Air Shuttle“ oro linijos taiko tokią pačią schemą, dėl kurios ir protestuoja dalis bendrovės pilotų.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia yra išpūstas burbulas, sukeltas šaršalas tuščioje vietoje. [...] Tai nėra susiję su skrydžių sauga. Tai – socialiniai klausimai. Jie nėra tiesiogiai susiję su skrydžių sauga“, – akcentuoja ekspertas. Jis pabrėžia, kad tokia schema taikoma daugelyje aviakompanijų, taip ir bendrovėje „Norwegian Air Shuttle“.

Jauni lakūnai moka už tai, kad gautų patirties

LRT Radijo bendradarbis Norvegijoje Mantas Tomkūnas primena, kad oro linijų „Norwegian Air Shuttle“ lakūnai streikavo dvi savaites, todėl bendrovė, norėdama išvengti nuostolių, nusamdė kitas Europos oro linijų bendroves. Tarp jų buvo ir lietuviškoji „Small Planet Airlines“, kuri vykdė apie 50 skrydžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šios bendrovės spaudoje įvardijamos kaip „streiklaužiai“. „Norwegian Air Shuttle“ kritikuojama dėl to, kad panaudojo „Small Planet Airlines“, kuri, pasak norvegų kompanijos, išnaudoja pilotus. Žurnalistų tyrimai atskleidžia, kad „Small Planet Airlines“ naudoja daug ginčų keliančią pilotų įdarbinimo schemą vadinamą „Pay to Fly“ (liet. „Mokėk už tai, kad skristum“)“, – pasakoja M. Tomkūnas.

Schema sudaryta taip, jog nepatyrę pilotai turi susimokėti avialinijų bendrovei už tai, kad galėtų įgyti patirties, skrisdami kartu su patyrusiu pilotu. Anot M. Tomkūno, buvo atskleistas vieno iš pilotų kontraktas. Paaiškėjo, kad jis už keturių mėnesių darbą 2013 m. bendrovei turėjo sumokėti 310 tūkst. Norvegijos kronų. M. Tomkūnas skaičiuoja, kad pagal tų metų kursą, tai prilygtų 130 tūkst. litų arba daugiau kaip 37,5 tūkst. eurų.

REKLAMA

Šiai schemai besipriešinantys lakūnai, M. Tomkūno teigimu, tvirtina, kad toks įdarbinimo būdas padidina skrydžių riziką ir išnaudoja pilotus, nes taikomos griežtos taisyklės. Pagal sutarties sąlygas, pilotai iš darbo gali būti atleisti net tada, kai dėl ligos į darbą neateina daugiau kaip 10 dienų.

Anot M. Tomkūno, įmonės „Norwegian Air Shuttle“ teigimu, ši schema nekelia grėsmės saugumui, nes vienas iš pilotų yra patyręs. Bendrovė pripažįsta, kad schema gali būti socialiai ar moraliai neteisinga.

Penktadienio rytą LRT Radijui susisiekti su bendrove „Small Planet Airlines“ nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų