REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bėgikas Justinas Beržanskis iš praėjusį savaitgalį vykusio Lietuvos lengvosios atletikos uždarų patalpų čempionato grįžo geros nuotaikos, sportininkas tapo 3000 m bėgimo rungties nugalėtoju. Jis distanciją įveikė kone savo rekordiniu tempu – per 8 min. 18,53 sek., o iki asmeninio rekordo pritrūko vos 0,3 sekundės.

REKLAMA
REKLAMA

„Užimta vieta nėra naujiena, reikėjo pakovoti, svarbiausia rezultatas – priartėjau prie praėjusių metų formos. Šiemet sunkiai įsibėgėjau, bet viskas prieš akis, iki vasaros startų pasiruošiu“, - pasirodymą Klaipėdoje komentavo kliūtinio 3000 m bėgimo rungties specialistas.

REKLAMA

Pernai sportininkas net kelis kartus gerino asmeninį rekordą bei debiutavo Europos lengvosios atletikos čempionate. Be pagrindinių startų J. Beržanskis mielai dalyvauja ir mėgėjų varžybose. Ne išimtis ir kovo 11-ąją vyksiantis 2-iasis Lietuvos bėgimo taurės etapas – tradicinis „Obeliskas A. Kulviečiui – Jonava“ bėgimas. Praėjusiais metais J. Beržanskis pirmas įveikė 15 km atstumą, šiemet stajeris norėtų pakartoti savo pergalę, tiesa, tą padaryti lengva nebus.

REKLAMA
REKLAMA

Sportininkas pasidalino mintimis apie šio sezono planus, būsimus startus ir įvertino praėjusius metus.

- Kokius šių metų svarbiausius startus esi pasižymėjęs savo asmeniniame varžybų kalendoriuje?

- Liepos pirmą savaitgalį Pietų Korėjoje vyks universiada, čia kelsiu sau aukščiausius tikslus. Praėjusioje universiadoje 2013-aisiais Kazanėje likau 8-tas, šiemet norėsiu finišuoti aukštesnėje pozicijoje. Žinoma, dar nežinia su kokiais varžovais teks kovoti, neaišku, kokios pats būsiu formos, bet pagrindinis metų startas bus ten. Taip pat laukia Europos komandinis čempionatas. Šios dvejos varžybos – pačios rimčiausios ir svarbiausios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Kalbėti apie pasaulio čempionato normatyvą (8:28), matyt, dar anksti?

- Žinoma, visada siekiu kuo aukštesnių rezultatų, bet šiai dienai realu kalbėti ir tikslus kelti universiadai, o ne pasaulio čempionatui ir jo normatyvui. Apie planetos pirmenybes negalvoju. Šiemet yra paskutiniai metai, kai galiu universiadoje dalyvauti ir norisi pasiekti kuo aukštesnį rezultatą ten.

Iki pasaulio pirmenybių dar reikia užaugti. Jų normatyvas tikrai yra solidūs.

- Kada ir kur pradėjai pasirengimą naujajam sezonui?

- Ruošiuosi Lietuvoje, šiemet užsienyje dar nestovyklavau. Balandžio gale išvyksiu mėnesiukui į aukštikalnes, iš ten grįžus tris savaites pabūsiu Lietuvoje ir vasarą prasidės pagrindiniai metų startai.

REKLAMA

- Praėję metai buvo tikrai sėkmingi, debiutavai Europos čempionate Ziūriche, ne kartą gerinai asmeninį rekordą, iškovojai aibę prizinių vietų įvairaus rango varžybose.

- 2014-ieji – patys įsimintiniausi, 3 kartus gerinau asmeninį kliūtinio 3000 m bėgimo rekordą. Aišku, visada norėjosi vis geresnio to rezultato, nes siekiau įgyvendinti Europos čempionato normatyvą.

Į jį pakliuvau pagal vardinį kvietimą. Žinoma, norėjosi į jį keliauti pasiekus normatyvą, o ne būti pakviestam.

Ziūriche nesusiklostė taip, kaip norėjosi, neparodžiau to, ką galiu. Bus iš ko pasimokyti, gera patirtis.

REKLAMA

- Kas sukliudė Europos čempionate pasiekti gerą rezultatą?

- Kai startas pavykęs – neieškai sėkmės priežasčių, nesėkmių atveju gali kaltinti daug ką. Įvairios priežastys susidėjo į vieną krūvą. Europos čempionatas buvo 6-tas savaitgalis iš eilės, kai startavau oficialiose varžybose. Iki tol visą mėnesį siekiau įgyvendinti normatyvą, bet vis nepasisekdavo.

Galiausiai gavau pakvietimą. Manau, kad prieš Europos čempionatą turėjau per daug varžybų bei streso.

- Kurios varžybos pernai labiausiai pradžiugino?

- Matyt tos, kuriose gerinau asmeninį rekordą. Aišku, įsimintina pirma vieta, iškovota Europos komandiniame čempionate. Prieš tai Europos komandinio čempionato II lygoje nuolat likdavau antras, o 2014-aisiais – startas I lygoje ir pirma vieta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, buvo smulkesnių varžybų, kur pavyko pademonstruoti gerus rezultatus.

- Keliuose Lietuvos bėgimo taurės etapuose pernai dalyvavai?

- Tikrai pamenu, kad Pakruojyje, Jonavoje bėgau. Dalyvavau daugelyje bėgimų, dabar tiksliai net nepamenu, kurie buvo Lietuvos bėgimo taurės etapai. Matyt, kokiuose 4 etapuose pavyko tikrai startuoti.

Man tai yra gera treniruotė, specialiai kažkur nevažiuoju, ypatingų tikslų nekeliu, nes kol kas dar ilgi nuotoliai nėra tai, kur siekiu maksimalaus rezultato.

- Tokiomis mintimis dalyvausi ir Jonavos bėgime, ar ne?

- Taip, po žiemos sezono bus puiki proga pasitikrinti savo jėgas ilgesniame nuotolyje. Man būtų buvę geriau ankstesnis 12 kilometrų atstumas, o ne 15 km. Dabar pailgino trasą, ką jau padarysi (red. – šypsosi).

REKLAMA

- Kada tave bus galima išvysti startuojant maratono distancijoje?

- Pusmaratonio distancijoje jau debiutavau, nors ne taip, kaip norėjau. Šį rudenį tikrai bėgsiu pusę maratono, galbūt toks startas bus ne vienas. Šiemet maratono tikrai dar nebėgsiu, ateityje neatmetu tos galimybės. Kol kas takelyje rezultatai neprastėja, o kyla, tad specializuosiuosiu kliūtiniame 3000 m bėgime.

- Turbūt pats matei Lietuvos bėgimo taurės „Facebook“ profilyje paskelbtą spėlionę. Kuris atsakymas tave labiausiai nustebino, pradžiugino, gal buvo tokių, kurie kėlė šypseną?

REKLAMA

- Mažai žiūrėjau į juos, man pačiam buvo staigmena su šia spėlione. Jonavoje noriu kuo geriau sudalyvauti, ne konkretaus rezultato, o užimtos pozicijos atžvilgiu. Kalbėti apie laiką sunku, nes jei bėgsiu prieš vėją, laikas bus prastesnis, jei bėgimas pavėjui – vėl kitokios galimybės.

Aišku, tikrai nebėgsiu kilometro po 4 minutes, bėgsiu daug greičiau, bet po 3 minutes taip pat neišeis. Tempą rinksiuosi pagal situaciją.

- Bet kokiu atveju, tave realu bus pamatyti po bėgimo ant prizininkų pakylos?

- Kiekvienose varžybose norisi pačios aukščiausios pozicijos, kartais to pasiekti nepavyksta. Dabar tikrai stipri konkurencija, yra pajėgių maratono bėgikų, tad jiems 15 km distancija yra artimesnė, nei man, bėgančiam dažniau stadiono takelyje. Bet kokiu atveju, kuo stipresnė konkurencija, tuo didesnis stimulas susiimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ir be Jonavos etapo turbūt dalyvausi dar ne viename Lietuvos bėgimo taurės etape?

- Tikrai taip. Bus tų etapų ne vienas ir ne du. Jei kur arčiau vyks, o ne kitame Lietuvos gale, tikrai startuosiu Lietuvos bėgimo taurės etape. Vietoj suplanuotos treniruotės geriau sudalyvauti varžybose, nes oficialus startas atstoja 3 treniruotes. ***

Užsiregistrauti Lietuvos bėgimo taurės 3-iajam etapui – bėgimui „Obeliskas A. Kulviečiui – Jonava“ galima svetainėje begimotaure.lt.

Šiemet Lietuvos bėgimo taurę sudaro 12 etapų įvairiuose šalies miestuose: Kėdainiuose, Jonavoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Šėtoje, Elektrėnuose, Žasliuose, Biržuose, Plungėje, Pakruojyje, Rumšiškėse.

Lietuvos bėgimo taurė – projektas, kuris vienas pirmųjų Lietuvoje į vieną bendruomenę sujungė kelis miestus, kelis bėgimus, kelis bėgimų organizatorius ir daugumą bėgimo profesionalų, mėgėjų ir entuziastų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų