REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas taps didžiųjų miestų merais?

Nedrįsta prognozuoti, kas taps Šiaulių ir Panevėžio merais

Vilniaus meru greičiausiai taps Remigijus Šimašius, Kauno – Visvaldas Matijošaitis, o Klaipėdos – Vytautas Grubliauskas, prognozuoja politologai ir viešųjų ryšių ekspertai. Tuo metu Šiauliuose ir Panevėžyje rinkimų baigtis sunkiai prognozuojama – čia viską lems rinkėjų aktyvumas.

Sostinėje per pirmąjį savivaldybių tarybų ir tiesioginių merų rinkimų turą už Liberalų sąjūdžio (LS) kandidatą į merus Remigijų Šimašių balsavo 34,53 proc. rinkėjų, o dabartinį Vilniaus merą, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatą Artūrą Zuoką palaikė 18,36 proc. vilniečių. LRT.lt pašnekovai prognozuoja, kad naujuoju Vilniaus meru turėtų tapti R. Šimašius – nebent A. Zuokas nuspręstų žaisti va bank.

„Man atrodo, kad turėtų laimėti R. Šimašius. Jam pakanka balsų, kurie palaikė konservatorius. Tuo metu A. Zuokui reikia įkalbėti daug politikų jį palaikyti“, – skaičiuoja Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis. R. Šimašius, A. Ufarto (BFL) nuotr.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojo politologo Mažvydo Jastramskio, A. Zuoko šansai dar kartą tapti meru yra nedideli: „Kol neįvyko rinkimai, tų vilčių gali būti, bet, manau, R. Šimašius turėtų laimėti. Tie dalykai, kurie buvo mesti, aiškinimai vilniečiams, kad reikia balsuoti prieš R. Šimašių, kol kas nepasiteisino. Abejočiau A. Zuoko pergale.“

REKLAMA

Viešųjų ryšių eksperto Liutauro Ulevičiaus manymu, šioje kovoje viskas priklausys nuo artimiausių dienų. „A. Zuokas turi galimybių emociniais argumentais paveikti nemažą dalį rinkėjų. Klausimas, ar jis ryšis tai daryti. Jei ryšis, tai reikš, kad jis eis labai aštrios konfrontacijos linkme. Etikos požiūriu tai gali atrodyti labai negražiai, bet rezultatams, mano nuomone, tai gali turėti ganėtinai stiprų poveikį. Bet tuomet būtų žaidimas va bank: Artūras arba laimėtų, arba atsisveikintų su politika amžiams“, – galimą rinkimų baigti prognozuoja L. Ulevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Kauniečiai balsuos prieš A. Kupčinską?

Pasak L. Bielinio, Kaune pergalė šviečiasi Visuomeninio rinkimų komiteto „Vieningas Kaunas“ kandidatui Visvaldui Matijošaičiui, kuris pirmajame ture surinko 37,81 proc. rinkėjų balsų, o Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatą Andrių Kupčinską palaikė 25,22 proc. rinkėjų. „Viskas priklausys ir nuo to, kiek ateis rinkėjų. Jei jų ateis nedaug, V. Matijošaitis, ko gero, laimės, nes jo rinkėjai yra labiau nusiteikę realizuoti savo balsavimo teisę“, – pažymi L. Bielinis.

L. Ulevičiaus manymu, kad ir kokių priemonių konservatoriai dar imtųsi Kaune, V. Matijošaičio atotrūkis nuo oponento yra per didelis, todėl jis greičiausiai taps naujuoju laikinosios sostinės meru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TSPMI dėstytojas M. Jastramskis teigia, jog Kaune nemažai rinkėjų turėtų balsuoti ne už V. Matijošaitį, bet prieš A. Kupčinską. V. Matijošaitis, V. Skaraičio (BFL) nuotr.

„Ateis tie konservatorių rinkėjai, mobilizuosis, bet čia balsavimas bus ne tiek už V. Matijošaitį, kiek prieš A. Kupčinską. Manau, V. Matijošaitis turi daugiau šansų [laimėti]. Konservatorių trūkumas yra tas, kad A. Kupčinskas Kauno meru buvo ilgai. Lietuvoje įvaizdis yra toks, jog Kaunas, palyginti su Vilniumi, atrodo prastai. Manau, balsavimas prieš A. Kupčinską šįkart suveiks“, – spėjo M. Jastramskis.

Klaipėda – „vieni vartai“

Politologai beveik neturi abejonių dėl to, kas taps Klaipėdos meru. Dabartinis uostamiesčio meras LS atstovas Vytautas Grubliauskas pirmajame ture sulaukė 43,14 proc. rinkėjų balsų, tuo metu mere TS-LKD kandidatę Agnę Bilotaitę norėjo matyti 12,07 proc. rinkėjų.

REKLAMA

„Manau, čia nėra jokių diskusijų – V. Grubliauskas turėtų būti perrinktas“, – prognozuoja L. Bielinis.

„Klaipėdoje – „vieni vartai“. Konservatorių kandidatė A. Bilotaitė vos pateko į antrąjį turą. Nieko esminio Klaipėdoje nepasikeitė – konservatoriai šiek tiek daugiau kaip 6 tūkst. rinkėjų balsų Klaipėdoje gauna jau apie 10 metų“, – LRT.lt komentuoja M. Jastramskis.

Nedrįsta prognozuoti, kas taps Šiaulių ir Panevėžio merais

Pasak politikos žinovų, sudėtinga prognozuoti rinkimų baigtį Šiauliuose ir Panevėžyje. „Šiuose miestuose viską turėtų nulemti žmonių aktyvumas. Šiauliuose tarp kandidatų gali būti kelių šimtų balsų skirtumas, nedrįsčiau prognozuoti, kuris laimės“, – sako L. Bielinis. V. Grubliauskas, V. Skaraičio (BFL) nuotr.

REKLAMA

Pirmajame ture Šiauliuose daugiausiai balsų gavo Visuomeninio rinkimų komiteto „Artūro Visocko nepartinis sąrašas“ atstovas A. Visockas, gavęs 17,15 proc. balsų, o jo varžovas – Visuomeninio rinkimų komiteto „Valerijaus Simulik judėjimas „Už Šiaulius“ atstovas Valerijus Simulik – sulaukė 15,89 proc. rinkėjų balsų.

„Šiauliuose iš tiesų gali laimėti ir vienas, ir kitas kandidatas. Abu jie yra nepartiniai, bet politikoje – ne naujokai. Čia galime mesti monetą, nes, atsižvelgiant į pirmąjį turą, baigtis yra labai sunkiai prognozuojama“, – teigia M. Jastramskis.

Tuo metu Panevėžyje Visuomeninio rinkimų komiteto „Povilas Urbšys už sąrašą KARTU“ atstovą Rytį Mykolą Račkauską palaikė 22,65 proc. rinkėjų, o už TS-LKD kandidatą Maurikijų Grėbliūną balsavo 16,03 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Panevėžyje abi pusės gali susitarti dėl kokio nors palaikymo, bet abu kandidatai turi kovoti dėl rinkėjų aktyvumo“, – sako L. Bielinis.

Kaip teigia politologas M. Jastramskis, kas laimės Panevėžyje, pasakyti išties sudėtinga. „Konservatorių žmogus yra naujas ir jaunas. Anksčiau konservatoriai Panevėžyje pirmaudavo, tačiau vėliau nišą užėmė Povilas Urbšys. Viskas priklausys nuo to, kiek žmonių ateis balsuoti. Jei pritaikytume Kauno logiką, turėtų laimėti R. M. Račkauskas“, – prognozuoja TSPMI dėstytoja

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų