REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tik alkoholis vyrus pavertė žudikais

 Kas – bičiulį, kas – kaimyną, o kas – svetimą kūdikį. Tokios kruvinos nuodėmės pavertė kelis vyrus iš Suvalkijos žudikais, o teismai neseniai pasiuntė juos už grotų.

 Kas – bičiulį, kas – kaimyną, o kas – svetimą kūdikį. Tokios kruvinos nuodėmės pavertė kelis vyrus iš Suvalkijos žudikais, o teismai neseniai pasiuntė juos už grotų.

REKLAMA

Svečias – žudikas

Savo šeimos nesukūręs Kalvarijos gyventojas Tomas Palionis (31 m.), bedarbis, kaip nusprendė Kauno apygardos teismas, užsidirbo griežtą bausmę – 12 metų nelaisvės. Žudiku pripažintam vyrui gyvenimas už grotų nėra naujiena, nes jis dabar teistas jau 6 kartus – palaipsniui kopęs nusikaltėlio „karjeros“ laiptais: vagis, smurtautojas, žagintojas, galiausiai – žudikas.

Žudiku T. Palionį pavertė viešnagė pas jo pažįstamą kalvarijietį Sigitą J. (58 m.) praėjusių metų balandžio 19-ąją. Svečias savo gimtadienio išvakarėse atėjo, rodės, vedinas taikių ketinimų – su buteliu alaus, tačiau baigėsi tragiškai.

Anot Sigito J. sugyventinės Jūratės M., vienintelės nusikaltimo liudytojos, apgirtę vyrai pradėjo kalbėtis apie savo darbą – svečias Tomas priekaištavo Sigitui, kad šis neateina mūryti, o dėl to ir Tomas likęs be darbo. Be to, svečias priminė Sigitui ir kažkokią skolą. Žodis po žodžio, ir ginčas peraugo į smurtą: svečias smogė šeimininkui, šis paleido užpuolikui puodeliu, bet tuoj pat jaunesnysis apsigynė ir, perėmęs iniciatyvą, ne kartą sudavė Sigitui kumščiu į galvą. Šis tuo metu buvo pargriautas ant lovos, priešintis nebepajėgė.

REKLAMA
REKLAMA

Jūratės M. teigimu, muštynės vyko gerą pusvalandį, per kurį smurtautojas ir alaus atsigerdavo, ir pailsėdavo, bet neleido moteriai gelbėti sugyventinio, jai grasino. Galiausiai pavargęs ir gerokai apgirtęs T. Palionis atsigulė... šalia savo aukos.

REKLAMA

Buto šeimininkė nuėjo miegoti į kitą lovą.

Naktį paaiškėjo, kad sumuštas Sigitas J. jaučiasi vis blogiau. O kai svečias rytą išėjo, Jūratė M. iškvietė greitąją pagalbą.

Deja, komos ištiktas sužalotasis po kelių dienų Kauno klinikose mirė, taip ir neatsigavęs. Įtariamasis T. Palionis tuo metu jau buvo sulaikytas, paskui suimtas. Už grotų gyvendamas ir teismo nuosprendį už nužudymą išgirdo.

Beje, teisme kaltinamasis tikino, kad Sigitą J. mirtinai sumušti galėjo kas nors kitas, nes jis esą nestipriai sudavęs tik delnais, bet vienintelė liudytoja kalbėjo kitaip, o jos žodžiais teismas neturėjo pagrindo netikėti. Be to, šios liudytojos parodymus atitiko ir ekspertų išvados.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi T. Palionis nuteistas kalėti 12 metų, o jo likimą teismas dar apkartino ir priteistais civiliniais ieškiniais – iš viso sumokėti per 24 700 eurų (per 85 000 litų) nužudytojo sūnui ir Ligonių kasai už sumuštojo gydymą.

Sumušė ir pasmaugė

Stiprus alus sujaukė protą bei žudikais pavertė ir du jaunus vyrus iš Kerų kaimo (Šakių r.). Už tai, kad 2013 metų gruodžio 13-osios vakarą žiauriai sumušė ir dar uždusino bei paliko šalti dvigubai už juos vyresnį sugėrovą, kuris tuoj pat mirė, anksčiau neteistas 3 mažamečių vaikų tėvas Donatas Žilinskas (30 m.) dabar nuteistas kalėti 11 metų, o jo draugas Linas Bataitis (26 m.) – 12 metų. Pastarajam tai jau antras teistumas (buvo teistas už vagystę), be to, Kauno apygardos teismas nustatė, kad būtent L. Bataitis abiejų žiauriai sumuštą ir sąmonės netekusį Algimantą M. (58 m.) tuoj pat atitempė prie stulpo ir pririšo, aukos kaklą apjuosdamas ir suverždamas viela, kurios antrasis galas laikėsi prie greta buvusio palinkusio vamzdžio. Netolimo Staliorių kaimo gyventojas taip buvo paliktas be galimybės išsivaduoti ar prisišaukti pagalbą, be to, sušalti, nes lauke buvo apie 4 laipsnius šalčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abu bendrininkai taip padarė esą vien dėl to, kad jų sumuštas žmogus niekam nepasiskųstų.

Kitą rytą nebegyvas Algimantas M. buvo aptiktas gulintis ant įšalusios žemės. Net ir praeiviams buvo aišku, kad žmogus patyręs smurtą. Netrukus ekspertai nustatė, kad vidutiniškai apgirtusiam Algimantui M. buvo suduota mažiausiai 29 smūgiai kumščiais ir spyriais į galvą ir kitas kūno vietas.

Tuoj pat buvo sulaikyti ir abu įtariamieji, išvakarėse girtavę su Algimantu M. po jo ir D. Žilinsko talkos miške. Malkavę talkininkai nebuvo vaišinami alkoholiu, tačiau gavo pinigų, už kuriuos ir įsigijo bei išgėrė ne vieną butelį stipraus „Šnekorių“ alaus. Liudytojų teigimu, begeriant jokių konfliktų nebuvo, Algimantas M. buvo nuotaikingas, pasakojo anekdotus.

REKLAMA

Kai visi po išgertuvių išsiskirstė, girti jauni vyrai surengė egzekuciją dviračiu namo važiavusiam Algimantui M., kai šis dar stabtelėjo prie kaimo parduotuvės kartu išgerti alaus. Anot D. Žilinsko, konfliktas prasidėjo nuo L. Bataičio ir Algimanto M. ginčo, neva kuris iš jų turi pabaigti išgerti alų iš butelio... O kai vyriausias sugėrovas po smūgių neteko sąmonės, D. Žilinskas pasiūlė bendrininkui sumuštąjį pririšti prie stulpo. Tai ir buvo padaryta.

Bedarbiai nuteistieji, beje, buvę specialiosios mokyklos auklėtiniai, dabar dar įpareigoti teismo atlyginti žalą nužudytojo dukrai – sumokėti 16 205 eurus (beveik 56 000 litų).

Vaikžudžiui – 14 metų

Abiem minėtų nužudymų atvejais nuteistieji dar gali apskųsti nuosprendžius Apeliaciniam teismui. Tačiau ar tuomet sulauks palankesnių bausmių, gali tik spėlioti. Mat neretai būna ir taip, kad tikimasi švelnesnio teismo nuosprendžio, o sulaukiama tik dar griežtesnio.

REKLAMA

Taip nutiko Vilkaviškio gyventojui Sauliui Anzeliui (23 m.). Pernai Kauno apygardos teismas šiam vyrui, 2012-ųjų lapkričio 27-ąją žiauriai sumušusiam sugyventinės draugės mažametę dukrelę Svajūnę (1,5 m.), paskyrė 12 metų kalėti. Dabar Lietuvos apeliacinis teismas (LApT) bausmę vaikžudžiui sugriežtino iki 14 metų nelaisvės, nes paskelbė, kad mažylė buvo nužudyta itin žiauriai – prieš mirtį patyrė dideles kančias, kai jai buvo suduota net apie 30 smūgių!

Beje, S. Anzelį kaltinęs prokuroras siūlė teismui vaikžudį įkalinti už grotų dar ilgiau – 18 metų.

Ši tragedija įvyko Vilkaviškyje, S. Anzelio ir jo sugyventinės namie, kai problemų dėl savo 3 vaikų priežiūros turėjusi vilkaviškietė Neringa Š. (38 m.) paliko savo jaunėlę Svajūnę prižiūrėti draugės sugyventiniui S. Anzeliui, o pati su ta drauge kelioms valandoms išvyko į kaimyninę Marijampolę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta, kad mažylės ir savo 2 metukų sūnelio „auklė“ – S. Anzelis – buvo neblaivus. Per tas kelias valandas jis, išgėręs 2 litrus alaus, ir pražudė mergytę – ją purtė, kratė, galbūt mėtė, jai smūgiavo. Nors paskui pats iškvietė medikus, tačiau žiauriai sužalota mažylė po 2 dienų mirė. Jai buvo lūžusi kaukolė, nuo smūgių net buvo atšokusi akies tinklainė.

Tiesa, tikrosios mažosios Svajūnės nukankinimo aplinkybės taip ir liko nenustatytos, nes S. Anzelis nebuvo linkęs atvirauti, dangstėsi prasta atmintimi. Tačiau teismas paskelbė įrodęs „auklės“ kaltę. Be įkalinimo bausmės, vaikžudys dar turėtų atlyginti žalą nužudytos mažylės tėvams – 49 235 eurus (170 000 litų).

REKLAMA

Nužudė kaimyną

Apeliacinės instancijos teisme – LApT – nepasisekė ir Vilkaviškio krašto gyventojui Linui Brovkai (42 m.). Šis teismas neseniai pakeitė – sugriežtino – prieš metus paskelbtą Kauno apygardos teismo nuosprendį žudiku pripažintam šiam vyrui. Taigi, LApT sprendimu, L. Brovka turės kalėti 11 metų (o ne 10 metų) ir atlyginti nužudytojo mažametei dukrai 23 170 eurų (80 000 litų) dydžio moralinę žalą (buvo priteista perpus mažiau).

L. Brovka įkalintas už tai, kad 2012 metų gruodžio 29-osios vakarą, viešėdamas pas savo kaimyną Dainių B. (44 m.) Gudkaimio kaime, peiliu mirtinai sužalojo jį – pataikė į kaklą ir nupjovė miego arteriją, todėl sužalotasis mirtinai nukraujavo.

REKLAMA

Vyrų konfliktas kilo girtaujant. Anot L. Brovkos, stiklelis po stiklelio, žodis po žodžio, ir buto šeimininkas apkaltino jį prieš pusmetį pavogus jo mobilųjį telefoną. Svečią tai įskaudino ir įžeidė. L. Brovka esą net nepajuto, kaip jo rankose atsidūrė peilis, ir juo jis dūrė sugėrovui nesitaikydamas.

Gudkaimyje daug kas vertino Dainių B. kaip taikų žmogų, kuris, nors ir nebegyveno kartu su žmona, tačiau rūpinosi kartu su ja likusia mažamete dukrele. Esą vienintelė Dainiaus B. bėda buvo jo pomėgis girtauti. Šis pomėgis vyrą ir pražudė: paskutinį savo gyvenimo vakarą Dainius B. buvo labai sunkiai apgirtęs – aptikta kraujyje net apie 4 promiles alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O žudikas tą vakarą buvo blaivesnis – 2,4 promilės. Beje, užtarimo ar nors užuojautos savo kaime L. Brovka dėl griežtos teismo bausmės nesulaukė. Vyras buvo vertinamas nepalankiai – niekur nedirbo, gerdavo, buvo teistas už vagystes, agresyvus, švaistydavęsis peiliu. O po nužudymo jis dar bandė mėtyti pėdas ir klaidinti pareigūnus: savo kruvinus drabužius bei kruviną peilį buvo skubiai paslėpęs švendruose už savo tvarto; po geros valandos, kai bičiulį buvo jau nužudęs, žudikas sugrįžo į jo butą ir paprašė kaimynės... iškviesti greitąją pagalbą. Lavonui. O pats liko laukti policijos pareigūnų ir atvykusiam nužudytojo broliui melavo, kad po dieną su Dainiumi B. vykusių išgertuvių vakare jis jį radęs jau kažkieno nužudytą.

Irena Zubrickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų