REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politologas: Minsko derybos tėra paramos ginkluote Ukrainai vilkinimas

Žinių radijas

Ketvirtadienį Minske sutarus dėl paliaubų Rytų Ukrainoje, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Vytis Jurkonis „Žinių radijui“ teigė, kad šios derybos tėra paramos ginkluote Ukrainai vilkinimas. Pasak jo, Minske pasiekti susitarimai teikia labai mažai optimizmo.

REKLAMA
REKLAMA

„Pesimistines, ar bent jau neoptimistines nuotaikas pakankamai aiškiai įvardino Angela Merkel. Puikiai suprantame, kad visai neseniai turėjome tam tikrus Minsko susitarimus rugsėjo mėnesį ir kuo jie pasibaigė. Galim pasižiūrėti, kaip baigėsi prancūzų su Rusija susitarimai 2008 metais Gruzijos atveju“, - laidoje „Aktualioji valanda“ sakė V. Jurkonis.

REKLAMA

Pasak jo, labiausiai tikėtinas scenarijus tikriausiai yra dar vienas įšaldytas konfliktas.

„Nemanau, kad tas scenarijus tenkina Kijevą, nemanau, kad tai tenkina Berlyną. Galbūt iš dalies būtų ramiau kokiam Paryžiui, bet bendrai Europai tai yra bloga žinia“,- teigė politologas.

Pasak jo, pagrindinis klausimas yra ne tai, kas yra susitarta, be tai, kaip tai bus vykdoma, ne ką darys Kijevas, bet ką darys Kremlius.

„Mes matome, kad Kremlius nuosekliai, žingsnis po žingsnio, valstybė po valstybės luošina visas aplik esančias valstybes, pasidaro sau pleišto politiką, kur bet kuriuo momentu, net jei dabar bus paskelbtos paliaubos, reikalinga vienintelė provokacija – ir vėl prasidės kariniai veiksmai ir Kremlius galės labai paprastai nusiplauti, sakydamas, kad tai padarė separatistai be jų žinios“, - teigė V. Jurkonis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, kyla klausimas, ar išvis verta derėtis su Vladimiru Putinu, kuris jau daugelį metų įžūliai pažeidinėja tarptautinę teisę, dvišalius ir daugiašalius susitarimus.

Be to, priduria politologas, viskas tampa aiškiau, kai žinomas šio Minsko susitarimo kontekstas:

„Kontekstas labai paprastas – Vašingtone vis labiau ir labiau svarstoma karinė parama Ukrainai. Tai šias derybas reikia matyti kaip paramos ginkluote Ukrainai vilkinimą, ir viskas“, - teigė V. Jurkonis.

Parengė Ieva Kazlauskaitė Laida „Aktualioji valanda“ transliuojama darbo dienomis 17.05 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų