REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

T. Kavaliauskas, J. Anilionytė, K. Jackūnaitė, LRT Televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Švietimo ir mokslo ministras svarsto keisti mokyklų vadovų konkursus. Norima koreguoti komisijų sudėtį taip, kad, vertinant pretendentus, nebeliktų bendruomenių, o konkursą esą vertintų tik profesionalai. Bendruomenės turėtų tik patariamąją, bet ne balso teisę. Mokyklų vadovų asociacija nesutinka su ministro siūlymais, tokiems siekiams priešinasi ir „Tėvų forumas“.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš ketverius metus įsigaliojusi mokyklų vadovų skyrimo tvarka suteikė galimybę atrankoje dalyvauti ir mokyklų bendruomenėms. Po kvalifikacinio įvertinimo, renkant ugdymo įstaigos vadovą, konkurso komisiją sudaro ugdymo įstaigos bendruomenė – mokiniai, tėvai ir mokytojai, jie turi 40 proc. balsų, tiek pat turi ir steigėjas, dažniausiai savivaldybės atstovas, o po 10 proc. – Švietimo ir mokslo ministerija bei kvalifikacijos tikrinimo įstaigos atstovas.

REKLAMA

Tačiau švietimo ministras nori atsisakyti mokyklų bendruomenių atstovų dalyvavimo konkursuose.

„Mokyklos vadovas turi būti atrinktas geras, kokybiškas, po visų testų, psichologinių pokalbių, bet jam neturi daryti įtakos mokyklos bendruomenė. Aš už tai, kad dalyvautų, bendruomenė turės stebėti procesą“, – aiškina švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Pasak ministro, kandidatus vertintų du savivaldybės skirti komisijos nariai, vienas būtų deleguojamas Vadovų asociacijos, dar du komisijos narius atsiųstų pati ministerija. Mokyklos taryba galės deleguoti tris narius stebėtojų teisėmis.

REKLAMA
REKLAMA

„Toje komisijoje turėtų būti sudaryta galimybė bendruomenės atstovui išsakyti savo nuomonę, net ir tą pirminę, kurią jis susidarė. Mes stengsimės įtikinti ministrą, kad siekiant tęsti demokratines tradicijas šalyje, bendruomenės atstovas turėtų būti“, – sako Mokyklų vadovų asociacijos tarybos prezidentė dr. Ramutė Mečkauskienė.

„Pastaruoju metu nevykdomi konkursai ir delsiama rengti konkursus, mes pradėjome įtarti, kad greičiausiai laukiama naujos tvarkos, kada nereikės tokio griežto kompetencijų patikrinimo. Mes tikrai įtariame, kad šita nauja tvarka sudaro sąlygas korupciniams ryšiams atsirasti ir politiniams interesams įgyvendinti“, – tikina asociacijos „Tėvų forumas“ tarybos pirmininkas Audrius Murauskas.

Buvęs švietimo ministras skaičiuoja, kad esant dabartinei atrankos sistemai, kai dalyvauja bendruomenės, įvyko per 200 mokyklų vadovų konkursų. Naujoji tvarka, numatoma, įsigalios kovo 2-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų