REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskva sulauks naujų Europos Sąjungos sankcijų, jeigu Ukrainos prorusiški separatistai atakuos Kijevo vyriausybės kontroliuojamą Mariupolio uostamiestį, trečiadienį pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas (Loranas Fabiusas).

Maskva sulauks naujų Europos Sąjungos sankcijų, jeigu Ukrainos prorusiški separatistai atakuos Kijevo vyriausybės kontroliuojamą Mariupolio uostamiestį, trečiadienį pareiškė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas (Loranas Fabiusas).

REKLAMA

„Šiomis dienomis ypač didelė problema – Mariupolis. Aiškiai pasakėme rusams, jog jeigu separatistai atakuotų Mariupolio kryptimi, padėtis drastiškai pasikeistų, įskaitant sankcijas“, – sakė L.Fabiusas radijui „France Info“.

„Sankcijų klausimas vėl būtų iškeltas Europos lygiu“, – pabrėžė L.Fabiusas, antradienį dalyvavęs Paryžiuje surengtame susitikime su Rusijos, Ukrainos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais, per kurį jie dar kartą paragino Rytų Ukrainos konflikto šalis laikytis paliaubų susitarimo.

Kijevas baiminasi, kad 500 tūkst. gyventojų turintis Mariupolis gali tapti kitu separatistų taikiniu, po derybų Paryžiuje sakė Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas.

REKLAMA
REKLAMA

Užėmus tą miestą, šalies pietuose būtų atvertas sausumos tiltas tarp Rusijos ir Maskvos aneksuoto Krymo pusiasalio.

Vienas iš separatistų vadų Eduardas Basurinas antradienį sakė, kad sukilėliai tebesiekia perimti kontrolę visoje Luhansko ir Donecko sričių teritorijoje, įskaitant Mariupolį, tačiau tai bus siekiama padaryti „derybomis su Ukrainos puse“.

REKLAMA

E.Basurinas neigė Kijevo pareiškimus, kad kaimuose netoli Mariupolio vyksta smarkūs susirėmimai, sakydamas, kad ten buvo tik nereikšmingų provokacijų iš Ukrainos pajėgų pusės, bet neįvyko jokių svarbių incidentų.

Britanija siūlo svarstyti galimybę atriboti Rusiją nuo SWIFT sistemos

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) pareiškė, kad reikėtų svarstyti galimybę atriboti Rusiją nuo Tarptautinių tarpbankinių finansinių atsiskaitymų organizacijos (SWIFT) tinklo, jeigu Maskvos remiami separatistai ir Rusijos pajėgos toliau stengsis išplėsti savo kontroliuojamas teritorijas Rytų Ukrainoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikiuosi, kad Europos Sąjunga kolektyviai labai griežtai atsakys naujomis sankcijomis, įskaitant „trečiojo lygmens“ sankcijas, kurios realiai smogtų Rusijos ekonomikai“, – sakė D.Cameronas antradienį per vieno Britanijos parlamento komiteto posėdį.

„Tačiau jeigu tai nebūtų įmanoma, turėtume žvelgti į kitas galimybes. Aišku, kad svarstyti SWIFT bankininkystės klausimus yra reikšmingas sprendimas, tačiau tame būtų tam tikros logikos“, – pridūrė premjeras.

Tuo tarpu Maskva perspėjo, kad priėmus sprendimą atimti iš Rusijos galimybę naudotis SWIFT sistema Vakarų šalys sulauktų atsakomųjų veiksmų.

„Sveikas protas, kurio pastaruoju metu aiškiai stinga, vis dėlto turėtų būti. Atjungus nuo SWIFT nutrūktų ne vien mokėjimai Rusijai, bet ir iš jos. Nežinau, kam tai bus naudinga“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos URM Ekonominio bendradarbiavimo departamento direktorius Jevgenijus Stanislavovas sakė .

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Toks sprendimas gali būti tik politiškai motyvuotas ir gali būti tik politinio spaudimo pagrindiniams SWIFT steigėjams rezultatas – eilinis šiuo metu Vakaruose praktikuojamos geoekonomikos pasireiškimas, kai dėl išgalvotų politinių nuostatų aukojami visiškai konkretūs verslo interesai“, – pridūrė jis.

J.Stanislavovas taip pat sakė, kad Rusija, jeigu būtų atjungta nuo SWIFT, imtųsi atsakomųjų priemonių. „Pasiruošimai jau vykdomi“, – perspėjo jis.

Rytų Ukrainoje separatistai toliau pažeidinėja paliaubas, sako Kijevas

Prorusiški separatistai pastarąją parą toliau pažeidinėjo paliaubų režimą Rytų Ukrainoje, nors šaudymo intensyvumas sumažėjo, trečiadienį pranešė Kijevo vyriausybės pajėgų antiteroristinės operacijos (ATO) atstovas Anatolijus Stelmachas.

REKLAMA

„Kovotojų vykdomų paliaubų pažeidimų skaičius pastebimai mažėjo antrą parą iš eilės. Tačiau priešas tęsia padrikas atakas kai kuriose gyvenamosiose teritorijose“, – sakė A.Stelmachas naujienų agentūrai „Interfax“ trečiadienio rytą.

Pasak jo, separatistai antradienį apie 23 val. (vietos ir Lietuvos) laiku iš minosvaidžių apšaudė Popasnos miestelį Luhansko srityje, o po vidurnakčio buvo dar dvi tokios atakos.

„Praeitą naktį nebuvo naujų apšaudymo incidentų Mariupolio, Donecko ir Luhansko sektoriuose“, – pridūrė A.Stelmachas.

Tačiau „visiškos paliaubos vakar neprasidėjo“, konstatavo jis.

Nuo vasario 24-osios 5 val. iki vasario 25-osios 5 val. kovotojai surengė 15 atakų, naudodami minosvaidžius, artileriją, pėstininkų ginklus ir raketinius granatsvaidžius.

REKLAMA

„ATO pajėgos apie 17 val. atrėmė priešų ataką Šyrokynės apylinkėse (į rytus nuo Mariupolio uostamiesčio). Be to, kovotojai tęsė žvalgybą iš oro, o per pastarąją buvo užfiksuoti devyni bepiločių orlaivių skrydžiai“, – nurodė A.Stelmachas.

„Nors buvo priešo surengtų provokacijų, Ukrainos kariai lieka savo pozicijose ir laikosi paliaubų palei visą sąlyčio liniją“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų