REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjo tik viena diena, o Kremlius jau purtosi Minsko susitarimų atsakomybės

Rusija atsisako išduoti N. Savčenko (papildyta 12.04)

Kremlius pareiškė, kad Rusijos Federacija nėra šalis, kuri „turi vykdyti veiksmus“ dėl situacijos Donbase sureguliavimo pagal Minsko dokumentus, nes yra „garantas, o ne vykdytojas“, – tokius Rusijos prezidento atstovo Dmitrijaus Peskovo žodžius cituoja „RIA Novosti“.

Kremlius pareiškė, kad Rusijos Federacija nėra šalis, kuri „turi vykdyti veiksmus“ dėl situacijos Donbase sureguliavimo pagal Minsko dokumentus, nes yra „garantas, o ne vykdytojas“, – tokius Rusijos prezidento atstovo Dmitrijaus Peskovo žodžius cituoja „RIA Novosti“.

REKLAMA

„Rusija – tai šalis, kurią pakvietė konfliktuojančios šalys. Tai šalis, kuri kvietė konfliktuojančias šalis pasirašyti priemonių kompleksą dėl Minsko susitarimų įgyvendinimo. Tačiau Rusija nėra ta pusė, kuri įgyvendina šiuos veiksmus. Tai šalis, kuri yra garantas, kuri ragina, tačiau, be jokios abejonės, tai ne ta šalis, kuri turi atlikti kokius nors veiksmus. Mes paprasčiausiai to negalime atlikti fiziškai, nes Rusija nėra šio konflikto dalyvė“, – pareiškė D. Peskovas.

Be to, jo teigimu, Rusija tikisi, kad bus įgyvendinti visi dokumento, kuris buvo pasirašytas vadinamojo Normandijos ketverto susitikimo Minske metu, teiginiai dėl situacijos Ukrainoje sureguliavimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Viskas, kas surašyta plane, – privalo būti įgyvendinta“, – kalbėjo D. Peskovas.

Rusija, anot Kremliaus atstovo, Minske nepažadėjo paleisti ukrainietės lakūnės Savčenko

REKLAMA

Rusijos suimtos ukrainietės karo lakūnės Nadijos Savčenko paleidimo klausimas buvo iškeltas Ukrainos prezidento Petro Porošenkos per Minske vykusias keturšales taikos derybos, o Maskva, nors ir pateikė paaiškinimų, šiuo klausimu nieko nepažadėjo. Tai penktadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

P. Porošenka, ketvirtadienį kalbėdamasis su žurnalistais po keliolika valandų trukusio Ukrainos, Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderių maratono, sakė, kad per diskusiją iškėlė klausimą dėl N. Savčenko paleidimo ir „buvo informuotas, jog tai turėtų būti padaryta artimiausiu metu, atlikus medicinos ekspertizę ir (paskelbus) preliminarias tyrimo išvadas“.

REKLAMA
REKLAMA

Komentuodamas šį pareiškimą, Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė: „Iš tikrųjų Ukraina iškėlė Savčenko klausimą per viršūnių susitikimą. Rusija negalėjo nieko pažadėti šiuo klausimu. Šiuo metu dėl N. Savčenko atliekamas tyrimas, o ar ji kalta, ar ne – spręs teismas.“

Ši 33 metų sraigtasparnio pilotė pernai birželį buvo sučiupta prorusiškų separatistų, kaudamasi viename savanorių batalione Ukrainos rytuose. Kijevas sako, kad separatistai išgabeno ją į Rusiją, o ten lakūnė buvo suimta ir apkaltinta dviejų rusų žurnalistų nužudymu.

Rusijos federalinis Tyrimų komitetas, tiesiogiai pavaldus prezidentui V. Putinui, kaltina N. Savčenko teikus koordinates vienam apšaudymui iš minosvaidžių Rytų Ukrainoje, per kurį žuvo minėti du Rusijos žurnalistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau N. Savčenko gynybos advokatai turi įrodymų, kad moters nebuvo to incidento vietoje, nes Rusijos palaikomi separatistai ją sučiupo valandą ar dvi iki žurnalistus pražudžiusio sprogimo. Ukraina kaltina Rusiją jos pagrobimu ir reikalauja, kad pilotė būtų paleista.

D. Peskovas patvirtino, kad Prancūzijos prezidentas François Hollande’as (Fransua Holandas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel „iš tikrųjų pasisakė už N. Savčenko paleidimą per susitikimą Minske“.

„Jiems buvo pateikti atitinkami paaiškinimai“, – pridūrė Kremliaus atstovas.

Vasario 10 dieną Maskvos teismas nutarė pratęsti N. Savčenko areštą iki kovo 13 dienos. Ukrainietė lakūnė nuo gruodžio yra paskelbusi bado streiką, protestuodama prieš jos areštą.

REKLAMA

Praeito mėnesio viduryje jos advokatas Markas Feiginas išreiškė susirūpinimą, kad N. Savčenko gali mirti, jeigu toliau atsisakys maisto, nes yra labai nusilpusi ir jau neteko 12 kg.

N. Savčenko, kuri yra pirmoji Ukrainoje ginkluotųjų pajėgų pilote tapusi moteris, savo šalyje yra laikoma nacionaline didvyre, o spalį, jai nedalyvaujant, buvo išrinkta į parlamentą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų