REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Estijoje antradienį švenčiamos šalies nepriklausomybės paskelbimo 97-osios metinės.

Estijoje antradienį švenčiamos šalies nepriklausomybės paskelbimo 97-osios metinės.

REKLAMA

Pagal tradiciją, tekant saulei 7 val. 20 min. Ilgojo Hermano bokšte prie Estijos parlamento buvo iškilmingai pakelta Estijos valstybės vėliava.

REKLAMA
REKLAMA

Iškilmingą vėliavos pakėlimo ceremoniją stebėjo parlamento ir vyriausybės nariai, prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas (Tomas Hendrikas Ilvesas), užsienio valstybių diplomatai, kiti aukšti svečiai.

REKLAMA

Pagal tradiciją, Nepriklausomybės dienos šventiniai renginiai kasmet organizuojami skirtinguose sričių centruose. Šįmet jie rengiami Narvos mieste, kur vidurdienį prasidės karinis paradas, kuriame dalyvaus apie 1 400 žmonių ir daugiau negu 100 karinės technikos vienetų.

Parade Narvoje taip pat bus atstovaujama Estijos NATO sąjungininkėms – JAV, Ispanijos, Latvijos ir Lietuvos kariniams daliniams, bus nešamos jų vėliavos.

Parade dalyvaus ir kitų NATO šalių ginkluotųjų pajėgų daliniai, dalyvaujantys šiuo metu Estijoje vykstančiose pratybose. Narvoje pasirodys Nyderlandų pėstininkų kuopa ir pėstininkų kovos mašinos CV90, JAV šarvuotųjų transporterių „Stryker“ dalinys ir Didžiosios Britanijos karių kuopa.

REKLAMA
REKLAMA

Be Gynybos pajėgų karių parade dalyvaus savanoriškosios sukarintos organizacijos „Kaitseliit“ nariai, pasieniečiai, Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai ir policijos akademijos kadetai.

Po parado vyks renginys, kuriame bus demonstruojama Estijos ir sąjungininkų karinė technika.

18 val. vietos koncertų salėje prasidės iškilmingas koncertas, kuriame kalbą pasakys T.H.Ilvesas.

Šventinius renginius vainikuos prezidentinis priėmimas.

Estijos premjeras Taavi Roivas (Tavis Reivas) pirmadienį, Nepriklausomybės dienos išvakarėse, sakė, kad Estijos žmonės svarbu išsaugoti pasitikėjimą savimi, pabrėždamas, kad tik vidinė tvirtybė gali atnešti sėkmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Estija galima žavėtis dėl daugelio priežasčių, bet šalis yra pajėgi nuveikti daugiau. „Tikiu, kad galime toliau atsinaujinti, būti inovatyvūs ir sėkmingi“, – sakė premjeras.

T.Roivas pridūrė, kad estai savo nenuilstamu darbu įrodė, jog jais galima kliautis.

„Visa Europos Sąjunga pagrįsta pasitikėjimu, – pažymėjo jis. – Padariusiems klaidų sunku susigrąžinti pasitikėjimą.“

Pasak T.Roivas, europinės vertybės ir laisvė visuomet buvo neatsiejamos nuo Estijos žmonių būdo.

„Mes tikime laisve, teisingumu ir bendradarbiavimu. Tikime, kad esame stipresni kartu negu atskirai. Ir mes tokie esame“, – aiškino premjeras, pridūręs, kad Estijos žmonės suvokia, jog laisvė, sąjungos ir solidarumas yra trapūs dalykai.

REKLAMA

Kalbėdamas apie saugumo padėtį, T.Roivas pabrėžė, kad Estijos žmonėms svarbiausia užtikrinti šalies laisvę, kad ją būtų galima perduoti vėlesnėms kartoms.

Pasak premjero, jeigu Estija priims išmintingus sprendimus, sieks apsisaugoti ir bus patikima partnerė savo sąjungininkams, šalies saugumas bus užtikrintas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų