REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Margarita PŪDŽIUVIENĖ

„Mokytoja, mes pamiršom pinigėlius pratyboms atnešti“, – gailiai atsiprašinėja prie mokytojos pribėgę trečiokai. Akimis ganydama savo priešmokyklinio amžiaus auklėtinius Edita gūžteli pečiais nesuvokdama, kodėl nematyti trečiokai prieš ją jaučiasi kalti. Po akimirkos supratusi nusikvatoja: vaikai vėl ją supainiojo su seserimi, trečiokų mokytoja Beata.

REKLAMA
REKLAMA

Ugdytinių tėvai mokytojų neskiria

Tai tik viena situacijų, kai „Šaltinio“ progimnazijoje dirbančias mokytojas dvynes Editą Gurauskienę ir Beatą Šimkūnienę painioja jų auklėtiniai.

REKLAMA

– Nesuprantu, kaip jie supainioja. Gi mes rengiamės skirtingai, būna, kai tą pačią dieną aš vilkiu sijoną, Edita – kelnes, – svarsto Beata.

Mokytojos dirba tame pačiame aukšte, tad „jų vaikai“ koridoriuje sutikę neretai reikalus ima „rišti“ ne su savo auklėtoja, o jos seserimi.

Pirmaisiais dvynių darbo toje pačioje mokykloje metais moteris painiodavo net direktorė, vis dar neatskiria mokinių tėvai. Abi mokytojos laikosi nuostatos: sveikintis su visais nepažįstamaisiais, kurie sveikinasi su jomis gatvėje, net jei jie matomi pirmą kartą – tai juk gali būti apsipažinę auklėtinių tėvai. Teko girdėti vieno trečioko mamos pasakojimą, kaip atskubėjusi į mokyklą išbėrė koridoriuje sutiktai mokytojai pasiteisinimą, kodėl sūnus negalės dalyvauti pamokose. Vaikas iš mokyklos grįžo pyktelėjęs, nes mokytoja tvirtino su jo mama nekalbėjusi – turbūt mama supainiojo mokytojas!

REKLAMA
REKLAMA

Sportuodavo kartu

Kaip nesupainios, kad net tėvai Beatos ir Editos vienos nuo kitos neskirdavo, kol šios buvo mažos. Kad atskirtų, vienai baltą skarelę rišdavo, kitai – baltą su juodais taškeliais.

– Augdamos norėjome, kad mus rengtų skirtingai, tačiau mamai patikdavo mus rengti vienodai. Na, gal dėl to, kad drabužių pasirinkimo nebuvo, o gal nenorėjo, jog pyktumėmės, kad vienai vienoks drabužėlis kliuvo, o kitai – kitoks, – svarsto Beata.

Seserys sako nuo paauglystės vienodai nebesirengiančios. Nuotraukoje matomus megztukus įsigijo šiaip, dėl įdomumo. Dar turi vienodus paltus. Beata „Akropolyje“ nupirko norėdama nustebinti seserį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abi nuo vaikystės jungia ypatingas ryšys. Kartu mėgo sportuoti, kartu siekė pergalių lengvojoje atletikoje.

– Kadangi mūsų tėvai abu buvo sporto mokyklos treneriai, galima sakyti, užaugome sporto salėje. Lankėme pas tėtį, Šlepavičių, lengvąją atletiką. Vėliau, kai teko rinktis šios sporto šakos kryptį, abi rinkomės bėgimą. Buvo laikotarpis, kai treniruodavomės kartu rytais bėgiodamos po mišką. Oras gaivus, saulutė šviečia. Ateidavom į pamokas rausvais skruostukais, – mena Beata.

Panašumu nesinaudojo... beveik

Bendra veikla mergaitėms patikdavo, tačiau per pamokas jos sėdėdavo atskirai. Tik viena mokytoja jas sodindavo kartu, pasak Editos, kad dvynės nesukčiautų.

REKLAMA

– Mes geros mergaitės buvom. Tik kartą pasukčiavom per matematiką. Edita nebuvo padariusi namų darbų, o mokytoja nurodė kai kuriems, kartu ir jai, palikti sąsiuvinius tikrinimui. Aš perdaviau jai savo sąsiuvinį. Kitą dieną grąžindama mokytoja tik pasvarstė: „Kaip čia buvo, mergaitės, matyt, sąsiuvinius supainiojote“, – ji šventai tikėjo, kad esame geros, ir nebūtų pamaniusi, kad tai buvo mūsų suokalbis, – prisimena Beata.

Dvynes klasės mergaitės atskirdavo, tačiau berniukai ir mokytojai – ne. Klasės draugai jas vadindavo vienu vardu: „Sesiumi“.

REKLAMA

– Kreipdavosi „Sesiau“ ir taip išvengdavo bet kokių nesusipratimų. Ir jiems buvo gerai, ir mums, – mokyklos laikus prisimena Edita.

Likimas suvedė į tą pačią darbovietę

Baigusioms mokyklą merginoms buvo savaime suprantamas dalykas, kad ir studijuos kartu. Studijuodamos Šiaulių pedagoginiame institute (dabar Šiaulių universitetas) susipažino su būsimais vyrais. Kiekviena susilaukė po dvi dukras. Edita antroje santuokoje – ir sūnaus.

Kartu baigusios Šiaulių universitetą ir su vyrais grįžusios gyventi į Tauragę, įsidarbino pradinių klasių mokytojomis: Beata – buvusioje antrojoje vidurinėje, Edita – „Kregždutės“ pradinėje mokykloje (buvęs vaikų darželis „Ereliukas“). Vėliau „Kregždutė“ tapo „Šaltinio“ progimnazijos pradinių klasių korpusu. Likimo ironija. Prieš porą metų panaikinus šį progimnazijos padalinį Edita buvo perkelta į progimnaziją, į tą patį aukštą, kur dirba jos sesuo. Moterys pedagogėmis dirba jau dvidešimt met

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų