REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjo judėjimas dėl kandidato į JT generalinio sekretoriaus postą parinkimo. Kaip rašo „La Repubblica“, daugelis žinomų asmenų kalba, kad atėjo laikas vietoj „jo“ išrinkti „ją“.

Prasidėjo judėjimas dėl kandidato į JT generalinio sekretoriaus postą parinkimo. Kaip rašo „La Repubblica“, daugelis žinomų asmenų kalba, kad atėjo laikas vietoj „jo“ išrinkti „ją“.

REKLAMA

Praėjus beveik 70 nusivylimų ir neišpildytų pažadų metų, po aštuonių generalinių JT sekretorių (visi jie buvo stipriosios lyties atstovai, ir visi jie buvo pasmerkti kalbėti su pasauliu, kuris jų niekad neklausė), gimė judėjimas, siūlantis į Jungtinių tautų organizacijos aukščiausiąjį postą išrinkti moterį, rašoma leidinyje.

Mobilizuojasi buvę generaliniai sekretoriai, pavyzdžiui, Kofi Annanas, parašęs „The New York Times“ redakcinėje skiltyje apie būtinybę po Ban ki-moono paskirti moterį. To paties norėtų ir daugelio valstybių politikų, bei įžymių veikėjų, pavyzdžiui, Hillary Clinton ar Melinda Gates, „Microsoft“ įkūrėjo Billo Gateso žmona, teigiama leidinyje.

Buvusių JT generalinių sekretorių sąraše nėra moterų dėl JT chartijos nurodymų: juo gali būti paskirtas tik „vyras“. Sąraše taip pat nėra ir Rytų Europos atstovų, tai aiškinama Šaltojo karo efekto pasekmėmis. Tačiau ši geopolitinė priešprieša baigėsi, ir mačo kultas, viešpatavęs 69 metus, tapo anachronizmu, kai 20 pasaulio šalių vadovų yra moterys. Gali būti, netgi 21 valstybė, jeigu Hillary Clinton rinkiminė kampanija būtų vainikuota sėkme.

REKLAMA
REKLAMA

Anot „Associated Press“ tyrimų, tarp galimų kandidatų į JT sekretorius gali būti buvusi Naujosios Zelandijos premjerė Helen Clarck, čilietė Michelle Bachelet, danų vyriausybės vadovė Helle Torning-Schmidt. Yra ir Rytų Europos atstovės: aktyviai amerikiečių palaikoma, tačiau rusų smerkiama Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, taip pat ES komisarė bulgarė Kristalina Georgijeva, kuri nesukeltų tiek negatyvių minčių Kremliui ir, tikriausiai, gautų ne tik europiečių, tačiau ir savo tautieties, UNESCO generalinės direktorės Irinos Bokovos palaikymą.

Visus reikalingus kriterijus atitinka ir dabartinė TVF vadovė Kristin Lagard. Neišvengiamai minima ir ta pavardė, kuri šiandien yra laikoma stipriausia pasaulio politikos lydere: Angela Merkel. „Viena iš septynių milijardų“ – būtent tiek dabar yra mūsų planetoje žmonių. Būtent taip skamba rinkimų šūkis. Ir būtų neįtikėtinas sutapimas, jeigu „ji“ 2016-ųjų gruodį, kai baigsis Ban Ki-moono mandatas, pakiltų į viršutinį JT būstinės aukštą, likus kelioms dienoms iki kita moteris 2017-ųjų sausio 20-ąją užimtų prezidento pareigas Baltuosiuose rūmuose, teigiama publikacijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų