REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

  Bendras draudimas per giminystę ar santuoką nesusijusiems nuteistiesiems susirašinėti tarpusavyje prieštarauja Konstitucijai, paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

  Bendras draudimas per giminystę ar santuoką nesusijusiems nuteistiesiems susirašinėti tarpusavyje prieštarauja Konstitucijai, paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KT ketvirtadienį paskelbtame nutarime konstatavo, kad toks Bausmių vykdymo kodekse įrašytas draudimas prieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui. KT pripažįsta, kad Konstitucijoje įtvirtinta asmens teisė į susirašinėjimo neliečiamumą nėra absoliuti, tačiau bendro pobūdžio draudimas, pasak jo, irgi yra netinkamas, ir turi būti sudarytos teisinės sąlygos kiekvieną atvejį vertinti individualiai.

REKLAMA

„Įstatymų leidėjui kyla reikalavimas nustatyti tokį teisinį reguliavimą, kuriuo būtų sudarytos prielaidos pakankamai individualizuoti šios (susirašinėjimo - red.) nuteistųjų teisės ribojimus, įvertinus individualią jų padėtį ir kitas svarbias aplinkybes“, - teigia KT.

Šiuo metu Bausmių vykdymo kodeksas draudžia kardomojo kalinimo vietose, areštinėse ir pataisos įstaigose laikomiems nuteistiesiems, kurių nesieja santuokos ar artimos giminystės ryšiai, susirašinėti tarpusavyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Toks draudimas taikomas neatsižvelgiant į jokias aplinkybes – nei į tai, ar jų susirašinėjimas galėtų kelti grėsmę visuomenės saugumui, kardomojo kalinimo vietų, areštinių ir pataisos įstaigų vidaus tvarkai, kitų asmenų teisėms ir laisvėms, nei į jokias kitas reikšmingas aplinkybes“, - pastebi KT.

Pasak nutarimo, tokiu teisiniu reguliavimu nėra sudaroma prielaidų įvertinti individualią nuteistųjų padėtį ir, atsižvelgiant į visas svarbias aplinkybes, atitinkamai individualizuoti konkrečias jiems taikytinas jų susirašinėjimą ribojančias priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Todėl toks teisinis reguliavimas vertintinas kaip ribojantis kardomojo kalinimo vietose, areštinėse ir pataisos įstaigose laikomų nuteistųjų teisę susirašinėti labiau, nei būtina siekiant teisėtų ir visuotinai svarbių tikslų“, - teigia Teismas.

Bylos dėl nuteistųjų, kurie nėra santuokiniai ar giminaičiai, KT ėmėsi Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) prašymu. Jo manymu, draudimas susirašinėti neatitinka reikalavimo, kad tarp pasirinktų priemonių ir siekiamo teisėto ir visuotinai svarbaus tikslo turi būti protingas santykis.

REKLAMA

LVAT laikosi pozicijos, kad minimu draudimu siekiamų teisėtų ir visuotinai svarbių tikslų būtų galima pasiekti mažiau ribojančiomis priemonėmis, praneša KT.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nagrinėjo bylą, kurioje pataisos namų direktorius nuteistajam draudė susirašinėti su drauge, kuri yra nuteista ir atlieka laisvės atėmimo bausmę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų