REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip suvartoti mažiau nitratų?

Žinių radijas

Nors pagal sveikos mitybos piramidę patartina vartoti daug daržovių, imta baimintis su daržovėmis gaunamu nitratų kiekiu. Visgi Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto lektorius Valerijus Dobrovolskis „Žinių radijui“ nurodė, kad nepriklausomai nuo to, koks nitratų kiekis yra daržovėse, mes vis tiek su daržovėmis gauname vitaminų ir mineralinių medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA

„Antras dalykas, nereikėtų užmiršti, kad tiek Pasaulio sveikatos organizacija, tiek Europos maisto saugos tarnyba – jie visi rekomenduoja kasdien suvalgyti bent 400 gramų vaisių ar daržovių“, - laidoje „Žvilgsnis“ sakė V. Dobrovolskis.

REKLAMA

Pasak jo, situacija Lietuvoje, kalbant apie daržoves, nėra gera – tyrimo, atlikto 2013 metais, duomenimis, kas dieną daržovių suvalgo tik 40 proc. suaugusių Lietuvos gyventojų.

„Kas liečia nitratus, visose daržovėse nitratų yra, skiriasi tik jų kiekis, kuris priklauso ir nuo daržovės tipo, ir nuo to, kada daržovė užauginta, ir nuo to, ar buvo naudojamos trąšos, ar ne“, - teigė jis.

Anot V. Dobrovolskio, nusipirkę daržoves nitratų kiekį sumažiname net apie tai per daug negalvodami:

REKLAMA
REKLAMA

„Mes nuplauname, verdame, rauginame daržoves – visi šie būdai sumažina nitratų kiekį. Pavyzdžiui, jei nupjauname agurko dalis, esančias du centimetrus prie kotelio, tai nitratų kiekis gali sumažėti iki 20 proc. Jei verdame nuluptas bulves, morkas, nitratų kiekį sumažiname apie 70 proc.“ – kalbėjo V. Dobrovolskis.

Lapinių daržovių nitratų kiekis, sako jis, sumažinamas pamirkius jas vandenyje – taip sumažėja apie 30 proc. nitratų. Ta pati taisyklė, anot V. Dobrovolskio, galioja ir vaisiams – pamirkius valandą-dvi vandenyje vynuoges, nitratų kiekis sumažėja.

Parengė Ieva Kazlauskaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų