REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Biržuose rinkimus laimėjo Respublikonų partija. Jos lyderis Valdemaras Valkiūnas pirmajame ture stumtelėjo politikus, kurie rinkimų kampanijos pradžioje buvo laikomi favoritais. Rinkimų sensacija – į antrąjį turą nepatekęs Viktoras Rinkevičius ir lyderio pozicijas praradusi jo atstovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA

Germaniškietis Dainius Sakalauskas sakė tvirtai žinantis, už kurią partiją ir kandidatą į merus balsuoti. Daugiausiai Germaniškio apylinkės rinkėjų balsų atiteko Respublikonų partijai ir V. Valkiūnui.

REKLAMA

Rinkimų staigmenos

Biržų rinkėjai balsavo už milijonierių verslininką Valdemarą Valkiūną ir jo vadovaujamą Respublikonų partiją. Rinkimų kampanijos pradžioje favoritu laikytas kitas milijonierius Viktoras Rinkevičius atsidūrė trečiojoje pozicijoje. Daugiausiai mandatų Biržų rajono savivaldybės taryboje turėję „valstiečiai“ lyderio vietą užleido respublikonams. Šią kadenciją „valstiečiai“ turės 5 mandatus – dviem mažiau nei praėjusią. Biržų rajonas, politiniame žemėlapyje ilgą laiką raudonavęs kaip kairiųjų (socialdemokratų ir „valstiečių“) forpostas, praėjusį sekmadienį pateikė dar vieną staigmeną. Konservatorių lyderė Irutė Varzienė mero rinkimuose iškopė į antrąjį turą, o partija gavo net 5 mandatus. Tuo metu socialdemokratai liko ketvirtojoje pozicijoje ir turi 3 mandatus. Šios partijos kandidatas į merus pagal pirmumo balsus kol kas nepatenka net ir į tarybą.

REKLAMA
REKLAMA

Aktyviausi – šukioniškiai

Biržiečiai vietinės valdžios rinkimuose dalyvavo aktyviai. Pagal merų rinkimų protokolus savo valią rinkimuose pareiškė 51,78 proc. rinkėjų. Tuo metu šalyje balsavo per 47 proc. rinkėjų. Per praėjusius savivaldybių rinkimus 2011 metais Biržų rajone balsavo 44,37 proc. gyventojų. Šiais metais aktyvumu išsiskyrė Šukionių apylinkė, kur balsavo net per 76 proc. rinkėjų. Ši apylinkė unikali, nes čia gyvena ne tik aktyvūs balsuotojai, bet ir visuomet tvirtai apsisprendę, kurią politinę jėgą palaikyti. O palaiko jie partiją, kuriai priklauso bendruomenės pirmininkė Nijolė Šatienė. Kitaip tariant, tai „valstiečių“ ir Nijolės žemė. Netikėtą aktyvumą demonstravo miestas: Aušros, Saulės apylinkėse balsavo 57 proc. rinkėjų. Taip pat daug balsuotojų sulaukė Anglininkai (per 57 proc.), Kraštai (per 58 proc.), Einoriai (per 57 proc.), Vabalninkas (per 55 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atėmė balsus iš „darbietės“

Tiesioginiuose mero rinkimuose daug rinkėjų balsavo už Valdemarą Valkiūną. Jis surinko 34,11 proc. balsų nuo galiojančių biuletenių. Daugiausiai gerbėjų šis politikas sulaukė Kraštuose, kur jį palaikė net 61,96 proc. rinkėjų. V. Valkiūnas „šlavė“ balsus Germaniškyje (per 51 proc.), Užušiliuose (beveik 50 proc.), Nausėdžiuose (per 43 proc.), Parovėjoje, Papilyje, Pučiakalnėje (per 42 proc.). Kad V. Valkiūnas turi platų gerbėjų ratą Papilio seniūnijose, nėra atsitiktinumas. Tai jo gimtosios vietos, kurioms politikas jaučia sentimentus. Rinkėjai jam už tai atsidėkoja balsais. Tuo metu Germaniškis ir Parovėja pateikė staigmeną. Šios apylinkės buvo laikomos Darbo partijos forpostais. Akivaizdu, kad V. Valkiūnui atiteko balsai, kurių negavo Darbo partijos kandidatė į merus Nijolė Žukienė. Ši politikė Germaniškyje ir Parovėjoje surinko tik per 3 proc. balsų. Daugiausiai palaikytojų ši politikė turi Juostaviečiuose, kur ji aktyviai bendrauja su kaimo bendruomene. Čia N. Žukienė gavo beveik 20 proc. balsų.

REKLAMA

Susigrūmė politikos senbuviai

Sekmadienio naktis ypač privertė jaudintis „valstiečius“ ir konservatorius. Jų kandidatai į merus taikėsi į antrąją poziciją, nes pirmojoje iš pat pradžių įsitvirtino ir jos neužleido respublikonų kandidatas. Kol buvo skelbiami rinkimų rezultatai iš kaimiškųjų apylinkių, pirmavo „valstiečių“ lyderis Viktoras Rinkevičius. Vis tik miesto rinkėjų balsai nulėmė konservatorės pergalę. Daugiausiai šios politikės gerbėjų buvo Atžalyno apylinkėje. Vėlgi neatsitiktinai – „Atžalyno“ vidurinėje mokykloje, prieš tapdama mere, I. Varzienė dirbo. Nemažai balsų ji sulaukė ir kaime – konservatorę palaikė Einorių balsuotojai (33 proc.), Papilys (per 26 proc.). V. Rinkevičius didžiausio palaikymo sulaukė Šukionyse, kur už jį balsavo per 57 proc. rinkėjų. Tradiciškai „valstiečiai“ daugiausiai gerbėjų turėdavo Vabalninko krašte, tačiau šįsyk jam teko varžytis su vabalninkiečiu Adolfu Rinkūnu. Šis Lietuvos centro partijos kandidatas Vabalninko apylinkėje surinko net 39,74 proc. balsų, Ančiškiuose - per 32 proc. Rinkimų rezultatai susiklostė taip, kad Biržuose reikės antrojo turo. Pakartotiniame balsavime dalyvaus V. Valkiūnas ir I. Varzienė. Rinkiminės kampanijos pradžioje, kai „valstiečių“ lyderis V. Rinkevičius apsisprendė kandidatuoti į merus, jis buvo laikomas favoritu. Tai didelę politikos ir verslo patirtį sukaupęs žmogus, kurį biržiečiai rinko į Seimą ir vis tikėjosi, kad jis kada nors taps Biržų meru. Po 2011 m. savivaldybių rinkimų „valstiečiai“ gavo 7 mandatus ir turėjo galimybę formuoti valdančiąją koaliciją su meru V. Rinkevičiumi priešaky. Tačiau šis politikas netikėtai pareiškė, kad jis meru būti negalįs. V. Rinkevičiaus rinkėjai, ko gero, pasijuto apgauti. Vietoje jų išsvajoto „valstiečio“ į mero krėslą sėdo konservatorė. „Valstiečiai“, pasitraukę į opoziciją, iš esmės sutarė su valdančiaisiais. Akivaizdu, kad padarė paslaugą konservatoriams. Tą rodo rinkimų rezultatai – konservatoriai gavo daugiau mandatų, nei turėjo, ir jų lyderė stumtelėjo politikos grandą iš tolimesnės kovos dėl mero posto.

REKLAMA

Jauniausias – ketvirtojoje vietoje

Ketvirtąją poziciją mero rinkimuose užėmė socialdemokratas Andrius Budriūnas. Jis surinko 8,24 proc. rinkėjų balsų. Kaip jauniausiam kandidatui, šis rezultatas pakankamai geras. Trisdešimtmetis politikas aktyviai ir energingai dalyvavo rinkimų kovose. Jis atstovavo partijai, kuri itin populiari Biržų krašte. Po praėjusių 2011 m. rinkimų, kada partija tegavo 3 mandatus, dalis socialdemokratų gerbėjų tikėjosi, kad su nauju lyderiu ateis palankūs vėjai. Šių rinkimų rezultatai rodo, kad atsinaujinimui dar nepasiruošta. Negana to, kad rinkėjai šykštėjo balsų A. Budriūnui, kaip kandidatui į merus, bet jį iš pirmosios vietos partijos sąraše „nureitingavo“ į 5 –ąją. Tiesa, ketvirtojoje pozicijoje stovintis A. Jozėnas jaunąjį politiką lenkia vos vienu pirmumo balsu. Vis tik A. Budriūnas į tarybą, kurioje jis galėjo semtis politinės patirties, kol kas nepatenka. A. Budriūnui didžiausią palaikymą rodė Einoriai – už jį balsavo 18,60 proc. šios apylinkės rinkėjų. Taip pat nemažai gerbėjų yra Pačeriaukštėje (16,75 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepakliuvo ir į tarybą

Paskutinę minutę į rinkimų traukinį įšokęs „centristas“ Adolfas Rinkūnas pasirodė neblogai. Iki šiol politinėje veikloje nedalyvavęs veterinarijos gydytojas surinko 4,36 proc. rinkėjų balsų ir pralenkė liberalsąjūdiečių lyderę Skirmantę Griciūnienę (3,49 proc. balsų). Kaip buvo minėta, už A. Rinkūną daugiausiai balsavo Vabalninko krašto rinkėjai. Tuo metu S. Griciūnienė gana netikėto populiarumo sulaukė ne mieste, o kaime. Pavyzdžiui, Kvetkai šiai politikei atidavė net 10,43 proc. balsų, Pačeriaukštė – 9,42 proc. Net Šukionyse ji gavo 3,68 proc. „Tvarkos ir teisingumo“ kandidatas į merus Marius Jukonis užėmė septintą poziciją, jam atiteko 2,50 proc. rinkėjų balsų. Šį jauną politiką palaikė Einorių apylinkė (12,79 proc.), Nemunėlio Radviliškis (8,92 proc.). Teisininko išsilavinimą turintis biržietis nepateko į tarybą, nes „Tvarkai ir teisingumui“ nepavyko gauti nė vieno mandato. Paskutinėje vietoje liko Darbo partijos atstovė Nijolė Žukienė, surinkusi 2,25 proc. balsų. Į tarybą ši politikė nepateko – rinkėjai pirmumo balsus atidavė D. Drevinskui, kuriam turėtų atitekti vienintelis Darbo partijos mandatas.

REKLAMA

Lyderiai užleido poziciją

Tarybos narių rinkimuose staigmeną pateikė ne tik Respublikonų partija, kuri iškovojo net 7 mandatus ir turi teisę formuoti valdančiąją koaliciją. Pagal pirmumo balsus respublikonų septynetukas toks: D. Martinkėnienė, V. Valkiūnas, R. Čigienė, V. Trečiokas, A. Butėnas, S. Štrėmas, L. Vaitkevičius. Atkreiptinas dėmesys, kad iš penktosios į pirmąją poziciją rinkėjai pakėlė D. Martinkėnienę, kuri pralenkė sąrašo lyderį V. Valkiūną. Pagal pirmumo balsus R. Čigienė iš 9 – osios vietos pakilo net į 3 – iąją. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai atiteko 5 mandatai. Ši partija ne tik nusileido respublikonams, bet ir jos lyderis V. Rinkevičius pagal pirmumo balsus nukrito į antrąją vietą. Rinkėjai į pirmąją poziciją pakėlė N. Šatienę. Tai rimtas šiai politinei partijai signalas. Į tarybą iš „valstiečių“ sąrašo patenka šie asmenys: N. Šatienė, V. Rinkevičius, K. Armonas, A. Šimas, V. Kurganovas. Šeštąją poziciją užėmusi vicemerė Stasė Eitavičienė į tarybą kol kas nepatenka. Netikėtai iš 4 – osios į 7 – ąją vietą buvo „nuleistas“ ir aktyvus tarybos narys T. Četvergas. Netikėtos sėkmės sulaukė Tėvynės sąjunga – Lietuvos Krikščionys demokratai. Jie turės 5 mandatus. Ir tai didelis pasiekimas partijos, kurios sąrašas neatrodė stiprus. Jos lyderė I. Varzienė ne tik pateko į antrąjį turą mero rinkimuose, bet ir išlaikė pirmąją poziciją pagal pirmumo balsus. Konservatorių sąrašas taryboje būtų toks: I. Varzienė, A. Anskinas, S. Vižinytė, G. Kučinskienė, S. Mitrochinas. Lietuvos socialdemokratų partija gavo tris vietas taryboje. Trejetukas toks: L. Sologubovas, D. Jakubėnas, A. Garšvaitė. Kaip žinia, L. Sologubovas negali būti tarybos nariu. Jis yra savivaldybės įstaigos vadovas, todėl turi pasirinkti arba tarybos nario mandatą, arba dabartinį turimą postą. Greičiausiai gydytojas rinksis poliklinikos vadovo pareigas ir likęs mandatas atiteks A. Jozėnui. Taigi socialdemokratų „desantas“ taryboje greičiausiai liks toks pat, koks ir buvo praėjusią kadenciją. Atkreiptinas dėmesys, kad sąrašo lyderis A. Budriūnas liko 5 – ojoje pozicijoje, žinomas verslo įmonės vadovas A. Jukna iš 6 – osios pozicijos patrauktas į 8 – ąją. Tuo metu į socialdemokratų gretas neseniai perėjęs S. Valiukas iš 11 vietos pakeltas į 6 – ąją, V. Budriūnas – iš 37 į 14 ąją. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis gavo 2 mandatus, kurie atiteks A. Vaitkevičiui ir S. Griciūnienei. Beje, sąrašo lyderė S. Griciūnienė savo pozicijas turėjo užleisti bendrapartiečiui. Darbo partija gavo vieną mandatą, kurį iškovojo D. Drevinskas, sąrašo lyderę N. Žukienę stumtelėjęs į 2 – ąją vietą. Darbo partijos sąraše buvusi savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja A. Pocienė į tarybą nepateko. Vieną mandatą pelnė Lietuvos centro partija. Ji atiteks A. Rinkūnui. Sąrašo lyderė A. Korsakienė atsidūrė 3 – iojoje vietoje. Antrąją poziciją užėmė administracijos direktorius V. Džėja, bet jis į tarybą taip pat nepatenka. Partija „Tvarka ir teisingumas“, praėjusią kadenciją turėjusi vieną vietą taryboje, šįkart liko be mandato.

REKLAMA

Kuri partija mieliausia

Apylinkėse balsai partijoms skirstėsi panašiai kaip ir kandidatams į merus. Respublikonai labiausiai buvo mylimi Kraštuose, kur už juos balsavo per 58 proc. rinkėjų. Daug gerbėjų sulaukė Germaniškyje (per 48 proc.), Užušiliuose (per 46 proc.). „Valstiečių“ nenuginčijama teritorija – Šukionys, kur už juos balsavo net per 83 proc. rinkėjų. Jasiuliškyje – per 62 proc., Kupreliškyje – per 55 proc. Konservatoriai palaikymo sulaukė Atžalyne (37,43 proc.), Papilyje (25,97 proc.). Socialdemokratai buvo palaikomi Einoriuose (36,02 proc.), Parovėjoje (19,66 proc.), Aušroje (beveik 18 proc.). LR liberalų sąjūdį itin palaikė Kvetkai (26,62 proc.), kur ūkininkauja A. Vaitkevičius. Darbo partija daugiausiai gerbėjų turi Juostaviečiuose (19,89 proc.), Lietuvos centro partija – Vabalninke (25,98 proc.), „Tvarka ir teisingumas“ – Einoriuose (13,66 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip mokėjo, taip linksminosi

Sekmadienį, rinkimų dieną, darbas apylinkėse vyko sklandžiai. Tą teigia savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkė Lina Valotkienė. „Šiaurės rytų“ aplankytose apylinkėse netrūko geros, darbingos nuotaikos. Rinkėjai į balsavimo kabinas ėjo apsisprendę, už ką balsuos. Nė vienas nesiskundė informacijos trūkumu ar kitais balsavimo trikdžiais. Germaniškyje kai kurie rinkėjai atviravo balsavę už respublikonus. Anot jų, balsus atidavė už tuos, kurie „daugiausiai gyrėsi“. Prie rinkimų apylinkės vyrų būrelis prognozavo, kad į antrąjį mero rinkimų turą turėtų patekti V. Valkiūnas ir V. Rinkevičius. Nemunėlio Radviliškyje pirmąsyk balsuoti atvyko Biržų „Saulės“ gimnazijos mokinys Linas Lapeikis. Aštuoniolikmetis sakė, kad ketina balsuoti už tuos, kurių programa realiausia. Anot jo, nebūtinai jaunas žmogus turėtų balsuoti už jauną kandidatą. Linas teigė, kad jo balsas atiteks „nei per jaunam, nei per senam“. Juostaviečiuose žmonės balsuoti ėjo į renovuotus bendruomenės namus. Smagiai nusiteikę komisijos nariai džiaugėsi sklandžia rinkimų eiga ir dalijosi kai kuriais pastebėjimais. Anot jų, viena garbaus amžiaus rinkėja, kad galėtų balsuoti, bandžiusi… atidaryti balsadėžę. Sulaukta ir vyriškio, kuris į rinkimus atėjo pasipuošęs V. Putiną šlovinančiais marškinėliais. Užušiliuose apie pietus į rinkimų apylinkę atėję keturi balsuotojai nusprendė pasilinksminti. Įraudę vyrukai labai norėjo bendrauti ir su komisijos nariais, ir su rinkėjais. Kadangi tuo metu patalpoje buvo nemažai žmonių, linksmieji vyrukai sukėlė nemažai sumaišties. Jiems sutramdyti buvo iškviesti policijos pareigūnai. Anot komisijos pirmininkės Danutės Jurgulienės, tai nebuvo piktybinis išpuolis. Tiesiog kaimo vyrai „labai norėjo šnekėti“. Biržų rajono policijos pareigūnai gavo tris pranešimus apie galimus rinkimų tvarkos pažeidimus.

Rasa Penelienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų