REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV kosminis zondas pradėjo suktis aplink Cererą – už Marso orbitos skriejančią mažytę planetą, kuri kaip manoma, yra Saulės sistemos formavimosi liekana, penktadienį pranešė Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

REKLAMA
REKLAMA

2007 metais paleistas kosminis aparatas „Dawn“ 14 mėnesių skrido nuo asteroido Vestos iki Cereros, kuri yra didžiausias dangaus kūnas asteroidų juostoje, plytinčioje tarp Marso ir Jupiterio.

REKLAMA

„Dawn“ pradėjo suktis veikiamas Cereros gravitacijos penktadienį 12 val. 39 min. Grinvičo (14 val. 39 min. Lietuvos) laiku ir tapo pirmuoju kosminiu aparatu, įskriejusiu į orbitą aplink nykštukinę planetą.

„Jaučiamės pakylėti“, – tyrimų programos vadovas Chrisas Russellas (Krisas Raselas), dirbantis Kalifornijos universitete Los Andžele (UCLA), nurodė savo pranešime, kai buvo gauti radijo signalai iš „Dawn“.

Tuo tarpu NASA kosminis zondas „New Horizons“ vėliau šiais metais turėtų praskristi šalia kitos nykštukinės planetos – Plutono, skriejančio Saulės sistemos tolimajame pakraštyje. Kaip ir Cerera, Plutonas anksčiau buvo laikomas planeta, bet vėliau buvo iš naujo suklasifikuotas, kai buvo atrasta daugiau panašių dangaus kūnų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų