REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministerija (VRM) teigia, kad savivaldybių organizuojamų gyventojų apklausų perkėlimas į elektroninę erdvę gali suvaržyti internetų nesinaudojančiųjų teises.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl, pasak VRM, siūlytina, kad elektroninės apklausos galėtų vykti tik kartu su kitu įstatyme numatyti apklausos būdu. Kitu atveju esą gali būti pažeistas principas, kad dalyvavimas apklausoje grindžiamas visuotine lygia teise tiesiogiai pareikšti nuomonę bei nuostata, kad negalima varžyti gyventojų teisės dalyvauti apklausoje, nes joje negalėtų dalyvauti gyventojai, neturintys prieigos prie interneto ar nemokantys juo naudotis.

REKLAMA

„Derėtų pažymėti, kad informacinių ir ryšių technologijų (taip pat ir interneto) plėtra šalies mastu netolygi ir ne visi gyventojai moka naudotis internetu“, – teigia VRM parengtame Vyriausybės išvados projekte.

Kartu ministerija pasigenda saugiklių, kaip bus užtikrinta, kad apklausoje dalyvautų tik tokią teisę turintys asmenys, kad jie būtų atpažinti ir dalyvautų asmeniškai ir jų reiškiama valia nebūtų kontroliuojama.

REKLAMA
REKLAMA

Vietos savivaldos įstatymo pataisą, siūlančią savivaldybių organizuojamas gyventojų apklausas perkelti į elektroninę erdvę, Seimui pateikė grupė „darbiečių“.

„Galimybė gyventojams reikšti savo nuomonę savivaldybei reikšmingais klausimais yra labai geras demokratiškas instrumentas, leidžiantis žmonėms tiesiogiai dalyvauti vietos valdyme. Tačiau šiuo metu dėl labai nepatogių būdų vykdant tokias apklausas jos yra labai nepopuliarios, reikalaujančios nemažai lėšų ir laiko“, – yra sakęs vienas iš pataisų rengėjų, Seimo Informacinės visuomenės plėtros komiteto narys „darbietis“ Viktoras Fiodorovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, apklausų perkėlimas į elektroninę erdvę ne tik leistų dažniau jas rengti, bet ir sudarytų sąlygas apklausti daugiau žmonių.

„Be to, būtų galima tokias apklausas rengti anonimiškai, o jas pačias galėtų inicijuoti ne tik savivaldybė, bet ir gyventojai. Taip žymiai mažesniais kaštais mes pasiektume didesnį efektą, įgyvendindami tiesioginio valdymo principą“, – sakė Seimo narys.

Šiuo metu gyventojų apklausas galima vykdyti tik tiesiogiai, gyventojų nuomonę įrašant apklausos dalyvių sąrašo lape, gyventojui savo nuomonę pareiškiant sueigoje balsuojant, atrankinės arba tikslinės apklausos būstuose metu.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų