REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) šeštadienį pranešė, kad jo vyriausybė suėmė kelis šnipinėjimu įtariamus JAV piliečius, tarp jų vieną lakūną, taip pat pažadėjo įvesti suvaržymus Amerikos diplomatams ir turistams, o šis žingsnis tikriausiai dar labiau padidins įtampą tarp Vašingtono ir Karakaso.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak N.Maduro, jo vyriausybė apribos JAV ambasados Karakase diplomatinių darbuotojų skaičių, o kai kuriems Amerikos pareigūnams uždraus atvykti į šalį, reaguodama į panašų Vašingtono žingsnį praeitais metais. Prezidentas, kalbėdamas viename mitinge, taip pat nurodė, kad Venesuela įves vizų režimą turistams iš Jungtinių Valstijų.

REKLAMA

Venesuelos lyderis, jau seniai nesutariantis su Vašingtonu, pastarosiomis savaitėmis atnaujino kaltinimus, kad Jungtinės Valstijos siekia jį nuversti.

N.Maduro politiniai oponentai namuose tokius pareiškimus vadina dūmų uždanga, kuria siekiama nukreipti dėmesį nuo gilėjančios šalies ekonomikos krizės. Naftą eksportuojanti Venesuela per pastaruosius devynis mėnesius skaudžiai pajuto drastišką tarptautinių naftos kainų sumažėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Sučiupome kelis JAV piliečius, vykdžiusius slaptą veiklą, šnipinėjimą, mėginusius palenkti (į savo pusę) žmonių Venesuelos pakrantės miestuose“, – N.Maduro pareiškė per mitingą Karakase, pridūręs, kad vienas amerikietis pilotas buvo suimtas neramioje pasienio valstijoje Tačiroje.

„Tačiroje sučiupome JAV lėktuvo pilotą, kilusį iš Lotynų Amerikos, (turėjusį) įvairių dokumentų“, – sakė prezidentas, nepateikęs daugiau detalių.

Jis pridūrė, kad kai kuriems JAV politikams, tarp jų buvusiam prezidentui George'ui W.Bushui (Džordžui V.Bušui), buvusiam viceprezidentui Dickui Cheney (Dikui Čeiniui) ir senatoriui Bobui Menendezui (Bobui Menendesui) bus uždrausta atvykti į Venesuelą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B.Menendezas į tą pareiškimą reagavo savo pranešime: „Maduro režimo sankcijos niekada neatgrasys manęs nuo pasisakymų prieš nuniokojimą, sukeltą jo vyriausybės.“

Vienas JAV ambasados Karakase atstovas sakė negalintis komentuoti tų pareišimų, aiškindamas, kad nevyko joks diplomatinis bendravimas su Venesuelos vyriausybe.

Vienas JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos pareigūnas atmetė Karakaso kaltinimus.

„Besitęsiantys kaltinimai, kad Jungtinės Valstijos dalyvauja pastangose destabilizuoti Venesuelos vyriausybę yra negrįsti ir klaidingi“, – sakė aukšto rango administracijos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

REKLAMA

Kalbėdamas apie suvaržymus JAV atstovybei Karakase, N.Maduro sakė nurodęs užsienio reikalų ministrei Delcy Rodriguez (Delsi Rodriges) nedelsiant „peržiūrėti, sumažinti ... ir apriboti JAV ambasados Venesueloje pareigūnų skaičių“, remiantis Vienos konvencijos taisyklėmis.

Kol kas neaišku, kada ambasados pareigūnai turės išvykti.

N.Maduro pridūrė, kad nuo šiol į Venesuelą atvykstantys amerikiečiai turės įsigyti vizas, už kurias turės mokėti tiek pat, kiek Venesuelos piliečiai, vykstantys į Jungtines Valstijas.

Karakaso ir Vašingtono diplomatiniai santykiai buvo įtempti nuo velionio socialisto lyderio Hugo Chavezo (Hugo Čaveso) valdymo laikų. Pastarasis lyderis 2002 metais buvo trumpam nuverstas per perversmą, kuris, anot H.Chavezo, buvo organizuotas JAV Valstybės departamento.

Tuomečio JAV prezidento G.W.Busho administracija palaikė tą perversmą, bet vėliau nuo jo atsiribojo, kai H.Chavezas grįžo į valdžią.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų