REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artūras Matusas, Alvyda Bajarūnaitė, LRT Radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Sekmadienį Vokietijos spaudoje pasirodęs straipsnis naudingas arba Kremliui, arba vienam iš konkurencingos ginkluotės pramonės žaidėjų. Taip mano gynybos ekspertas Aleksandras Matonis.

REKLAMA
REKLAMA

„Niekam Rytuose, t. y. Maskvoje, Kremliuje, tikrai nepatinka, kad Baltijos šalys ir apskritai Rytų Europos valstybės, NATO narės, dabar susitelkia ir skiria labai daug dėmesio tiek kariuomenės plėtrai, tiek ginkluotei pirkti. [...]

REKLAMA

Kitas dalykas yra tas, kad ginkluotės pramonė yra nepaprastai konkurencinga. Ji veikia, kad ir pagal civilizuotus, bet vis dėlto pagal vilkų gaujos principus. Bet koks konkurentas būtų patenkintas, jei ankstyvojoje projekto fazėje kažkuris iš kitų rimtų konkurentų būtų išmestas arba sukompromituotas“, – interviu LRT Radijo laidai „Ryto garsai“ teigia A. Matonis.

Jis priduria, kad pėstininkų kovos mašina (PKM) „Boxer“ šiuo metu yra vienas konkurencingiausių tokio tipo karinių produktų ne tik Vakarų Europoje, bet ir visame pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos savaitraštis „Welt am Sonntag“ sekmadienį paskelbė, kad jų šalies Gynybos ministerija neparduos Lietuvai PKM „Boxer“. Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Žukas pirmadienį sulaukė Vokietijos kariuomenės vado patikinimo, kad žiniasklaida paskelbė netiesą, rašydama apie tariamą Berlyno atsisakymą parduoti šarvuočius. Generolas patikino, kad Vokietijos gynybos ministerija šiuo klausimu nėra priėmusi jokių sprendimų.

– Pone Matoni, Jūsų pastebėjimu, kaip ir kodėl iš viso atsirado toks straipsnis Vokietijos spaudoje?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Man keistos to straipsnio atsiradimo aplinkybės. Svarbu pradėti nuo to, kad Lietuva dar nėra priėmusi politinio sprendimo dėl to, ar apskritai bus įgyvendinamas pėstininkų kovinių mašinų, liaudyje vadinamų šarvuočiais, įsigijimo projektas.

Kovo pradžioje Valstybės gynimo taryba, vadovaujama mūsų Prezidentės, turi susirinkti į posėdį ir pritarti apskritai visam ginkluotės įsigijimo nuo 2016 m. iki 2020 m. paketui, visiems projektams ir visoms programoms. Tik tada bus nuspręsta, ar tęsti, ar vykdyti pėstininkų kovinių mašinų įsigijimo projektą. Kitaip tariant, iki to laiko, kol nepriimtas sprendimas, jokios derybos su nė vienu iš gamintojų negali būti vedamos.

REKLAMA

Kita vertus, konsultacijos tarp Krašto apsaugos ministerijos ir visų gamintojų [...], gali vykti: kontaktai, susirašinėjimas, informacijos rinkimas. Tačiau dar kartą: jokių oficialių kreipimųsi į Vokietijos gynybos ministeriją negalėjo būti.

Taip pat svarbu pasakyti, kad Lietuva šarvuotas pėstininkų mašinas pirks iš gamintojų, o ne iš valstybių. Todėl [...], jei būtų kalbama apie tas pėstininkų mašinas „Boxer“, pirmiausia reikėtų kalbėtis su tos mašinos gamintoja [...], o ne su [Vokietijos] vyriausybe.

– Tai vis dėlto kas buvo suinteresuotas tuo straipsniu žiniasklaidoje?

– Yra kelios versijos, kurios svarstytinos, tačiau nė vienos kol kas negalime patvirtinti. Vienas dalykas – niekam Rytuose, t. y. Maskvoje, Kremliuje, tikrai nepatinka, kad Baltijos šalys ir apskritai Rytų Europos valstybės, NATO narės, dabar susitelkia ir skiria labai daug dėmesio tiek kariuomenės plėtrai, tiek ginkluotei pirkti.

REKLAMA

Matome, kad estai, latviai, ypač – lenkai perka daug ginkluotės. Niekam Rytuose tai nepatinka. Neabejotinai bandymas pakurstyti nepasitikėjimą Vokietija, kaip mūsų sąjungininke, bandymas pakurstyti nepasitikėjimą šiuo potencialiu [ginkluotės] įsigijimo projektu, pirmiausia atitinka Kremliaus interesus.

Kitas dalykas yra tas, kad ginkluotės pramonė yra nepaprastai konkurencinga. Ji veikia, kad ir pagal civilizuotus, bet vis dėlto pagal vilkų gaujos principus. Bet koks konkurentas būtų patenkintas, jei ankstyvojoje projekto fazėje kažkuris iš kitų rimtų konkurentų būtų išmestas arba sukompromituotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kadangi šiuo atveju šarvuotis „Boxer“ šiuo metu apskritai yra vienas konkurencingiausių tokio tipo karinių produktų ne tik Vakarų Europoje, bet ir apskritai pasaulyje, neabejotinai yra daugybė kitų gynybos koncernų Europoje, kurie nenorėtų, kad šis projektas būtų svarstomas.

– Vokietija ir pati perginkluoja savo kariuomenę PKM „Boxer“. Kokia tai technika?

– Tai yra aštuonių ratų šarvuotis, pagamintas pagal šiuo metu gana revoliucingą technologiją. Kalbu, nes žinau, esu juo ir važiavęs. Man teko galimybė su juo gerai susipažinti, taip pat – ir su kitų gamintojų šarvuočiais.

Tai yra šarvuotis, kuriame keičiamas modulis. Galima pakeisti jo paskirtį, pakeičiant šarvinį modulį. Kitaip tariant, važiuoklė yra moderni, o dar specialiai perkami papildomi moduliai, kurie gali būti ir pėstininkui gabenti, ir bokštelis su pabūklu, ir haubica, ir medicinos modulis, ir vadavietės, ir ryšių modulis. Kitaip sakant, tai – nepaprastai modernus šarvuotis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų